Home Střelectví Puškohled Raven 4-16x50 AO SIR MD
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Puškohled Raven 4-16x50 AO SIR MD PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Čtvrtek, 12 Březen 2015 06:05

Hledal jsem relativně levný puškohled s cílem umístit jej na mod.4 (ZM456) či SM-2. Jsa limitován rozpočtem, nezbylo než se podívat do nižších cenových pater s tím, že dobře dostupnou mám nyní pouze 30 m dráhu v Milovicích (www.strelnicemilovice.com), takže i horší puškohled by mohl stačit. Dalším požadavkem byl palcový tubus (25mm), protože na něj jsem již měl na ZKM montáž.

 

Po dlouhém zvažování a čtení recenzí, kdy pro většinu střelců začínají schopné puškohledy s variablem od cca 7 tisíc korun, jsem se rozhodl pro RAVEN 4-16x50 AO SIR Mil-dot v ceně 2300 Kč, na který jsem recenzi ani nenašel, kromě diskuze na stránkách www.zbrane-vzduchovky.cz, kde jsem jej i objednal.

 

Objednávka byla druhý den doma, dobře zabalená. Puškohled v základním balení obsahuje montáž, puškohled, krytky, tubus (kovový), imbusy a hadřík. Něco jako návod je pouze pár řádek na krabici, zbytek nehledejte.

Ke zkratkám - AO znamená regulaci paralaxy, SIR podsvětlení záměrného kříže. A zde bych i začal - podle mě je osvětlení kříže na nic. Ať již zelené, tak červené - osvětluje vnitřek puškohledu a nějak si neumím představit se zapnutým osvětlením střílet. Je to taková menší diskotéka a vánoční stromeček.

Mechanicky vypadá puškohled dobře - podle hmotnosti se čočky zdají skleněné, nic nevrže a nevyklá se. Paralaxa jde pěkně ztuha. Přední nasazovací krytka je použitelná pouze v případě, že není ve předu nasazen tubus, škoda. Nasazená na tubusu má několik milimetrů vůli.

Na stránkách taktické malorážky (http://www.takticka-malorazka.cz/tm-teorie-usazeni-puskohledu/) naleznete postup, jak dobře puškohled usadit. Já jsem postup zjednodušil na usazení pušky do pozice, kdy je plocha rybiny vodorovná v kolmém směru k ose hlavně, nasazení puškohledu a srovnání kříže (svislosti) podle pověšeného provázku. Koukal jsem do puškohledu a otáčel s ním tak, aby svislé rameno kříže bylo stejně svisle jako provázek zavěšený 2 m před ústím.

Imbusy jsem dotahoval křížem, aby se mi puškohled moc nehnul. Samotné nastřelení bylo dílem půl hodinky na střelnici, kdy i s obyčenými SB 22LR Standard lítá vše prakticky jednou dírou. Na těch 30 m je to s volbou střeliva i nastavením puškohledu zkrátka jednodušší, chyby se tolik neprojeví. Jakmile u nás otevřou 300m střelnici, chci nasadít Geco Rifle, co to provede na 100-150m.

Nicméně hlavní na puškohledu je optika. Při hodnocení je nutno předeslat, že mi moc puškohledů rukama neprošlo a střílel jsem v jiné době a jiném čase s Ravenem, Bushnellem, Deltou a Nikko Stirligem. Takže chybí přímé porovnání puškohledů vedle sebe.

Optika se zdá zejmén na vyšších zvětšeních trochu mléčná, nicméně cíl viditelný je. Určitě se nejedná o optiku do horších světelných podmínek, nebo nedejbože většího šera či podvečeru, a to ani se zapnutým osvětlením kříže. Kříž nepatří mezi nejtenší, na druhou stranu jsem se necítil jeho tloušťkou omezen.

Krytky komínků jsou kovové a samotné nastavení lze provést bez šroubováku, pouze prsty.

Kdyby se jednalo o fotografickou optiku, tak moc spokojen nebudu, ale na to moje "domácí střílení" bohatě stačí. Spíše uvidím, kdy mě puškohled začne omezovat, protože cílový puškohled bych si představoval vyšší kategorie.

 

Aktualizováno Čtvrtek, 12 Březen 2015 14:32
 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit