Home Střelectví Demagogie v novinách (tentokrát iHned)
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Demagogie v novinách (tentokrát iHned) PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Středa, 19 Duben 2017 04:47

Chcete vidět demagogii? Nemusíte chodit daleko, stačí zabrousit na iHned a článek "Skoro polovina pachatelů trestných činů se střelnou zbraní vlastní své pistole nebo pušky legálně. Stát chce dát jejich majitelům větší práva" (link: http://archiv.ihned.cz/c1-65698580-skoro-polovina-pachatelu-ma-strelnou-zbran-legalne).

Proč?

První je zejména práce s grafy. Autor (autoři) se snaží dokázat obrovský nárůst držitelů zbrojního průkazu tím, že jako základnu grafu bere hodnotu 290.000 držtelů a přírůstek mezi lety 2015 a 2016 o cca 8.000 ( z 292000 na 300.000, takže je to přírůstek necelá 2,5%) vytváří opticky megavelký nárůst. Kdo se nepodívá a nezamyslí se, může si odnést dojem, že počet zbraní a jejich držitelů je obrovský problém.


Graf z iHned

Link na graf:

V celém duchu se nese i příspěvek autora, který problematice vůbec nerozumí, ale o to sugestivněji se snaží předkládat příběh tak, aby mu to vyšlo, zřejmě podle zadání, které dostal. Že to soudruzi od pana Bakaly přehnali svědčí i to, že se pod článkem a v článku začaly objevovat korekce.

Pokud to má být reakce na diskuzi o směrnici EU a novelizaci ústavních zákonů, je to zřejmě nejvíce útok na dospělé svéprávné Čechy, kteří si mohou koupit zbraň kategorie D (tj. vzduchovka, airsoftové a paintbolové zbraně, perkusní zbraně, kuše,...). Vůči  držitelům zbrojního průkazu  při důkladném přečtení autor nedokázal argumentovat vůbec. Problém je ale v tom, že lidé od novinářů očekávají objektivitu, že si dají práci se seznámit s problematikou, kterou čtenář nezná, a to hlavní jim předloží.  Ale objektivně. A na to se dnes vůbec nedá spoléhat. Novináři zejména manipulují. Můžeme se dohadovat, zda z neznalosti a hlouposti, nebo že mají takové zadání. Koneckonců i novinář má obvykle hypotéku, takže potřebuje pravidelný příjem.

Vraťme se k článku. Autor Martin Biden se snaží působit faktograficky - spousta grafů a čísel. Sděluje čtenáři - dal jsem si práci vám tu předložit důkladný pohled na věc, téměř analýzu, kterou musíte brát vážně, je totiž podložena daty. O to větší kouzlo má věta: "Stejně nejde podle mluvčí ze statistik vyčíst, kolik lidí přišlo při střelbě z legálně či nelegálně držených zbraní o život. Lze však odhadnout, že ze 155 vražd, které se v Česku za rok staly, to bezvýznamný podíl nebude."

Autor problematiku nezná a míchá zbraně kategorie B,C (tj. nutnost mít zbrojní průkaz a případně získat nákupní povolení) od kategorie D, což jsou volně prodejné zbraně s podmínkou 18+ let. Holínky nebo hodinky, vždyť je to jedno, obojí se natahuje.

I když vás třeba problematika zbraní nezajímá, je dobré tento článek studovat jako případovou studii manipulace rádoby objektivního média s masami. A s tímto prizmatem je třeba dnes přistupovat ke všem novinovým zprávám. Nemůže za to paranoia čtenářů, ale nekvalita novinářů, kterým se dnes nedá věřit ani nos mezi ušima.




Aktualizováno Středa, 19 Duben 2017 05:21
 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit