Home Politika Blog Střelba v Las Vegas
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Střelba v Las Vegas PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Úterý, 03 Říjen 2017 13:06

V Las Vegas včera střelec zabil 59 lidí, kteří byli na koncertu. Vyzbrojen množstvím zbraní vydržel střílet 10 minut. Dalo se samozřejmě čekat, že evropská média začnou tím, že je to problém dostupnosti zbraní v USA a že kdyby nebyly tak snadno dostupné, určitě se to nestalo. Je to tak ale opravdu?

Pro posouzení, zda je to pravda, by bylo třeba znát motiv. Co přiměje člověka zabít plánovaně několik desítek lidí? Pokud někdo do takového stádia totiž dospěje, je to vizitka jak zdravotního systému, tak okolí člověka, tedy netečnosti či nefunkčnosti společnosti.

Útočník si vybírá čas, místo i způsob. Z tohoto důvodu není možné mít nikdy stoprocentní jistotu bezpečí. Střelné zbraně činí útok pouze zdánlivě jednodušším a účinnějším. Jak mohl útočník v Las Vegas natahat nepozorovaně do pokoje hotelu desítky zbraní a k nim munici?

V Nice dokázal útočník nákladním autem zabít přes 80 osob... Ostatně, dá se najít mnoho způsobů, jak podobnou či horší škodu způsobit věcmi, které denně mnozí z nás používají. Za mě by tedy bylo zajímavé zjistit, zda útočník navštěvoval lékaře, případně s čím se léčil. Médii se sice mihla zpráva, že to byl konvertita k islámu, ale spíše to vidím na pomstu zkrachovalého člověka společnosti.

Takže otázka spíše zní, jak moc velké obtíže je útočník ochoten překonávat, zejména pokud plánuje na konci sebevraždu. A zda nebyla možnost jej odhalit dříve např. při medicinském vyšetření.




Aktualizováno Úterý, 03 Říjen 2017 14:19
 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit