Home Politika Blog Budoucnost ve vesmíru
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Budoucnost ve vesmíru PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Sobota, 23 Říjen 2010 09:15

Dnes z trochu jiného soudku. Žijeme v době, kdy za posledních 100 let udělalo lidstvo obrovský skok kupředu. Během několika desetiletí se dokázalo od prvního leteckého pokusu bratří Wrightů v roce 1904, dostat v roce 1969 na Měsíc a zpět.

V posledních letech sice kosmonautika dostala punc všednosti a dovolím si říci, že z pohledu pilotovaných letů, je i v útlumu, ale věřím, že je to dočasné.

Dnes již víme, že život lidstva může ukončit nejen lidstvo samo (samodestrukční potenciál jistě má), ale i asteroid či zbytky komety. Jistota, že je objevíme dostatečně včas a že dokážeme zareagovat není. Jistě víme, že za několik miliard let život na zemi vyhasne v souvislosti s rozpínáním slunce.

Cesta ke hvězdám je jediný způsob, jak lidstvo může z dlouhodobého hlediska přežít. Zde se na mysl derou otázky, které bude muset lidstvo vyřešit, namátkou:

  • Bude dobývání vesmíru doménou soukromých korporací, nebo států (či jednou jediné světové federace)?
    • Kdo bude dobývat vesmírné dálavy a kdo z nich bude mít prospěch?
    • Kdo jednou rozhodne o záchraně populace na zemi, když víme, že zde život jistě skončí?
  • Jaké bude celovesmírně uznávané platidlo, či prostředek směny, když populace bude rozložena skrze planety?
  • Lze vůbec u dlouhých pilotovaných letů, které mohou trvat i generace, vystačit s dnešním vnímáním vlastnictví?
  • Nemusí se změnit hodnotový žebříček lidí? Třeba vzniknout nově utvořené „vesmírné“ náboženství či víra, které bude reflektovat to, že standardní náboženství reagovala v době svého vzniku na potřeby lidí, které se za posledních dva tisíce let změnily? Či bude věda novým náboženstvím?

Dalo by se pokračovat dále.

 

V dnešní době plné konzumu mi chybí právě vize, nadšení a plány, kterými byla prodchnuta společnost na prahu velkých objevů. Politici dnes žádné takové vize nepředkládají.

 

Aktualizováno Sobota, 23 Říjen 2010 09:26
 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit