Home Politika Blog K zamyšlení
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

K zamyšlení PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Čtvrtek, 05 Duben 2018 07:56

Ještě takový postřeh ke kauze Nikulin. Připusťme na chvíli, že je to hacker, a hacknul Linked in, a další služby a tím dokázal ovlivnit volby nějakých 5-6 let dozadu, tedy ještě dlouho před vítězstvím Trumpa. Tím pádem připouštíme, že služby jako Linked-in, Facebook, Twitter jsou klíčovými hráči ve volebních kampaních a ovlivňují zásadně rozhodování voličů. Není to nic nového, ale je důležité si to "vědomě uvědomit".

Na trhu jsou tedy hráči, kteří mají platformu významně ovliňovat nejen volby, přenos informací k lidem a sledovat trendy, vazby lidí a podobně. Tito hráči buď hrají za sebe (a jejich zájmy ani veřejnost nemusí znát), nebo to vše (jako balíček) za peníze nabízí tomu, kdo zaplatí. K tomu se mohou přichomýtnout hackeři, kteří využijí obojí a kteří to také většinou nedělají z nudy, ale na zakázku toho, kdo nechce za služby platit oficiálně.

Mimochodem, dle aktuálních zpráv měla (těžko říci, zda to není jen PR) zásadně ovlivnit volbu D. Trumpa společnost Cambridge analytica, která vydolovala data z desítek milionů (údaně 87 milionů) Facebook účtů. Data byla použita k cílené kampani.

Co to pro nás znamená?

Především, pokud chcete validní informace, musíte je aktivně hledat a porovnávat více zdrojů. Snadno dostupné, či manipulativní  informace mohou být právě ty, které vám někdo podhazuje, aby ovlivnil váš názor. Proč při hledání vybíhají nejdříve některé odkazy a jiné až na milionté stránce hledání, kam se nikdo neprokliká, nebo nevyběhnou ve vyhledávání vůbec?  Stojí za tím preferenční algoritmy.

Stávající úzus je, že co není oficiální pohled na věc, to je označeno jako "fake news". Fake news přitom může být buď úplný nesmysl, ale stejně tak dobře jenom nehodící se pravda. Pravda nehodící se tomu, kdo má zájem na manipulaci jednotlivců i mas, a má i prostředky, aby tuto manipulaci realizoval.

Nástroje, jak jsme si řekli výše, jsou k dispozici. Teď jde jenom o to, kde je míra, do které lidé snesou a poznají manipulaci.

Obrana je jediná - vzdělané a přemýšlivé obyvatelstvo... A jak vypadá naše školství, škoda mluvit.


Aktualizováno Čtvrtek, 05 Duben 2018 16:57
 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit