Home Politika Blog Dovezeme banány, zdravotní sestry,...
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Dovezeme banány, zdravotní sestry,... PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Čtvrtek, 21 Červen 2018 16:17

Opravdu se mi líbí titulky článků, jako ten na Týden.cz, který zní "Česko chce rychle dovézt tisícovku sester z Ukrajiny". Je to jako s dovozem banánů... Mimoděk ukazují pravou podstatu toho, o čem píší.

Celá věc má několik rovin - první je, že díky podmínkám a mzdám práci pečovatelek nechce dělat dost Čechů/Češek. Zahraniční pracovníci dočasně sníží tlak na zvyšování nákladů, ale za cenu toho, že budou trávit život na ubytovnách, a za poměrně nízké mzdy. Druhý pohled je další lidské tunelování Ukrajiny.

Dle mého názoru není dlouhodobě možné, aby se vše řešilo "balíkovou službou", že když je někde problém, neřešíme příčinu, ale objednáme si X tisíců pracovníků v zemi Y, strčíme je do letadla/autobusu/vlaku a vysadíme na nějaký čas u nás. Po použití je vrátíme.

Je nutné, aby fungovaly alespoň základní tržní mechanismy, které v oblastech, kde je to možné, mohou vést k větší automatizaci, případně k nárůstu mezd. Dovozem co nejlevnějších pracovníků se konzervujeme jako levná montovna.


 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit