Home Politika Blog Spravedlnost, nebo právo? Co takhle ani jedno
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Spravedlnost, nebo právo? Co takhle ani jedno PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Středa, 25 Červenec 2018 16:26

Všichni jsme akcionáři státu. Nemalou část našich financí mu posíláme ve formě daní a politici a úředníci by s nimi měli s adekvátní úctou nakládat. Za tyto peníze si mimo jiné kupujeme nejenom bezpečnost, různé služby státu, ale i soudní systém a vymáhání práva. Záměrně nepíši, že si kupujeme vymáhání spravedlnosti.

Dostávám se tím ke kauze H-system, která nyní otřásá médii. Ve zkratce - podmikatel Smetka vytuneloval projekt rodinného bydlení, do kterého uložili stovky lidí miliony korun. Slíbeného bydlení se v naprosté většině nedočkali a Smetka si odseděl 12 let. Nyní je na svobodě. Kam ulil zpronevěřené peníze se nikde nepíše, což je také zajímavé. Jakpak se asi dnes zmíněný podnikatel má a zdalipak si ulitých peněz neužívá?

Až potud bychom řekli standardní podvodný scénář. Lidé naletěli. Část lidí si ale slíbené bydlení dostavěla na základech rozestavěných domů, které byly předmětem konkurzní podstaty a nebyly vypořádány. Nyní jim hrozí vystěhování a prodej nemovitostí, přičemž se jim někdy možná vrátí zlomek jako poškozeným.

A teď to hlavní, soudy trvají 20let! Neumím posoudit, zda jsou, nebo nejsou v právu ti nebo ti. Ale co si myslet o soudní moci, která v průběhu let rozhoduje pokaždé jinak a podvod vypořádává neúspěšně 20 let. To je horší než v kdekteré banánové republice. Mimochodem, už asi přestanu používat příměr "banánová republika" a začnu používat "Čekystán".

V demokratickém státě je moc soudní, výkonná a zákonodárná oddělena. Nicméně je zřejmé, že soudní moc v České republice funkční není. Lze filozificky debatovat, zda má být rozhodnutí spravedlivé, nebo formální dle práva. Práva, které často neznají s ohledem na rozsah ani samotní právníci a soudci. Ale celá debata nemá smysl, pokud soud neprobíhá v reálných časových termínech, ale měří se na desetiletí. To nelze nazvat funkčním soudním systémem. Důvěryhodnost takového systému je nula.

Dle mého názoru je nutné, aby soudci byli odpovědní za délku trvání soudu a důsledně bylo posuzováno, zda další instance soudů případ vrací soudci s opačným rozhodnutím. Takový soudce má být okamžitě zbaven taláru. Rozhodnutí po 20 letech totiž není ani dle práva, ani spravedlivé.

Ale vraťme se k dotčeným lidem. Nedávná akce "Klinika" ukázala, že v dostavěných bytech mohou squatovat ještě dlouho. Což důvěryhodnosti celého systému nepřidá.


 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit