Home Politika Blog Co budeme dělat za pár desítek let
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Co budeme dělat za pár desítek let PDF Tisk Email
Napsal uživatel Zdeněk Jobánek   
Čtvrtek, 11 Listopad 2010 05:20

V dnešním příspěvku jsem se chtěl podívat na rozpory v informacích médií a tom, co prezentují politici a to klesající populace v evropských zemích a kterak jejich ekonomiky zachrání přistěhovalci s velkým množstvím dětí. Není náhodou, že nejpopulárnější jméno pro kluky ve Velké Británii , je dle novinových zpráv, Mohhamed, jsou tam asi se záchranou populace o krok napřed… Téma je to ale tak obsáhlé a výživné, že dnes vyšlu pouze malou vlaštovku.

Začněme ale od začátku. Co jsou problémy, které se dotýkají české populace. Namíchejme si koktejl, přísadami budou:

 

  • Klesající úroveň školství (přírodní vědy nejsou v kurzu, každý chce být ekonomem, nebo právníkem)
  • Průběžný sociální systém, který není schopný zareagovat na klesající populaci (zde je na místě otázka, do jaké míry se nyní přistěhovalci či zde pracující cizinci podílí na sociálním systému a zda si někdo myslí, že to v budoucnu bude lepší?)
  • Česko je výrobna Evropy bez vyšší přidané hodnoty, než se výroba přesune dál na východ
  • (značnou část dělníků ve Škodovce už tvoří cizinci)
  • Otevřená a přesto uzavřená Evropa (aneb proč české firmy nevyhrávají výběrová řízení třeba ve Francii, a naopak?, proč mají západnější zemědělci několikrát vyšší dotaci než ti čeští, nebo z pobaltí?)
  • Všudypřítomná korupce, klientelismus a amatérismus; džungle v zákonech
  • Nejasná role státu - stát (resp. Politici a státní úředníci) nemají jasno jak dále se zdravotnictvím, obranou, důchody...

 

Zamíchat, netřepat… a máme tu nápoj hrůzy. Z této situace nelze mít radost.

 

Každý situaci vidí jinak. Ale z výše uvedených bodů můžeme abstrahovat jednu velkou otázku a to je uplatnění české populace. Aneb co budou češi za pár desítek let dělat?

Nejsme Kuvajt, ani další ropné státy, kde obyvatelstvo nepracuje a na všechno mají cizince. Předpokládejme tedy, že by každý práceschopný obyvatel měl mít možnost pracovat, jinak spadne do sociální sítě, kde jej živí ostatní a nese to s sebou ztrátu pracovních návyků a další problémy.

Ne každý má ale dispozice pro vykonávání práce s vysokou přidanou hodnotou. Každý je jiný, to ale nesnižuje důležitost a potřebnost těch, kteří vykonávají nepopulární profese. Někdo je šikovnější na práci rukama, jiný hlavou. Dalšímu třeba nejde ani jedno. Je to ale důvod, aby se stát orientoval jenom na jednu skupinu?

Co se ale stane, až se seberou všechny ty montovny a zavřou, protože globální kapitál prostě dojde k závěru, že v Indii, Číně, či jinde v Asii je výroba zkrátka levnější. Mezinárodní korporace nemají odpovědnost vůči lokálnímu obyvatelstvu. Opravdu si myslíme, že všichni obyvatelé budou dělat ve službách? Za co budeme nakupovat zboží ze zahraničních trhů, protože všechny továrny, počínaje textilkami, výrobnami všeho možného už se přesunuly na východ? A ty co zůstávají mohou do budoucna začít více používat automatizaci a robotizaci.

Podívejte se, co všechno má nálepku Made in China. Připočtěme si k tomu ještě příliv imigrantů, kteří nás budou údajně zachraňovat. Nevím, kdo by se sem hrnul kromě obyvatel ze třetího světa. Ti tady budou dělat co? Budou pracovat v oblasti s vysokou přidanou hodnotou, aby živili vymírající čechy a přispívat do systému většinové společnosti, nebo ne? Nejspíše začnou vytvářet ghetta jako jinde v Evropě. A místo přispívání do sociálního systému z něj budou sát. Nezvládá se integrace několika set tisíc Romů, poradí si stát s dalšími vlnami neintegrovatelného obyvatelstva?

Do toho je role Evropské unie pro mě více než sporná. Evropská komise a další orgány vytváří předpisy na každou ptákovinu, ale že by to směřovalo k rovnému postavení všech států, to ne. Zase jsou si všichni rovni, jenom někteří jsou trošku rovnější. Víza do Kanady, to že se k nám dováží více a více základních potravin z celé Evropy i světa, vše svědčí o tom, že naše pozice není posílena, ale oslabena. Přestáváme být soběstační již v tak základních věcech, jako je produkce masa, mléka, brambor… Jak je možné, že se vyplatí vést např. brambory několik tisíc kilometrů českému spotřebiteli?

Co bude dělat za pár let průměrný Čech, aby uživil svou rodinu a zajistil jí rozumné podmínky? O tomhle se člověk v novinách nedočte.

Možná se objeví nějaké nové odvětví, které nebude výhodné outsourcovat do Indie nobo Číny a dá  práci i lidem u nás. Jenže možná taky ne.

 

Aktualizováno Pátek, 31 Prosinec 2010 12:36
 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit