Home Politika Blog Co dělají zemědělci proti suchu?
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Co dělají zemědělci proti suchu? PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Čtvrtek, 02 Květen 2019 04:48

Opět tu máme velmi suché jaro a s ním přichází články o tom, jak je suchá velká část republiky a o blížící se neúrodě. Např. ZDE. Člověk se musí ptát, co dělají zemedělci, aby na svých polích zachytili srážky a pokud při cestách po republice nemáte zavřené oči, zjistíte, že zemědělci nedělají v naprosté většině pozitivního nic. Vůbec nic, akorát budou čekat na dotace a určitě budou chtít kompenzace.

Začal bych tím, že dnes ořou každý možný milimetr. Obrovské traktory s velkou měrnou vahou na plochu, a orba je tak mělká, jak jen může být, protože je to levnější. Půda je zhutněná a těžko zachycuje prudší srážky.

K tomu si přidejme, že naprostá většina zemědělců zrušila živočišnou výrobu. Je s ní moc práce a zvířata neznají soboty, neděle, je potřeba se o ně starat stále. Naši zemědělci asi plní kvóty produkce skleníkových plynů tím, že všechny chovy ruší. Co se totiž děje je fakt, že do půdy již nevrací organické hnojivo, ale jenom průmyslově vyráběná chemická hnojiva. Půda není nadlehčena mrvou a bakteriemi, které pomáhají udržet správné půdní podmínky. V zemi chybí žížaly a další živočichové. Takže voda opět rychle povrchově uteče pryč. Mimochodem, poznáte to snadno, zemědělci dnes pěstují velmi nízké obilí, protože nepočítají s balíkováním slámy a toto obilí je po sklizni určeno k zaorání.

Zkuste najít zemědělce, kde používají meziplodiny, nebo nechávají půdu odpočinout např. vojtěškou. Vemte si na to lupu...

Celkově lze říci, že se zemědělství změnilo v rychloobrátkový business, kdy zemědělci ztratili jakoukoli vazbu k půdě. Dílem pomáhá i to, že často nehospodaří na vlastní půdě, ale na pronajaté. K půdě se chovají velmi macešsky a pak se diví, když počasí přesně nejde podle toho, jak potřebují.

Tuším, že na podzim zde bude žádost o kompenzace sucha (samozřejmě finanční) a nárůst cen. Příští rok opět uvidíme megalány řepky a situace se bude opakovat. Problém je, že pokud se nezruší dotační business, nemají důvod cokoli měnit a s ohledem na plochu, která je nevhodně obdělávána, to dopadá na všechny.



 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit