Home Politika Blog Glosy 22.8.2019
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Glosy 22.8.2019 PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Čtvrtek, 22 Srpen 2019 14:08

Dnes ministr Metnar oznámil, že armáda pořídí americké vrtulníky UH-1 Venom - 8ks a 4 ks AH-1 Viper. Celkem za cca 14,5 miliardy. Žádný z vrtulníků nikdo v Evropě neprovozuje a v případě útočných Viperů je jejich počet směšný. Použít argument, že jsou provozovány v Bahrajnu a Pakistánu je k smíchu. Cena je významně vyšší, než byly evropské nabídky. A pokud se bude počet navyšovat, bavíme se o dalších desítkách miliard korun. I ty Blackhawky se aspoň vyrábí v některých verzích v Polsku a provozují je např. Slováci. Tohle je tedy buď tunel na státní pokladnu, a nebo úlitba velkému bratrovi, od kterého jsme zatím málo nakupovali a bylo si třeba přátelství koupit. A pak že Trumpovi diplomacie nefunguje. Řekl bych, že nás pokec Babiše s Trumpem v Bílém domě přišel na několik miliard. Vzpomeňte na to, až se zase bude zvyšovat daňová zátěž.

A když už jsme u Trumpa, ten oživil nápad, že by USA koupily Grónsko. Nemysleme si, jedná se o perspektivní území s necelým 60.000 obyvateli. Takže kdyby každému dali milion dolarů, tak je to stojí necelých 60 miliard dolarů. Je to hodně? Rozpočet ministerstva obrany USA je přes 700 miliard. Z tohoto pohledu jsou to drobné. A že Dánové nebudou souhlasit? Stačí, když proběhne barevná revoluce, navrhuji název "Bílá revoluce", případně referendum o sebeurčení. Precedenty tu již jsou a je to vyzkoušená cesta.Ovlivnit 60.000 lidí zas takový problém není a do USA je to mnohem blíže, než do Dánska. Pokud bude Trump zvolen podruhé, dávám Grónsku jako 52. zemi USA docela velkou šanci. Jenom nevím, zda pak uvrhne Evropa na USA sankce.




Aktualizováno Čtvrtek, 22 Srpen 2019 14:23
 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit