Home Politika Blog Jak manipuluje se zprávami mainstream?
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Jak manipuluje se zprávami mainstream? PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Úterý, 12 Listopad 2019 05:49

Ukážeme si jednoduchý příklad novinového článku na iDnes, což je po Novinkách nejčtenější internetové zpravodajství (alespoň dle statistik z roku 2018), který se zcela záměrně vyhýbá přičinám popisovaných jevů, protože je to asi nekorektní, či nevím... Zkrátka fakenews jako vyšité.

V článku "Turkmenistán bude ověřovat panenství dívek, chce zabránit chlípnému chování" (zdroj:  https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/turkmenistan-gynekologicka-prohlidka-kontrola-panenstvi-skola-studentka-totalitni-rezim-islam-diktat.A191107_151600_zahranicni_dtt ) se dočtete, že je to opatření na ochranu dívek, že je rodiče mají všude doprovázet a že takové kontroly dělá např. Indonesie (....Ponižující testy panenství jsou využívány i v jiných zemích. U uchazaček je například provádí indonéská policie a armáda....).

A teď, co je příčina? Nevhodné chování dívek a nebo fakt, že se bavíme o muslimské zemi, o čemž není v článku ani zmínka? Takže pro doplnění faktografie, kterou novináři na iDnes zamlčeli - Turkmenistán má 89% obyvatel vyznávajících Islám, Indonesie 88% obyvatel stejné víry.

Takže faktograficky správně, pokud by článek nebyl v moderním newspeaku fakenews, tak by vyzněl úplně jinak. Státy, kde převažuje Islám kontrolují panenství. O to kouzelnější je, jak mlčí všichni ochránci ženských práv.


 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit