Home Politika Blog Zrušení VVP Jince?
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Zrušení VVP Jince? PDF Tisk Email
Napsal uživatel Zdeněk Jobánek   
Čtvrtek, 07 Duben 2011 04:29

Tak tu máme další majstrštik ministerstva obrany a jeho vedení a tím je návrh na zrušení vojenského výcvikového prostoru Jince v Brdech.
Pro méně znalé, je zde mimojiné letecká střelnice, tanková a dělostřelecká střelnice a pořádají se zde každoročně Bahna. Důvodem má být nadbytek výcvikové plochy na vojáka a úspora 100 milionů Kč ročně.

Zcela paralelně prosákla informace o plánovaném nákupu 12 vyprošťovacích tatrovek, kde návrh ceny je cca 600 milionů.
Přes všechny velkohubé proklamace o čistých nákupech, bílé knize a podobně, se na ministerstvu od dob Kalouska nic nezměnilo.
Pokud si někdo slibuje , že opuštění Brd a jejich zpřístunění veřejnosti zachová přírodu a přístupnost celého prostoru je na velkém omylu. Kdo si to myslí, ať navštíví jiné opuštěné výcvikové prostory a doporučuji začít v VVP Mladá - neboli Milovice a okolí. Na kraj Prahy je to kolem 35 km, za 45 minut jste zde vlakem.

 

Prostor, který patřil téměř 90 let pouze armádě, dnes vypadá jako obří skládka domovního odpadu, nábytku a pneumatik. Jít do lesa znamená jít mezi odpadky. Člověku hlava nebere, kam jsou někteří občané (přesnější termín je prasata) vyvézt domovní odpad, kusy nábytku, a další krámy, když mají v Milovicích zdarma k dispozici sběrný dvůr.
Jediné, koho Milovický prostor dnes láká, jsou vyznavači Airsoftu a paintbalu a dále jezdci na čtyřkolkách a teréních motorkách. Sběrači kovů už se tu přehnali a co šlo vykopat, ukrást, odříznout a zničit, to je už pryč. A že by stovky děcek v maskáčích, které přijedou na sobotu, znamenaly přínos pro ekonomiku Milovic, to jsem si opravdu nevšiml.
Zajímavou stránkou zrušení VVP Mladá byly a jsou čachry s pozemky a jejich rozprodej. Naposledy pronajal středočeský kraj koncem roku 2010 prostor letiště na 20 let snad za milion korun ročně. Smlouva publikována po rathovsku nebyla.
Podobný osud zkázy jsem viděl před 2 lety v Ralsku. A nyní jej uvidíme kousek od Prahy v Brdech.
Navíc argumentace úspořenou částkou je směšná, když armáda nakupuje předražené naprosto všechno. Stačí si připomenout 4 letouny CASA za 3,5 miliardy, k tomu 5 letadel L-159 Alca vč. Přestavěné spárky a servisní smlouva za 1 miliardu. K tomu navíc CASA neprojdou ani vševojskovými zkouškami.

V armádním rozpočtu není opravdu 100 milionů problém, ve chvíli, když zpřístupnění bude znamenat pyrotechnické vyčištění za miliardy (jistě jej bude dělat spřátelená soukromá firma).
Argument o tom, že máme více plochy na vojáka, je pouze hledání nějaké záminky. Všichni ví, že je u nás více korupce, prodává se zde nekvalitní jídlo, máme menší platy než na západ a miliony dalších věcí a důvodů. A důvod k nápravě to zatím pro politiky nebyl. Po tomto argumentu bych čekal, že se bude armáda zajímat o možnost prostor více využít a například jej pronajímat pro výcvik zahraničním armádám.

Takže jaké si vzít z celé věci ponaučení? Že všechny řeči o koncepci armády byly jenom vějička na voliče, která je měla uklidnit, ale v podstatě se nezměnilo nic.

 

Aktualizováno Čtvrtek, 07 Duben 2011 14:16
 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit