Home Střelectví Puškohled na CZ455
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Puškohled na CZ455 PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Neděle, 29 Březen 2020 10:00

Rozhodl jsem se vyplnit čas koronavirových omezení alespoň krátkým příspěvkem na téma puškohled na malorážku CZ455.


Mohu nabídnout porovnání Optisan EVX 4-16x44i a Valiant Zephyr 3-12x56 SF-SIR. Bohužel díky zavřené střelnici to bude jen krabicové porovnání.

Nejprve si řekněme, co naleznete v krabici.

Oba puškohledy mají přiloženo kolo paralaxy, příčemž Valiant má na kole i stupnici, Optisan je bez stupnice. Obě kola se dotahují přiloženým imbusem. Oba mají přiloženy i sluneční clony.

Rozdíl je v přiložených krytkách - Optisan má kovové, šroubovací, které se dotahují přiloženými plechovým plochým klíčem. Valiant má krytky plastové, zaklapávací. U krytek bych měl jednu poznámku - lepší jsou ty kovové u Optisanu, ale pokud chcete přední krytku otevírat nahoru, velmi těžko se dostává k zobáčku, který je naproti kloubu. A protože chcete mít osu puškohledu co nejblíže k ose hlavně, krytka se velmi špatně otevírá, pokud se nenatočí.

Dále naleznete přiložený ubrousek na čištění optiky, návod a samotný puškohled. Návod je hezčí u Valiantu, lepší papír a je přiložený i obrázek osnovy.

K samotným puškohledům.

První rozdíl je v klikání - Optisan je v MILiradiánech na taktických komíncích a Valiant v MOA (úhlových minutách) na loveckých komíncích. Je na gustu každého soudruha, čemu dá přednost. Osobně dávám přednost MIL, které se v desítkové soustavě velmi dobře počítají z hlavy. Na 100m je jeden MIL 10 cm, na 200 20, atd...  Ale v případě malorážky, kde většinou střílíte na konstantní vzdálenost danou střelnicí, je to v podstatě jedno. Nastřelíte si vzdálenost, a pak do komínků nemusíte moc šahat, nebo můžete přenášet. Nicméně oba puškohledy by měly přežít i na pružinové vzduchovce, případně na kulovnici při lovu. Vše vodotěsné, plněné plynem.

Optická kvalita - to je do jisté míry subjektivní, zejména bez možnosti nějakého změření. U Optisanu mi přijde kvalita o něco lepší, zejména má menší chromatickou vadu při větším zvětšení. Chromatická vada se projevuje např. na větvích fialovým závojem na hranách větví. Při hezkém počasí a na střelnici asi nepoznáte rozdíl. Do šera mi přijde zatím z toho, co jsem zkoušel, o něco lepší Optisan. Podsvícený kříž mají oba puškokohledy a opravdu to docela dobře funguje.

Průměr střední části tubusu je v obou případech 30mm.

U montáže jsem skončil u značky Optisan, původně zakoupená ocelová montáž VENOX se neosvědčila. Zřejmě dělají více variant, ale já koupil typ, který měl pohyblivé obě protilehlé kleštiny, každou na jeden šroubek. Toto řešení se ukázalo na CZ455 zcela jako slepá cesta, i po dotažení stačilo za montáž vzít a kvedlala se.

Ještě poznámka, puškohled Zephyr má na vnitřní čočce vadu, který je viditelná v pravém spodním kvadrantu. O vadě vím, ale na funkci nemá vliv, zase se to projevilo na lepší ceně daného kusu.

Optisan EVX 4-16x44i na CZ455 Thumbhole grey

pusk_13
pusk_13 pusk_13

pusk_12
pusk_12 pusk_12

 

pusk_14
pusk_14 pusk_14


Valiant Zephyr 3-12x56 SF-SIR

pusk_11
pusk_11 pusk_11

pusk_7
pusk_7 pusk_7

zapnuté podsvícení


pusk_9
pusk_9 pusk_9

pusk_10
pusk_10 pusk_10

pusk_5
pusk_5 pusk_5

pusk_1
pusk_1 pusk_1



Ještě ukázka montáže ocelové montáže VENOX na 11 šíně CZ455.

ocelova montaz venox

Z uvedeného je zřejmé, že pozici montáž při volných stranách hledá velmi těžko a navíc je z každé strany jenom jeden šroub.


Aktualizováno Neděle, 29 Březen 2020 12:44
 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit