Home Politika Blog Tak prý Putinovy ceny
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Tak prý Putinovy ceny PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Neděle, 13 Březen 2022 16:55

Premiér Fiala tvrdí, že nákupem ropy a plynu podporujeme Rusko a že když nebudeme jezdit a budeme mrznout, že nebudeme podporovat Rusko. Prý to může trvat roky...  Pokud politici mluví o uskomňování občanů, nikdy neřeknou, jak se vlastně uskrovní oni. A v tom je ten problém. Sytý hladovému nevěří.

Tak si řekněme, odkud tedy budeme brát ropu a plyn? Ze zemí Perského zálivu, kde jsou samé vzkvétající demokracie? Popravit 80 lidí za den, rozporcovat novináře, bombardovat Jemen - to není pro naši vládu problém. Problém je Rusko, a bylo problémem i před tím, než vpadlo na Ukrajinu. Říká se tomu pokrytectví.

Dnešní ceny nafty jsou přes 50Kč, a to válka na Ukrajině trvá 2 týdny. Vláda vykřikuje cosi o maržích pumpařů, ale reálně se cenami paliv zabývat nechce. Ani je zastropovat, ani hnout s DPH, nebo spotřební daní. A proč? Protože jsou jí občané u zádele. Mnohem důležitější je pro tuto vládu póza boje proti Rusku.

Možná bychom měli vládě připomenout, že konflikt na Ukrajině nespadl přes noc a ať již dopadne jakkoli, to Rusko tam na východě zůstane. Stejně tak jeho surovinové zdroje, které svět potřebuje.

Vláda lidem říká - budete chudší, zchudnete a to dost, a na dlouho. Ale je to pro vyšší princip. Vaší chudobou danou vysokými cenami energií možná poškodíte Rusko. Jeho energie přitom budeme stále nakupovat, akorát s vysokohorskou přirážkou přes Německo. A pokud budeme vozit energie z celého světa a brát z diktatur z Perského zálivu, nevidím v tom moc rozdíl. Navíc se to Rusko může orientovat na Asii a zchudlá Evropa si těžko bude moci dovolit experiment, jako je Green Deal.

Přitom cesta z toho je. Je potřeba zastavit boje na Ukrajině, státy Evropy musí tlačit na obě strany,  dohodnout se a část ze zabavených ruských prostředků by Rusko mělo věnovat Ukrajině na obnovu.

Připomínám, že Němci nikdy nezaplatili válečné reparace Československu, cíleně nás hromadně zabíjeli (360tis mrtvých) a dneska patří velká část našeho průmyslu Němcům a na tohle si nikdo nevzpomene. I Ukrajinci a Rusové se srovnají, stačí pár let a obchodování. Obchodování totiž jediné vede k růstu životní úrovně a odbourávání bariér.I ta Ukrajina se obchodování s Ruskem nevyhne a naopak.

Sankce nezlomily Severní Koreu, Kubu, Irán, ani Venezuelu, od které chtějí nyní brát ropu USA. Vše je zkrátka dočasné. Zůstávají zájmy velmocí, a něco jako trvalé přátelství, nebo nepřátelství mezi státy zkrátka neexistuje.

Z tohoto pohledu je potřeba si dát pozor na nesmyslná prohlášení a postoje, které neodpovídají významu a kvalitě diplomacie ČR. Taky se může stát, že budeme během krátké chvíle zcela osamoceni.

Osobně této vládě nedávám čas ani do prázdnin. Tak bezduchá prohlášení a amaterismus tady už dlouho nebyl.


 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit