Home Politika Blog Samí komplicové Ruska
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Samí komplicové Ruska PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Středa, 04 Květen 2022 19:39

Je vidět,že představitelé západních států jsou slaboši, největší looseři jsou ve vedení EU a bohužel také ve vedení Republiky Banana Tcheka. Ukrajina pořád celý svět poučuje a neustále natahuje ruku. Představitelé Ukrajiny tak nějak připomínají Gretu. Chápu, že nenávidí Rusko, ale měli by si uvědomit, že by neměli kousat do ruky, která je obrazně řečeno krmí/podporuje. Také by se měli zamyslet, do jaké míry je v jejich zájmu bojovat do posledního Ukrajince. Sice je hlavní hybatel a sponzor za Atlantikem, přesto slabá a ekonomicky zničená Evropa není v zájmu Ukrajiny, ani USA.

A pokud je to Ukrajině jedno, protože tonoucí klidně utopí i  nezkušeného zachránce, nemělo by to být jedno nám. Vývoj na Ukrajině měl nějaký vývoj, včetně dohod Minsk I a II, které Ukrajina nikdy nechtěla plnit a neplnila je pod kuratelou Německa a Francie. Ano, maintream nyní Ukrajině promine všechno, včetně nacionalismu a fašismu (viz prapory Azov a další). Cenzura tu jiné, než ukrajinské vidění světa nepřipustí. Přesto bychom se měli ptát, jak je možné, že se necháváme čím dál více vydírat Ukrajinou. Buď jsou v EU a ve světě svobodné státy, které mají své zájmy, obyvatele, odpovědnost, nebo jsou všichni povinni podporovat Ukrajinu do roztrhání těla a za cenu ekonomické sebevraždy.

„Pokud některá z evropských zemí i nadále odmítá embargo ruské ropy, tak to je podle mě dobrý důvod říci, že se tato země podílí na zločinech páchaných Ruskem na ukrajinském území,“ řekl Kuleba a dodal, že taková země je na straně Ruska. Kuleba dál uvedl, že další kolo protiruských sankcí ze strany EU vítá, zpochybnil ale jejich navrhovaný harmonogram, který počítá s koncem dodávek ropy do šesti měsíců a dodávek rafinovaných ropných produktů do konce roku. „Je to ale lepší než nic,“ řekl šéf ukrajinské diplomacie.

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/kdo-odmitne-embargo-na-ruskou-ropu-je-podle-kyjeva-komplicem-ruska-40395944

Co jsem dohledal, tak plyn a ropa přes Ukrajinu normálně proudí, a navíc Rusové Ukrajině za tranzit platí. I během války - minimálně to zaznělo v různých diskuzích o plynu. Ukrajina technicky může produktovody vedoucí přes její území zastavit okamžitě. Ale nechce. Chce, aby Evropa, která nemá záložní plán, spáchala rituální energetickou sebevraždu na žádost Ukrajiny. A já pořád nechápu, co za to evropské státy dostanou? Dobrý pocit představitelů evropské komise? Fiala dostane pochvalu a podepsanou mapu Kyjeva?

Nyní dostávají evropské státy vysokou inflaci, v Čechách reálně je kolem 20%. Český statistický úřad udává kolem 13%, ale v detailu uvádí růst průmyslových cen skoro 25% a zemědělských produktů přes 27%.

Německo si domluvilo před lety levnou energii z Ruska. Léta z toho prosperuje. My jsme dlouhodobé kontrakty na plyn zrušili a kupujeme ruský plyn za nejméně 3-4 násobek německých cen a necháváme vydělat Němcům. Cítíme se tak asi lépe, když víme, že si to můžeme dovolit a že na burze přelepili nálepku ruský plyn nějakou jinou. To samé elektřina - tu navíc vyrobíme, nevyvezeme a na burze si ji zdražíme. Zkrátka na to máme. A nikdo neříká, kdo na tom vlastně vydělá, že český zákazník platí rozdíl mezi výrobními náklady 24haléřů za kWh a prodejní cenou kolem 6,5Kč. Proč?

Jak chtějí evropské státy konkurovat ve světě bez rozumně dostupných energií? Jak se vůbec naše civilizace bez dostupných a stabilních energií může rozvíjet?

Jak z toho ven? Domnívám se, že není v zájmu Evropy podporovat prodlužoní války. Zatímco USA zatím válkou ekonomicky netrpí, to teprve přijde s dedolarizací, tak Evropa trpět bude. Přesto není žádný tlak na jednání. Ukrajinu vlastně nikdo nenutí jednat a všichni doufají v to, že to Rusko vzdá. Nemají žádný plán na to, že to může trvat leta.

Energetická chudoba, která nám zavítala do Evropy totiž neznamená, že doma budete topit místo 22°C třeba 18°C a zachráníte tím spousty ukrajinských životů tím, že Putin nedostane naše peníze za plyn a ropu. Znamená to, že vstupy do průmyslu budou velmi drahé, nebo nebudou. Lidé nebudou mít peníze, firmy budou propouštět a všichni budou šetřit, kde to půjde. Exekutoři budou mít hody. Ale jak se tato chudoba projeví například na nemocnosti dětí, či zdraví důchodců? To teď nikoho nezajímá.

Fiala a spol se chtějí cítit morálně na výši. Tak říkají - zchudnete v duchu vyššího dobra. Ale jakého? I kdyby Rusko z Ukrajiny odešlo, stane se co? Zahřmí a budeme se mít dobře? Změní se Ukrajina? Přestane být zkorumpovanou a rozkradenou zemí, navíc během války i z části zničenou? Takové zázraky nastanou, když se odpojíme od plynu a ropy?

Všimněte si, že hlavním narativem (to je teď moderní slovo) je zničení a izolace Ruska. Nic o tom, že by se měla změnit i Ukrajina. Nejsou žádné dopadové analýzy, co se stane, když... Nikdo se neptá lidí, zda chtějí zchudnout a proč. Lidi nejsou pro vládu zajímaví.

Problém je, že společnost od chaosu dělí tři teplá jídla. A zanedlouho se energetická krize může změnit pro některé ve velmi horkou krizí. A doplatí na to i Ukrajinci, kterým ještě nedochází, že chudnoucí evropské obyvatelstvo je klidně hodí přes palubu. Bližší košile, než kabát. Dobrým pocitem si lidi přes zimu nezatopí a nasoplené děti, které se nebudou moci umýt teplou vodou udělají svoje.

V zájmu všech je proto rychlé ukončení války a nějaká forma dohody a bezpečnostní model, který vydrží aspoň pár desítek let. Nic totiž není věčné a je potřeba si pragmaticky stanovit reálné cíle včetně toho, že musí existovat i exit scénáře ze sankcí, které mohou všem stranám umožnit nějakou formu dohody.




Aktualizováno Pátek, 20 Květen 2022 12:47
 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit