Home Milovice Pozorovatelny u Jiřic
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Pozorovatelny u Jiřic PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Středa, 09 Červen 2010 18:57

Nedaleko Jiřic (pár kilometrů od Milovic) se nachází oplocený areál, kde sídlila SA (sovětská armáda) a měla zde umístěnu radarovou základnu. V poli okolo tohoto stále ještě oploceného pozemku, jsou v polích betonová opevnění - přesněji dělostřelecké pozorovatelny spojené s pobytem Wehrmachtu ve VVP. Orientace pevnůstek je směr na silnici mezi Benátskou Vruticí a Jiřicemi.

 

 

V oploceném areálu, který má již soukromého majitele, se dnes odehrávají paintbalové bitvy a jsou zde zbytky protiatomového bunkru a původního zařízení. V hangáru (foto v galerii) byl prý nosič raket SS22 (alespoň to píší na zde). V jedné z děr u plotu se zde válely zajímavé svařence z nerezu.

Opevnění v polích je velmi jednoduché a pochází z období protektorátu. Jedná se o jednoduché pevnůstky vybavené jednou přízemní pozorovatelnou ve tvaru dlouhé štěrbiny. Tyto pevnůstky jsou jednokomorové, vstup je hned vedle střílny a nemají žádnou instalaci, periskop či ventilaci. Zřejmě nebyly instalovány ani žádné tlakové, či robustnější pancéřové dveře - pokud ano, jsou už ve sběrných surovinách.
Navštívili jsme 3 z nich, ale pás jich tvoří více (min. 5).

Souřadnice pevnůstek jsou:
Pevnůstka 1 N50° 15' 04.5 E14° 49' 13.8
Pevnůstka 2 N50° 15' 08.9 E14° 49' 29.0
Pevnůstka 3 N50° 14' 48.7 E14° 49' 49.5


mapa

Ukázka z galerie
pevnustka

Pevnůstky stejného typu jsou i v Milovicích v prostorách bývalé tankové střelnice, kousek od letiště Boží Dar. Ta na fotografii v galerii je ale zničená, zřejmě po výbuchu, který směřoval z vnitřku objektu. Objekt je roztržen směrem ven a docela dobře je vidět jeho konstrukce.

Aktualizováno Pátek, 08 Březen 2013 21:04
 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit