Home Politika Blog Co to změní?
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Co to změní? PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Středa, 25 Leden 2023 12:13

V těchto dnech se Německo a zřejmě i USA rozhoupali a dodají tanky na Ukrajinu. Němci a Poláci zřejmě každý po 14 Leopardech 2A6, pak nějaké Abramsy (snad 30?) a pár Challengerů z  Británie (zřejmě podobné počty). Francie údajně také dodá nějaké své tanky, nebo stíhače tanků. Vedle toho se z různých států, včetně ČR, dodává dělostřelectvo. Jak východní, tak západní provenience.

Samozřejmě teď všichni hýkají, jak je to game changer. Ukrajina tím zvítězí.... Ale skutečně to tak je? Může Ukrajina díky těmto dodávkám vyhrát? Tím myslím dobít ztracená území, přilíkat obyvatelstvo, které v rámci občanské války od roku 2014 bylo předmětem bombardování? Nebo k čemu budou vylidněná území?

Zpět k tankům.

Když odhlédnu od Challengeru, který má drážkovanou hlaveň, což jiné tanky již nemají a projeví se to v jiném střelivu, tak slovo pestré ZOO nedostatečně vystihuje to, co Ukrajině dodavatelé zbraní dodávají. Západní tanková škola je postavena na mnohem větší hmotnosti a tím i bezpečnosti a také na používání funkce nabíječe. Tedy žádný nabíjecí automat, jako má např. T-72. Posádka má typicky 4 členy.

Co to znamená? Že v tanku nemůžete mít nevycvičená dláta, protože brzdo-vratné ústrojí napochoduje zpět do věže a obsluha musí nejen umět nabíjet, ale také se rozumně v tanku pohybovat. Navíc nejen za klidu, ale i v bojovém manévru. Aby byli efektivní, to není výcvik na měsíc.  Co navíc tank, to jiné zvířátko v ZOO, jiné náhradní díly, jiná obsluha, částečně jiné střelivo. Posádka při zničení tanku Abrams nepřejde plavně do Leopardu, nebo Challengeru.

Loni se všichni smáli zapadlým Rusům, jejichž tanky mají podstatně menší hmotnost.  Co pak "rasputica" provede s 80t Abramsem? Stačí přetržený pás od RPG... Kolik techniky Rusové z různých důvodů opustili?

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale tyto dodávky Ukrajině nepomůžou. Udělají PR, že se něco děje. Laická veřejnost bude chvíli hýkat nadšením a chválit své vlády, ale být Ukrajincem, tak si rvu vlasy. Tahle sbírka techniky je neprovozovatelná v míru, ve válce je to přímo danajský dar. Určitě to také prohlubuje příkop mezi západem a Ruskem.

Na frontě v šíři ve stovkách kilometrů toto vybavení bude nasadiltelné pouze v části. Bez podpory pěchoty, BVP, vrtulníků a PVO, přežijí tyto tanky a jak dlouho? Aby byly úspěšné, bude třeba je nasadit hromadně, to přiláká pozornost dělostřelectva i letectva. Přetržený pás, žravá plynová turbína, cokoli a tank bude opuštěný.

Nejvíce by Ukrajině pomohlo, kdyby se začalo jednat o nějaké formě míru, protože žádný ze západních států nepřešel na nic, co by se aspoň vzdáleně podobalo válečné výrobě. Naopak, zelený úděl a další nesmysly podvazují průmysl. Cenzura a pronásledování jiných názorů zase podvazuje společnost a přináší vnitřní napětí, které se může transformovat do nečekaných podob vč. vnitřních rozbrojů v daných státech.

Kdo nyní v Evropě vytaví ocel pro nové tanky? Ne jednotky tanků, ale tisíce? To samé BVP? Kdo vyrobí tisíce tun střelivin a munice? Když i celulózu vozíme z Číny?  Kdo zahájil výrobu léků pro případný konflikt? Spoléháme na Indii a Čínu. Kdo je bude obsluhovat?

Západ sice Ukrajinu podporuje, ale tak nějak metodou oblečená/neoblečená, spíše se snahou konflikt prodloužit, ale rozhodně neudělat nic, co by nějak změnilo zásadně stav.  Ono je to vlastně i pochopitelné. Jsme nyní na hraně jaderné války, na kterou také není nikdo připraven a kde, když se spustí, není vítězů.

Pořád nikdo neřekl, jakou cenu jsou ochotni Rusové zaplatit za vítězství, nebo neprohru. Západ zatím platí podle závislosti na energiích a inflaci především vybavením, které má nějaký křížek, ale aniž by se něco nového vyrábělo. Co je ochoten zaplatit západ? A co je ochotna zaplatit Ukrajina, a teď nemyslím kliku Zelenského. Je někdo ochoten považovat jaderný konflikt za akceptovatelný?

Mějme ještě jeden a dle mého velmi podstatný, pohled. Z dlouhodobého pohledu je nejen západ, ale i Rusko a Ukrajina vystavena demografickému poklesu. Ukrajina je nyní bez milionů obyvatel a zahraniční poradci jsou sice přítomni na Ukrajině zřejmě v desitkách tisíc, ale jenom na skok, po dobu války. Z Ukrajiny do Ruska utekli údajně lidé v počtu milion plus. Na západ to stejné.  Nicméně i ztráty Rusů jsou matematicky přečísleny novým obyvatelstvem, které je mentálně a jazykově od Rusů neodlišitelné.  Poněkud cynické, ale fakticky správné.

Rusko ta válka stojí mnoho, ale pořád nevidím žádný moment, proč by mělo přestat.

Ještě jsem se setkal s názorem, ať se již konečně Rusko rozpadne a pomlátí se mezi sebou. Nezbylo mi než reagovat, než jakou stranu budeme jako západ podporovat pak. Protože i boj Ukrajina vs. Rusko je přímý důsledek rozpadu SSSR, kde si západ zvolil za podporovanou stranu Ukrajinu.


Aktualizováno Středa, 25 Leden 2023 12:59
 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit