Home Politika Blog Ztráty na Ukrajině
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Ztráty na Ukrajině PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Úterý, 07 Únor 2023 15:26

Dnes jsem na internetu našel odhady ztrát na Ukrajinské straně. Samotní Ukrajinci to neříkají, protože by to výrazně podkopalo důvěru ve vítězství a omezilo by to pomoc poskytovanou západem. Dalo by to zapravdu i těm, co říkají, že se v této proxyválce bojuje do posledního Ukrajince.

Vykopíroval jsem to, co považuji za podstatné. Nejde o zničené tanky a děla, ty si najděte na linku níže, ale hlavní jsou lidské ztráty. Voják roste min. 18 let, důstojník i 30 a více let. I kdyby se odhady ztát lišily o desítky procent, jsou to obrovské ztráty v produktivní populaci. Ztráty Rusů bych odhadoval o něco menší, ale také zřejmě v desítkách tisíc.

Zajímavé také je ticho kolem mrtvých zahraničních žoldáků (standardní pojem, bojují za žold, a je jedno, jestli čistě pro peníze, dobrodružství nebo z ideologických důvodů). Nepochybuji, že tam statisticky museli už být i nějací Češi, ale majoritu asi tvoří Poláci.

Že válka dopadá hlavně na běžné lidí je zřejmé z faktu, že ukrajinští poslanci si nakupují auta za miliony. Asi jako ukrajinský poslanec "Služebník lidu" nebudete jezdit v ničem horším, než je pořádný Mercedes... To se jinak nedá sloužit, že.

Poskytnutí tanků, případně letadel povede jenom k nárůstu ztrát a škod. Chytráci, co si myslí, že výměnou Putina by to bylo lepší, ti by si měli dát studenou sprchu a klistýr. Může totiž nastoupit někdo, kdo to vezme z gruntu a začne taktickými jadernými zbraněmi. Na ty totiž NATO neodpoví. Ano, Rusko by minimálně dočasně ztratilo kredit u zemí, které jej nyní podporují, ale nakonec by převážil business. A Ukrajině by to bylo už jedno, protože by tam nikdo nechtěl žít. Na EU se Rusku již vůbec neohlíží.

Takže rychlý, i špatný mír, je pro Ukrajinu dobrý. Zadlužená Ukrajina, Evropa v ekonomické krizi, to není kombinace, která by skýtala dobrou budoucnost. Nadějí by bylo, kdyby evropské firmy odešly na Ukrajinu a nevztahovala by se na ně evropská regulace a Green deal. Jenže EU určitě podmíní jakoukoli pomoc akceptací těchto zhovadilostí.


Celková síla Ozbrojených sil Ukrajiny je 734 000 vojáků (plus 100 000 záložníků), včetně jednotek NATO (kteří bojují v zákulisí na území Ukrajiny) a zahraničních žoldáků.

Ztráty jsou:

157 000 mrtvých.

Zraněno 234 000.

17 230 vězňů.

Mrtví vojenští instruktoři NATO (USA a Spojené království) 234. Mrtví vojáci NATO (Německo, Polsko, Litva atd.) 2 458.

Mrtví žoldáci 5 360.

Zdroj: https://www.securitymagazin.cz/security/tisice-mrtvych-ukrajinskych-vojaku-a-stovky-zabitych-vojenskych-instruktoru-nato-unikly-izraelske-zpravodajske-udaje-o-ztratach-ozbrojenych-sil-ukrajiny-1404070206.html


Aktualizováno Úterý, 07 Únor 2023 16:01