Home Politika Blog Glosy 8.2.2023
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Glosy 8.2.2023 PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Středa, 08 Únor 2023 16:43

V Turecku a Syrii nyní řádilo zemětřesení. Tisíce mrtvých a tisíce zničených domů. Akorát když člověk vidí články o škodách a pomoci, týkají se hlavně Turecka, nikoli Syrie. Čekal bych trochu větší empatii i se Syřany.

Z pohledu Turecka to může ohrozit pozici Erdogana, který vládl téměř jako Sultán a pokud to lidé vezmou jako jeho selhání, může ho to stát pozici. To zase ovlivní pozici Turecka v NATO, potažmo vztah k Rusku. Upřímně řečeno začíná být oblast kolem Ukrajiny a Malé Asie velmi nákladná oblast na rekonstrukci. Stovky miliard bude stát obnova Ukrajiny a obnova Turecka také nebude nejlevnější. Uvidíme, kdo to zaplatí a zrealizuje.

Zaujala mě i informace, že Ukrajina likviduje rusky psané knihy a ruské autory v knihovnách. Údajně již 18 milionů knih bylo zlikvidováno. Tak nějak marně pátrám, které režimy likvidují knihy. Zkrátka tam běží derusifikace. Zajímalo by mě, kdy to definičně bude směřovat ke genocidě, protože ruskojazyčného obyvatelstva tam byly desítky procent a to je teď pronásledováno, stejně jako ostatní národy na Ukrajině, mluví se hlavně o Maďarech.

Dalším zajímavým momentem je návštěva Zelenského v Británii.Citujme: Nechyběla ani vzpomínka na druhou světovou válku, při které oba národy bránily svobodu a stejné hodnoty, v tom chce Zelenskyj pokračovat. Marně přemýšlím, které Ukrajince myslí. Protože Bandera a jeho grupa, případně Ukrajinské milice podílející se na Babím Jaru určitě nebránili svobodu. A to jsou zrovna ti, které Zelenský glorifikuje. Asi je svoboda a svoboda. Pro mě je například Británie jako zahraniční partner značně nedůvěryhodný stát. Je to dáno její koloniální pýchou a despektem ke všem ostatním, hlavně Slovanům. Tedy i nám. Využít to ano, ale to je tak vše.

Představme si scénář, že Ukrajinci dostanou všechny zbraně, které požadují. Včetně letadel, raket, zkrátka všeho. Ukrajinské vedení by rádo cílově vidělo Rusko rozpadlé, ponížené a bez jaderných zbraní. Takto to oficiálně prezentují.  Takže nám tato ukrajinská armáda s masovou podporou západních dobrovolníků začne otáčet situaci. A Rusové tam jako poslední možnost šoupnou pár taktických jaderných zbraní.

Co udělá NATO? Co udělá západ?

Rozpoutá  USA/Francie/Británie s Ruskem výměnu na úrovni strategických zbraní? Nikdo jiný v NATO jaderné zbraně nemá.  Pustí se do jaderné války kvůli nějakým Slovanům na východě? No nepustí. Kdo si myslí, že ano, tak nechť si dá studenou sprchu, aby opadlo jeho válečnické nadšení a začal rozumně uvažovat. Válka na Ukrajině se vede na Ukrajině a v Rusku. Západ to stojí nějaké hmotné statky ve formě vyrobených zbraní, část z nich je již za zenitem. Navíc značná část budou půjčky. Ale v podstatě je to velmi levné a efektivné utlumování Ruska. Kdybych byl západní politik, dělal bych asi to samé. Just a business.

Jenže je na čase, aby se středoevropské a východoevropské státy začaly mezi sebou domlouvat, protože stabilita nepřijde z venku. Ukrajinci si musí uvědomit, že hrají roli mouřenína a po použití budou odhozeni. My bychom se měli začít snažit o co nejširší zahraniční politiku zaměřenou hlavně ekonomicky. Je pro nás strašlivě riskantní být ve všem navázáni na Německo. Musíme vycházet z georeálií. S kým sousedíme, kde vedou fyzické trasy a kde jsme schopní prodávat nějaké výrobky s přidanou hodnotou.







Aktualizováno Středa, 08 Únor 2023 16:56
 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit