Home Politika Blog
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Politika
Srpen 68 a září 38 - historické paralely PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Pátek, 19 Srpen 2016 05:07

Na spodním konci Václavského náměstí se v posledních dnech objevily připomínky vpádu "bratrských" vojsk v srpnu 1968. BRDM, auto, velké pódium s filmovou projekcí, stojany s informacemi. A co jsem si uvědomil? Že o září 1938 se nemluví vůbec. Nepřipomíná se Mnichovská dohoda, vyhnání Čechů z pohraničí (ale vyhnání Němců po válce ano), rozpad Československa, ani druhá světová válka. Jako by tyto události nebyly tak důležité jako srpen 1968. Přitom se jedná o souslednost událostí, kdy jedna determinovala druhou a srpen 1968 se tu neobjevil jen tak.


Aktualizováno Pondělí, 22 Srpen 2016 15:57
 
Turecko jest ztraceno PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Pondělí, 18 Červenec 2016 18:56

Jak rád bych se pletl, ale Turecko je pro sekulární a svobodný svět ztraceno. Za jásotu ulice se vydalo k diktatuře. Víkendový puč, ke kterému jsem psal poslední příspěvek v brzkých ranních hodinách, kdy ještě probíhal, nedopadl dobře. Poklonkování západu Erdoganovi jeho opozici rozhodně neprospěje.

Vůbec je zajímavé, jak celá věc proběhla a jak dopadla. Je zde několik okruhů témat, které stojí za komentář.

  • Demokratická vláda : je zajímavé, jak Erdogan získával podporu po celé EU a NATO, jako demokraticky zvolený vládce. Tak nějak jsem si vzpomněl na Hitlera, který byl také zvolen demokraticky. Nebo naopak třeba ukrajinský prezident Janukovič, kterému nebylo to, že byl demokraticky zvolen, k ničemu, když nebyl na správné straně ( z pohledu EU a USA). Připomeňme si také, že demokracie a svoboda nejsou rovnocenné pojmy. Demokracie je forma hlasování a prosazování vůle většiny, ale svoboda, to je to, co můžete říkat a dělat. A svoboda v Turecku není. Za kritický názor na Erdogana je obvinění z vlastizrady... Nyní to bude brzy trest smrti.

„Uvítal jsem silnou podporu demokracie a demokraticky zvolené vlády, kterou vyjádřili lidé i všechny politické strany. Turecký lid ukázal obrovskou odvahu,“ uvedl šéf NATO ve svém prohlášení.
http://zpravy.e15.cz/zahranicni/politika/sef-nato-podporil-erdogana-pokus-o-puc-odsoudila-i-merkelova-1309296

  • Rychlost, jak Erdogan zatýká oponenty a v jakém množství: druhý den po pokusu o puč zatknuli skoro 2750 soudců a prokurátorů / státních žalobců, cca 8000 policistů, tisíce vojáků a bude to pokračovat. Je vidět, že seznamy oponentů byly připraveny a čekalo se na záminku. Těžko si představit, že by do nezdařeného puče bylo zapleteno tolik soudců a prozřetelný Erdogan je s podporou Alláha objevil během pár hodin... Armáda a soudnictví byla překážka islamizaci Turecka. Nyní je příležitost tyto dvě složky významně oslabit a islamizovat. Pokud navíc obnoví trest smrti, oponenti to mají spočítané. Opravdu by byli všichni v EU a USA tak zdrženliví, kdyby se to stalo např. v Rusku a ne v druhé nejsilnější armádě NATO, která má na svém území jaderné zbraně?  To, zda si puč sám připravil, či jen z různých důvodů puč selhal, posoudit neumím. Důležité spíše je, že se celá společnost Turecka islamizuje a Erdogan má podporu a oponenti se bojí svůj názor vyjádřit. Nyní je veškerá opozice smetena. Nicméně pokud začne oponenty popravovat, a to se dalo čekat, není mi jasné, proč pučisté nebojovali do "posledního dechu".


"Toto povstání je dar od Boha, protože máme důvod uspořádat úklid v armádě," podřekl se Erdogan.
http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/zpravy/ankara-pucisti-byli-i-z-vojenske-zakladnykde-jsou-letadla-us-airforce/


  • Provedení puče: samotné provedení vyvolává také mnoho otázek. Je zřejmé, že pučisté se maximálně vyhýbali násilí, jak proti obyvatelům, tak proti protivníkům. Z tohoto pohledu je to opravdu dar a ze samotného provedení má benefity pouze Erdogan.  Asi se nikdy nedozvíme, proč ""povstalecké F-16" nesestřelily letoun s Erdoganem. Proč začal kolem 22h, když po půlnoci by to bylo zřejmě efektivnější a proč se nepodařilo Erdogana izolovat, zejména od internetu. Z tohoto pohledu je zde více bodů, které je třeba v případě budoucího opakování udělat jinak. Do jaké míry byl uspíšen třeba provokací tajné služby? atd... 


Přístup Erdogana, ani EU mě nepřekvapil. Bohužel žijeme v době, kdy se zdá, že západní civilizace změkla a upadá. Nemá hodnoty, které by prosazovala přes nějaké oběti, či zhoršení životního stylu.  Turecko hledá své místo na slunci, ale je zřejmé, že své místo spojuje s islámskou diktaturou, nikoli sekulární, svobodnou společností. Sekulární složky jsou oslabeny a bude trvat nejméně 10 let, než se potencionálně objeví nová generace, která bude schopná puč provést, ta stávající skončí ve vězení, či na popravišti. Rád bych se ale pletl...



 nesestřelili http://zpravy.e15.cz/zahranicni/politika/sef-nato-podporil-erdogana-pokus-o-puc-odsoudila-i-merkelova-1309296Více na: http://zpravy.e15.cz/zahranicni/politika/sef-nato-podporil-erdogana-pokus-o-puc-odsoudila-i-merkelova-1309296#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

 
Puč v Turecku - konečně! PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Sobota, 16 Červenec 2016 00:31

V posledních letech prezident Turecka Erdogan upnul své úsilí na islamizaci země a pozavíral velkou část vedení armády. Zdálo se, že už má armádu pod palcem a že ji úspěšně islamizoval. Každého, kdo s ním nesouhlasil, zavřeli jako vlastizrádce. Naštěstí se ukázalo, že v armádě zůstali důstojníci střežící odkaz Kemala Mustafy Ataturka. Nejenom v Turecku je armáda zárukou sekularity. Ne nutně demokracie, ale o té v Turecku stejně nešlo mluvit. Pokud se to armádě povede, a doufejme že ano, ostatně pokud nechtějí skončit ve vězení, nezbývá jim, než to dovézt do vítězného konce, povede to k posílení občanských svobod v Turecku a dost možná to pomůže stabilizaci syrského konfliktu, protože Turecko přestane podporovat Islámský stát. Opačnou alternativou může být občanská válka v Turecku, kdy by se islámské křídlo přidalo právě k silám islámského státu a různých islámských frakcí, které v regionu operují. Uvidíme, zda převrat neproběhl pozdě a zda již islamizace Turecka není příliš daleko.

Takže držme palce armádě a pozorně sledujme, jaké státy a vlády budou vyjadřovat podporu Erdoganovi. To budou ti, kteří mají na islamizaci Turecka zájem. Rozumný stát se zdrží prohlášení, a počká, jak to dopadne.


Aktualizováno Sobota, 16 Červenec 2016 01:03
 
84 mrtvých v Nice PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Pátek, 15 Červenec 2016 15:58

Update:

Francie má několik posledních měsíců vyjímečný stav, takže má v ulicích i ozbrojené vojáky. Obyvatelstvo Francie je silně omezené ve vlastnictví palných zbraní a Francie je jedním ze států, které tlačí na odzbrojení evropských občanů, protože údajně státní složky občany chrání dostatečně. Zdálo by se tedy bezpečný ráj.

Přesto se ve čtvrtek 14.7.2016 sebral tuniský imigrant Mohamed Lahouaiej Bouhlel a ukradeným náklaďákem cca 30 minut (což mi přijde velmi dlouho, je li to pravda)  jezdil po nábřeží  Nice a zabil přes 80 lidí a stovky zranil. Desítky minut trvalo, než byl zastřelen. Otázkou je, i kolik raněných ještě zemře v nemocnicích. Bilance může být mnohem horší. Dál, podle prvních infromací měl (s ohledem na zákonodárství ve Francii) pravděpodobně nelegální zbraně a makety zbraní.

Jak tedy výjimečný stav (kromě válečného stavu a stanného práva už moc silnějších možností není) pomohl občanům? Jak státní represivní složky ochránily občany? Nevytýkám nic ozbrojeným složkám - hledat mezi muslimy toho, kdo půjde zabíjet je velmi těžké a navíc, politicky nekorektní, že. Muslimové se navzájem kryjí a nikdo svého souvěrce nepráskne. Špatně by dopadl. Nyní se spekuluje, že řidič měl psychické problémy. Zdá se, že scénár osamělého vlka je pro mnohé přijatelnější. Nicméně zatím je brzo hodnotit.

Má výtka míří na alibistické politiky typu Hollande. Chodí po pohřbech, zapalují svíčky, říkají prázdné fráze, ale vlastním občanům neprospívají. Je to netaktní, ale je nutno říci, že občané Francie si své politiky zvolili sami. Ostatně jako my. A jediné, kdy mohou změnu prosadit, jsou volby.

Tento atentát ale vyvolá řadu otázek. Kdyby motorkář, který se snažil vniknout do kabiny řidiče, měl zbraň, opravdu by zabil Mohamed Lahouaiej Bouhlel tolik lidí? Kdyby někdo prostřelil pneumatiky, řádil by tak dlouho jako liška v kurníku? Zastřelení teroristy nakonec pomohl nějaký civilista, který vniknul do kabiny a s řidičem se pral...

Tato akce je přímým důsledkem imigrační politiky posledních desítek let. Je i důsledkem nekompatibility muslimů a ostatních lidí v jedné lokalitě, a je jedno, zda je to ve Francii, na nějakém ostrově, nebo druhém konci vesmíru. Je i selháním integrace, která zkrátka v takovém měřítku nefunguje a fungovat nebude.

Takže si tipněme, co se bude dít:

  1. silácká prohlášení politiků, vyjadřování lítosti, ale hlavně neslučovat s islámem, oblíbené asi bude "více Evropy" a "více imigrace", nebo "to zvládneme"; protože útočil osamocený vlk, proti kterému není obrany
  2. vyhlásí se státní smutek, budou se pořádat pochody,...
  3. střelné zbraně jsou nebezpečné, je třeba všechny zakázat (na "zabijácké" nákladní automobily se to vztahovat nebude); navíc by jednou mohli občané povstat proti politikům (jak symbolický byl termín dobytí Bastily a začátek francouzské revoluce v roce 1798)
  4. všichni, kdo s touto politikou nesouhlasí, jsou nebezpečné radikální živly, je třeba je ostrakizovat
  5. je třeba posílit zpravodajské složky, odposlouchávat všechny a všude
  6. dříve nebo později přijde i nápad zakázat fyzické peníze, aby šlo všechny finanční toky sledovat
  7. svoboda, to bude prázdné slovo

Nebyla by ale správná reakce jiná? Například odhodit falešnou politickou korektnost a začít nazývat věci pravými jmény? Přiznat si, že silná muslimská populace, která nehodná dodržovat zákony Francie je realita a je třeba začít deportovat ty, kteří zkrátka s evropskou kulturou kompatibilní nejsou? A zastavit migraci? Uklidnit region severní Afriky a migranty vyexpedovat zpět do vlasti? A také reformovat EU a posílit občanské svobody vč. práva držet zbraň.





Aktualizováno Sobota, 16 Červenec 2016 00:58
 
Ovlivňování veřejného mínění zahraničními skupinami PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Pátek, 15 Červenec 2016 15:04

Aktuální diskuze o jaderném úložišti ukázala nechtěně na to, jak je masáž veřejnosti financována a ovlivňována ze zahraničí. Energetická politika je výsostnou záležitostí České republiky, přesto do ní na pozadí vstupují zahraniční aktéři - konkrétně například Norské a Lichtenštejnské fordy, které financují aktivisty (neziskové organizace, ale s velkými rozpočty) bojující například proti úložištím jaderného odpadu. Opravdu nám stojí za to nechávat si oblbnout hlavu kvůli pár EURO? Neziskovkáři za to mají zaplaceno, koho chleba jí, toho píseň zpívají. Že je to proti zájmům státu je tak nějak netrápí. Kultura těchto aktivistů je spíše anarchistická, či eurounijní (to jest dotační), ale obecně je zaměřena proti samostatné státní politice.

Pokud tomu financování nevěříte - stačí se podívat na http://www.nechcemeuloziste.cz kde se skvějí loga http://www.eeagrants.cz/. A podívejte se na přehled podporovaných projektů (např. http://www.eeagrants.cz/cs/programy/schvalene-projekty/prehled-schvalenych-zadosti-program-cz03-1883). Kdo by nedal např. 1,3 milonu korun za projekt Za posílení práv migrantů při práci, nebo 2 miliony za Snížení diskriminace a rasismu nápravou mediálního zobrazování Romů. A milionek se našel i pro Silnější hlas obyvatel Vysočiny při hledání hlubinného úložiště. Přehled desítek programů napoví mnohem více, jaké typy jsou financovány.

Člověk si musí klást otázku - komu to prospívá a kdo z toho co bude mít. Proč někdo v zahraničí vezme desítky a stovky milionů, a dá je aktivistům uprostřed Evropy? Že by tam rostly peníze na stromech a chtěli se jich, dobráci jedni, zbavit? Nebo je cílem ovlivňovat veřejné mínění, tzv. lobbing s tím, něco z toho později získat? Tedy standardní business case s nějakou návratností?

Zpět k energetice. Je samozřejmě nabíledni. že pokud nějaké subjekty na území ČR budou budovat soláry a větrné parky, udržovat a rozvíjet uhelné elektrárny, prodávat kotle na štěpku, atd... budou tito zahraniční aktéři v pohodě, pokud zatnou drápek do finančních toků, které jsou s tím spojeny. Koneckonců i rekultivace po uhlí bude také slušný business a vždy je prostor pro arbitráže za zmařené investice. Navíc, vše platí ob(v)čan v ceně energie. Pokud by se bránil, je prostor pro různá zákonná omezení ( kde je dnes konec obyčejným žárovkám, nebo silným vysavačům...?).

Energii neumíme ve velkém skladovat. Silné přetoky nárazové energie z větrných parků a solárů svádí spekulanty k tomu, že cena energie je na burze nízká, někdy záporná a silné, páteřní zdroje proto zřejmě  nejsou potřeba. Páteřními zdroji jsou i jaderné elektrárny. Koho zajímá, že může být v noci bezvětří. Jde o business, ne?

Každý chce bydlet v pěkném prostředí, nikdo nechce bydlet u jaderné elektrárny, dálnice, čističky, nebo chemické továrny. Každý chce ale rozsvít, když potřebuje, dojet všude pohodlně autem, spláchnout, aniž by mu splašky hnily u baráku,  atd... O to zajímavější je, že uložiště je v podstatě bezproblémová záležitost, skrytá stovky metrů v masivu a betonu. Akce proti uložišti proto není zamířena na úložiště jako takové, ale na jaderné elektrárny. Ty vadí všem okolo, protože společně s poměrně dobrou páteřní sítí pomáhají zachovávat soběstačnost České republiky. A to se nenosí.

Vždy, až zaznamenáte nějaké dobráky aktivisty, položte si otázku, kdo je platí, a co z toho mají. Zjistíte, že altruistů je mezi nimi méně než pověstného šafránu, zato těch, co mají čuch na peníze, tam bude docela dost.





Aktualizováno Pátek, 15 Červenec 2016 15:49
 
«ZačátekPředchozí61626364656667686970DalšíKonec»

Strana 63 z 85