Home Survival a vše okolo
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Survival
Recenze Condor třídenní útočný batoh PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Sobota, 22 Prosinec 2018 16:46

Rád bych vás blíže seznámil s batohem Condor Molle three days assault bag. Tedy třídenní útočný batoh s molle vazbou vyrobený firmou Condor.



Aktualizováno Sobota, 05 Leden 2019 06:06
 
Recenze Cold Steel SRK PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Neděle, 02 Prosinec 2018 13:04

Nyní před vánoci poskytl Cold Steel slevu na nože, mimo jiné i na SRK z oceli SK-5, což je dle popisu vysokouklíková ocel. Pojďme se podívat na krátké hodnocení.

Při ceně kolem 1000,- Kč je to dle mého názoru velmi zajímavá nabídka na pevný nůž. Jedná se o nůž vyrobený na Taiwanu, tedy žádná klasická Čína kopie. Čepel je potažená nějakým poměrně odolným povrchem, který připomíná zapečenou keramiku, či plast. Vyzkoušel jsem odolnost proti lihu a černění nereaguje. Předpokládám, že jako ochrana uhlíkové čepeli to bude stačit a čepel získá maximálně škrábance.

Ostří na hřbetu je falešné, jak je vidět na fotografii. Ručka je z pryže - označené jako Long Kray-Ex. Pouzdro je ala kydex - označeno Secure-ex. Nůž v pouzdru drží velmi dobře, a nevypadne, ani pokud by nebyla zajištěná ručka. Zatím si nejsem jist, zda se nebude trošku tupit ostří při ukládání nože do pouzdra, protože pouzdro je opravdu fest.

Dle popisu se jedná o nůž na survival. Tloušťka čepele 5mm slibuje dostatečnou odolnost. Již z výroby je ostrost slušná. Ale pro survival je nutná i schopnost rozdělávat oheň pomocí fire steelu. A to jsem vyzkoušel a mohu potvrdit, že jiskru hází dobře.

Na porovnání je na fotografiích nůž Cold Steel Spike, který lze nosit na krku.

srk1
srk1 srk1
srk2
srk2 srk2
srk3
srk3 srk3
srk4
srk4 srk4
srk5
srk5 srk5
srk6
srk6 srk6
srk7
srk7 srk7
srk8
srk8 srk8
srk9
srk9 srk9



Aktualizováno Pátek, 07 Prosinec 2018 05:37
 
Kizlyar Koršun 3 - praktické zkušenosti PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Středa, 30 Květen 2018 15:38

Koršun 3 of dagestánské firmy Kizlyar (Korshun 3, Kyzlijar) se mnou strávil 4 dny v lese jako hlavní pracovní nástroj. Kácel jsem s ním stromy do průměru cca 10 cm, klestil větve, zkoušel rozdělávat oheň, atd... dovolím si tedy napsat formou recenze pár postřehů.

Upnutí na opasek, přístupnost nože

Nůž jsem nosil na opasku, ne vždy jsem používal pojistné zapínání, ale za běžného pohybu je nůž v pouzdru stabilní. Nejedná se ale o samosvorné pouzdro. Nůž jsem měl u sebe i několikrát při spaní, pro to ale vždy pojistku zapněte.  Kožené pouzdro má plastovou vložku, takže jde nůž dovnitř a ven, aniž by pouzdro poškodil. Zatím jedinou údržbu provádím napuštěním kůže tukem.


Nůž jako pracovní nástroj

Nůž jsem používal hlavně na odsekávání větví a kácení stromů, kdy jsem je kácel formou batoningu.Tato technika spočívá v přiložení nože na sekaný předmět a úderů do jeho hřbetu klackem, kdy nůž funguje podobně jako sekera. Vcelku snadno tak složíte i slušně silný strom. Záleží na délce čepele a na tom, zda na hřbetu nemáte "cool" pilu. Osobně jsem s pilovým hřbetem na nožích nikdy nic neuřízl, ale batoning je v tomto případě problém, protože pilové zuby rychle zničí klacek, kterým do nože boucháte.

Nůž je masivní, takže i role v batoningu mu sedí. Horší je to se sekáním větví volně z ruky. Nůž nemá tak těžkou špičku a má v základu poměrně velký úhel ostří, takže se nerad zakusuje hluboko do materiálu. Po návratu jsem jej brousil a pomalu měním úhel ostří k více ostrému úhlu, který bude na běžné používání o něco praktičtější. Nůž si odnesl dva malé zoubky, takže přebroušení pomůže i jim. Vůbec ale netuším, kde jsem k zoubkům (velikost tak 0,2mm) na čepeli přišel. Pro sekání je tedy lepší chytat je vzadu a doplnit si pojistnou šňůrku.

Stejně tak trochu zbrousím ostré úhly na záštitě za ostřím. Je to spíše o pohodlnosti. Takže až potud jsem s nožem spokojen. Opravdu je to bytelný kousek, do kterého není třeba bát se praštit klackem.

Jedinou nevýhodu, kterou musím zmínit, je málo ostrá hrana hřbetu, kdy bez dobroušení ostré hrany nelze rozdělat oheň škrábáním křesadla z magneziové slitiny. Hodit jiskru hřbetem je spíše věcí náhody a použití ostří sice možné v nouzi je, ale je zde riziko vypálení ostří.

Vzhledem k tomu, že jsem již dříve stáhnul většinu černění, tak nyní ještě upravím úhel ostří a vylepším na kousku úhel hřbetu tak, aby šlo v klidu škrtat křesadlo. A tím k nástroji již nebudu mít připomínek.

Mimochodem - pokud chcete používat v lese nože s falešným ostřím na hřbetě nože, nastane problém při batoningu, kdy si bude ničit klacek, kterým do nože mlátíte významně rychleji.

Pokud to shrnu, Koršun je odolný nůž, který je primárně vojenský, ale já jej používám v lese při táboření. S drobnými úpravami, které jsem uvedl výše, jej mohu směle doporučit jako parťáka, na kterého se můžete spolehnout a nemusíte mít k němu velké ohledy při používání. Krása je věc subjektivní a záleží na každém, zda mu padne do oka, nebo ne.

Porovnání Koršunu s replikou KA-BARu od MFH a Bushman od ColdSteel

Všechny tři nože byly používány stejně svými majiteli a obstály dobře. Nevýhodou nože Bushman je tenká ocel, kolem 2,5mm. Zato má v ručce otvor pro hřebík, nebo šroub, pokud chcete udělat oštěp a díky tomu lze udělat i poutko. Nevýhodu tenké oceli poznáte zejména při batoningu. Velkým překvapením byla odolnost repliky USMC finghting knife KA-BAR od MFH, která v ceně kolem 700 Kč obstála vynikajícím způsobem, jak odolností, tak udržením ostří. Tloušťka ocele byla kolem 3,5mm.

Z pouzder se mi jeví nejpraktičtější od Koršunu, které má plastovou vložku a netrpí opotřebením. Pouzdro Bushmanu dostalo naopak opakovaným ukládáním a vytahováním nože docela zabrat. KA-BAR měl jednoduché kožené  šité pouzdro.



Korsun-Ka-Bar replika - Bushman




Aktualizováno Sobota, 22 Prosinec 2018 22:04
 
Recenze gorky BARS 3K PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Pondělí, 29 Leden 2018 20:00

Před časem jsem hledal oblečení do přírody. Podmínka byla, aby to bylo oblečení z přírodních vláken, která jsou přirozeně odolnější vůči ohni. U bavlny se nestane, že se na vás snadno připeče jako spousta dnešních plastových látek.

Největším problémem bylo najít dostupnou velikost, praktičnost a akceptovatelnou cenu. Jako největší problém se ukázala velikost. Potřeboval jsem oblečení na výšku téměř 2m, ale naprostá většina armádních maskáčů, jako takový vz. 95, se pohybuje kolem velikosti 188, málokdy 192, já ale potřeboval více. Zdá se, jako by lidé nad 190 cm neexistovali. Po téměř roce hledání něčeho praktického, ne nutně maskovacího, se objevila alternativa. Do oka mi padly Gorky.

Jako gorky je označována ruská horská uniforma. Byť je to uniforma, na první pohled tak nevypadá. Nemusí mít nutně maskovací vzor. Verzí je vícero. Většinou je to kombinace dvou odstínů barev. Stránky výrobce Bars naleznete zde: http://bars-kavkaz.ru/.


Osobně jsem si pořídil Gorku BARS 3K v barvě khaki. Což je kombinace khaki barvy s tmavšími hnědými kapsami a výztužemi.

Materiálem je celtovina, tedy 100% bavlna, s místy zpevněnými kombinací bavlny a polyesteru, látkou nazývanou Greta. Pěkná recenze je zde: http://rusvvo.com/sk/oblecenie/gorky/gorka3k-khaki , zde jsem ostatně i nakupoval.

Co mě mile překvapilo:

  • rozhodně kšandy. Jsou chycené na každé straně do jednoho očka se skřížením na zádech. Protože jsou kšandy s docela pevnou gumou a nedají se prodloužit, řešení je udělat očka z paracordu a na to je přidělat. Nevymyslel jsem to já, ale poradili mi to na Rozpadu. Obecně kšandy umožňují volnější upnutí pásku a pro mě příjemnější pohyb. Pásek se dá vypustit v případě, že nebudete mít nic těžšího v kapsách.
  • látka, byť celtovina / stanovina, je vcelku příjemná, rozhodně není tvrdá, mělo by se jednat o kroucené bavlněné vlákno, které ve vlhkosti bobtná a přirozeně brání pronikání vody.
  • pasuje mi velikost 7, což odpovídá vellikosti 191-197 cm, byť by mohla být o chloupek ještě větší, cena byla 80 Euro, tedy kolem 2000 Kč za celý komplet - kalhoty, kšandy a bundu.
  • kapsy mají drobnou vychytávku, látka se překrývá a mnohem více tak brání jak vniknutí vody, tak hlavně vypadnutí předmětů. Mám například nejedny kalhoty Bushman. Ale boční kapsy Bushmanů jsou naprosto naprd. Cokoli z nich v sedu vypadne. Zkuste si dát zavírák do kapsy a sedněte do auta. Nejspíš ho najdete za chvíli na sedačce, nebo ho ztratíte. Tento problém malý kousek látky u gorek z velké části řeší.

Kvalita zpracování: švy jsou ok, vady na látce jsem nenašel. Byl pouze naprasklý plastový stahovací kolíček. Měnit to nebudu, protože zatím drží. Pak nebyla proříznutá jedna dírka pro knoflík. Nicméně byla prošitá, takže dírka byla otázka vteřiny. Z dlouhodobého pohledu budou knoflíky potřeba přešít, ale to se týká všech knoflíků na veškerém oblečení, alespoň dle mé zkušenosti. Má tělesná konstituce oblečení poněkud více zatěžuje.

Mnohem více, než rozpínací bundy, se mi líbí anoraky. Tedy bundy s kapsou na břichu, které se nedají rozepnout. Ale protože už jiný anorak mám, každému doporučuji zvážit, kdy chce anorak bundu nosit. Rozepínací bunda je praktičtější na sundavání a rozepnutí pro tepelnou pohodu. Anorak musí vždy přes hlavu.  Pokud víte, že budete gorku nosit jenom za chladna (např. kolem 10°C), tak je anorak super. Za většího tepla vás čeká experimentování s vrstvami, místo prostého rozepnutí. Zde jsem tedy obětoval machr index na úkor praktičnosti při mnou očekávaném použití.

Údržba

Gorky jsem zatím nepral. Doporučení je ruční praní ve vlažné vodě s mýdlem s jelenem. Já je zatím naipregnoval voskem Fjäll Räven. Krabička vosku velikosti mýdla stojí skoro 300 Kč. Podle konzistence a vůně se jedná o poměrně čistý vosk. Dle krabičky je to tajná receptura postavená hlavně na vosku a parafínu.  Až krabičku spotřebuji, použiji vlastní vosk a zkusím si impregnaci vyrobit. Impregnoval jsem jednoduše - kostkou zmíněného vosku jsem rejdil po celé ploše oblečení a následně fénem vosk rozehřál, až se vpil do látky. Zvýšenou pozornost jsem věnoval švům, ramenům a přední straně nohavic.

Nošení gorky v zimě

Gorka je primárně demisezónní oblečení - tedy jaro a podzim. V zimě vyžaduje její použití dobrou spodní vrstvu. Nijak extra nehřeje a proto do echt zimy buď s verzí zimní gorky, a nebo dostatečnou spodní vrstvou.

Fotografie ještě doplním, stejně tak zkušenost s deštěm, mokrou travou a podobně.

Gorka 3K




Aktualizováno Sobota, 22 Prosinec 2018 22:03
 
Gerber Bear Grylls PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Sobota, 13 Leden 2018 07:54

Zajímavým nořem od Gerberu je Bear Grylls Ultimate s kombinovaným ostřím. Jednak má opravdu funkční škrtadlo z magnesia na rozdělání ohně a dále má patku, která může sloužit jako lehké kladívko. Když jsem jej nový kupoval, byl ve výprodeji za necelých 900,-, což mi přijde jako hodně zajímavá cena. Opět jsem si jej omotal pár metry šňůry.

Pochva v sobě skrývá i cosi jako brousek. Ten jsem ale nikdy nepoužil. Škrtadlo jsem si k pochvě připevnil šňůrou, protože bych jej nerad ztratil. Je to trochu náročnější, pokud chce člověk rozdělat oheň, ale většinou s sebou do lesa beru 2 nože a tento je připevněný na batohu, nebo v něm, takže s tím nemám problém.

Je to nůž na hrubší práce a tomu odpovídá přiměřená robustnost.


 
«ZačátekPředchozí123DalšíKonec»

Strana 2 z 3