Home Politika
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Blog
Jak to probíhá ve sněmovně? PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Čtvrtek, 13 Duben 2017 05:32

Zastupitelská demokracie - jednou za 4 roky volby, většina ani nepřijde uplatnit své právo hlasovat a do Poslanecké sněmovny, i koneckonců i do senátu, se dostanou lidé, jejichž předností je mediíální známost. Kdo posuzuje lidské kvality, etiku, životní zkušenost, rozhled, morálku u lidí, kteří jsou předkládáni na kandidátních listinách? Úspěšnost kandidáta se nehodnotí jeho kvalitami, ale velikostí rozpočtu na reklamu.

Pak se ale nedivme, co za lidi v poslanecké sněmovně a mezi ministry sedí. Komunální politka je na tom také stejně.


Nikdo z nás nerozumí všemu, ale shledal jsem velmi zajímavým přečíst si stenozápisy z jednání poslanecké sněmovny, kde si můžete počíst názory a slovní ekvilibristiku jednotlivých poslanců a ztratit iluze docela.

Ukažme si příklad - projednávání "práva na držet zbraň", coby odporu proti směrnici 91/477/EHS, která fakticky požaduje odzbrojení lidí a zavádí takové zvěrstva, že na zavařenou vojenskou zbraň / dekoraci, nebo na perkusní předovku potřebujete zbrojní průkaz. 


Rozpravu naleznete zde: http://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=7&T=1021

Z obsáhlé diskuze, kde se ukázalo, že spousta řečníků sice neví o čem to je, ale o to důrazněji argumentují, pochopíte, jak odlišný je mediální svět, kdy se slibuje voliči, a jak vypadá realita.  Přiznejte si upřímně - sledovali jste někdy na nějaké téma rozpravu v Poslanecké sněmovně? Počítám, že ne, pojďme tedy nakouknout na rétora Kalouska (TOP09) a herce role Ministra obrany Stropnického.

Poslanec Kalousek otevírá svou hru (http://www.psp.cz/eknih/2013ps/stenprot/056schuz/s056208.htm#r5) nesouhlasem se směrnicí vydanou EU. Nicméně již v třetině projevu povoluje, že je to vlastně naše EU. Zkouší kličku zapojením cizího slova "decize" (rozhodnutí), kdy rozhodnutí přijaté přes odpor České republiky považuje za společné. Dále pokračuje "Zapovídá nám od roku 19 vlastnit samonabíjecí pušky se zásobníkem na 30 a výše nábojů. Můžete mít samonabíjecí pušky, jenom nesmíte ten Westministerský most takhle pokropit těmi 30 nábojemi najednou. Můžete jenom deseti. Zrovna tak nesmíte mít krátké palebné zbraně se zásobníkem 20 a více nábojů. To také nesmíte mít. Můžete střílet jenom ze zásobníku řekněme 15 nábojů. Říkat tomuto omezení odzbrojovací směrnice je vyvolávání hysterie. .... Pokud někdo z vás není držitelem samonabíjecí pušky se zásobníkem 30 a více nábojů, tak nikdo z vás nebude odzbrojen." V závěru naznačuje podporu žaloby proti směrnici.

Takže se sice směrnice EU na oko nelíbí, ale v podstatě vlastně vyhovuje. Ani ryba, ani rak. Každý si vybere, co chce vidět. 

Kouzelná je podstata věty, že když nic nemáš, tak ti nic neseberem. Kdybychom chtěli rozložit argumentaci p. Kalouska ve dvou bodech - prvním by bylo, že zřejmě nerozlišuje mezi krátkou samonabíjecí zbraní - pistolí a revolverem (tj. zbraní s válcem). Druhým bodem by byla skutečnost, že jakmile má zbraň zásobník, je jenom technikálie, jak velký bude.  V případě Glocku se běžně prodává zásobník na 10, 15,17,33 nábojů. V případě samonabíjecí pušky (AK,vz58,M4/15) např. 5,10,15,30,40,72. Zásobník je kus plastu nebo plechu, jeho kapacita je dána délkou a pružinou.. V době nástupu 3D tiskáren bude zase jednodušší jej udělat. A opravdu netuším, jak by chtěl poslanec Kalousek zabránit vložení většího zásobníku do čehokoli jinak, než kriminalizací kohokoli, kdo si zásobnk koupil. Odhadem jich např. k vz.58 pobíhá mezi lidmi milion. Takže každého desátého do báně? To nezvládlni ani komunisti po roce 1948.


Nicméně v rozpravě došlo i na komplimenty herce Ministra obrany Stropnického (http://www.psp.cz/eknih/2013ps/stenprot/056schuz/s056209.htm)

"Ale protože tady zažívám zcela výjimečný okamžik, tak jsem se o něj s vámi chtěl podělit a v podstatě ho oslavit v tom smyslu, že snad poprvé při vší úctě souhlasím prakticky ve všech bodech s panem předsedou Kalouskem. A chtěl jsem se k tomuhle tomu myslím racionálnímu názoru připojit, jsem také poslední, kdo by to podceňoval, ale jsem také jeden z těch, kteří to četli. A opravdu i já bych to všem doporučil. I já bych všem doporučil. Předpokládám, že pořád tady je ještě nějaká proevropská většina. A když budeme interpretovat některé byť i nešťastné kroky Evropské unie, nebo Komise, ještě tím jakoby nejhorším možným způsobem, tak skutečně vykonáváme pro tuto republiku medvědí službu. Navíc je tam přece to zásadní usnesení, že žádný z těch majitelů o to nepřijde během svého života. Čili my tady mluvíme vlastně o těch zbraních, které zůstanou po někom, kdo opustí tento svět. "


Takže ano, základem je souhlas s politikou a postupem EU. Bylo by dobré si uvědomit, že takto demonstruje svou servilitu i v případě uprchlických kvót.


Blíží se volby. Každý by měl posoudit reálné činy a odlišit je od mediální masáže, která nemá s realitou mnoho společného.






Aktualizováno Středa, 10 Květen 2017 16:10
 
Tak co zakážeme příště? PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Pondělí, 10 Duben 2017 15:01

Blíží se chvíle, kdy bude projednávána navržená novelizace ústavy o právu držet zbraň.  Je zajímavé se podívat i do komentářů článků, které se problematiky dotýkají, např. na iDnes (http://zpravy.idnes.cz/chovanec-dokoncuje-zalobu-na-evropskou-komisi-kvuli-omezeni-zbrani-11u-/domaci.aspx?c=A170410_111606_domaci_kop).

Zajímavé jsou zejména takové ty komentáře: "Na co to ti střelci potřebujou...", "proč nestačí zásobník na 10 a méně ran, na sebeobranu je to až až", "já bych ty zbraně zakázal" a dalo by se pokračovat.

Zkusme změnit pohled na věc  a použijme úplně stejnou argumentaci a logiku na na jinou věc. Vezměme si například auta. Máme je, abychom jezdili z místa A do místa B. Je nějaký důvod, aby někomu nestačila např. Fabie v základní výbavě? Nedosáhne snad maximálních limitů na dálnici? Proč by měl mít někdo sportovní auto, nebo SUV? Proč má nějaké auto 3 a jiné 5 dveří? A proč ve velkém autě jede mnohdy jenom jeden člověk? Takže zakážeme velká auta, sportovní auta, nebo nějaká další auta. A každý bude muset nákup vozu zdůvodnit, proč zrovna takový objem motoru, výbavu a barvu. Případně, málo obsazené auto by se mělo více zdanit a pro to zavedeme do každého auta čidlo, které to bude hlásit do centrálního systému. Proč? Protože ekologie, protože bezpečnost, a prostě protože. Přesně k tomu logika EU dříve nebo později dospěje. A pokud si myslíte, že někoho budou zajímat stanovisko České republiky, jste na omylu. Jenže pozdě pak motoristé pochopí, že u zákazu zbraní se nejednalo o zbraně, ale o zachování svobody občanů a vzepření se diktátu EU.

Možná nejvíc zabere, až EU sjednotí piva na jednotné europivo, kdo by chtěl totiž více a proč...?



 
Americký útok v Sýrii PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Pátek, 07 Duben 2017 05:33

Kdo doufal ve zklidnění Syrského konfliktu, doufal marně. Evidentně některým vyhovuje, aby se válka v oblasti prodlužovala. Těžko konflikt považovat za občanskou válku, s ohledem na mnoho zúčastněných stran. Zejména vše označované jako Syrská opozice je propletenec různých islamistických uskupení, podporovaných jak ISIL, tak Tureckem. Proti nim stojí Asad s podporou Iránu a Ruska. Do toho všeho Kurdové, kteří bojují především za sebe, ale spíše to vidím jako podporu Asada.

Fakticky je Sýrie rozkouskována a útoky na její území podniká jak Turecko (člen NATO, dokonce kus území obsadil), tak Izrael a nově poslaly 59 svých mírotvorců v podobě raket Tomahawk USA na základě přesvědčení, že Asad použil chemické zbraně při nějakém bezvýznamném leteckém útoku.

Je vůbec zajímavé, že nebyl představen žádný důkaz, vlastně nikdo ani neví, zda šlo o Sarin, Chlor, nebo jinou chemikálii. V médiích zaznívá maximálně, že USA měly vysokou míru jistoty. Kolik je ale vysoká míra - 1%,  10%, 40% nebo 99%? Jeden by očekával, že buď mám důkazy, nebo nemám.  Otázkou je, i kdo informace o útoku dodal, a proč. Pochybuji, že proběhlo nějaké objektivní šetření, že to třeba nepřipravili islamisté jako divadlo pro televize... To už je teď jedno, další kolo eskalace proběhlo. Ale pachuť případu "iráckých chemických zbraní" zůstává.

Připomeňme si, že oblast je jiný kulturní okruh, ve kterém byly funkční státy, ve většině případů sekulární, jenom tehdy, pokud tam byly diktatury. Může se nám to líbit, nebo ne, ale je to neoddiskutovatelný fakt. A do dneška nikdo nepředvedl, že odstraněním Asada se ze Sýrie stane něco jiného, než z např. Lybie, přes kterou do Evropy proudí statisíce migrantů a kde si zemi rozdělili warlordi. Útokem se ukázalo, že přesně to je ten případ, který některým hráčům vyhovuje.



 
Začal BREXIT PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Středa, 29 Březen 2017 13:24

Pro Velkou Británii oficiálně začala nová etapa, protože dnes byl zahájen odchod ze struktur Evropské unie. Pokud bychom čekali na nějakou sebereflexi ze strany EU orgánů včetně Evropského parlamentu, čekali bychom zbytečně. Parafrázoval bych postoj EU slovy "U nás dobrý". Že to není pravda ví všichni okolo a tak budou další exity přibývat, jen co Británie dokáže, že země se po Brexitu nepřestala točit a možná bude mít méně regulace a sociálního inženýrství... Kdo ví, ale každopádně úspěchy a pády budou jejich vlastním dílem a ne vliv nějakého nevoleného úředníka z Bruselu.


Osobně uvítám, pokud se spustí referendum o setrvání České republiky v EU. Každým dnem víc a víc cítím, že je lepší být svobodný malý stát, než otrok ve velkém soustátí.




 
Perly dnešních dní (28.3.2017) PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Středa, 29 Březen 2017 05:26

V těchto dnech mě opět zaujalo několik novinových článků.

Kvalitní pracovní síla nejlépe zadarmo

První se týká společnosti Rohlík, které nedávno zredukovala policie cca 80 zaměstnanců s tím, že jsou zaměstnáni v ČR nelegálně. Ve včerejším článku si majitel stěžuje na nekvalitní pracovní sílu.

Cituji: "Každý den do skladu nabíráme desítky nových lidí včetně českých zájemců. Bohužel problém není jen v nedostatku lidí, ale také v jejich kvalitě," uvádí Čupr. Podle něj se devět z deseti zájemců o práci neosvědčí. "Nepřijdou na pohovor. Nebo přijdou, ale pak nedorazí do práce. Nebo dorazí pozdě. Nejsou ochotní pracovat. Nezáleží jim na kvalitě odvedené práce," stěžuje si."

Čím by to asi mohlo být? Navštívil jsem tedy stránky dotyčné společnosti a tam čtu: "Do pražského skladu Rohlik.cz hledáme nové kolegy. Jsi zvyklý na těžkou práci, pokud je férově ohodnocená?" A hned níže: "Vyděláš si u nás slušné peníze. Průměrný výdělek v únoru byl 23.000, nejšikovnější třetina skladníků si vydělala přes 28.000 Kč."

Bez extra velkých znalostí poměrů lze usoudit, že Rohlík zaměstnává kolem 100 skladníků. Pokud je průměr 23.000 Kč/měsíc hrubého a třetina má cca 28.000, tak průměr zbytku je cca 20500 Kč. Zřejmě se tedy kvalitním pracovníkům za tyto peníze vůči pracovnímu nasazení dělat nechce. Pokud chce kvalitní kmenové zaměstnance, asi bude muset připlatit.

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/rohlik-uz-po-razii-nabral-nove-zamestnance-devet-z-deseti-je/r~e159cf8813a711e782e8002590604f2e/?_ga=1.70446928.1547870077.1490214740

https://www.rohlik.cz/stranka/volna-mista#skladn%C3%ADk


Další téma je Brexit.

Ve Velké Británii proběhlo referendum, zda vystoupit z EU. Dopadlo pro vystoupení. Podle všech informací, proběhlo podle pravidel, akorát nedopadlo tak, jak si někteří přáli. A tak tu máme snahy hlasovat dále tak, aby to dopadlo, jak někteří potřebují. Takže Skotové by rádi hlasovali znovu, bez ohledu na demokratické principy, kdy by ti, co byli přehlasováni, měli respektovat přání většiny. Takže co bude dál? Pokud Skotsko referendum uspořádá, budou poražení, ať již to bude kdokoli, pořádat další, aby to konečně vyšlo? Nepřipomíná to hlasování v Irsku o Lisabonské smlouvě?

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/433479-skotsti-poslanci-posvetili-referendum-o-nezavislosti-o-tom-se-nehodlame-bavit-zprazil-je-londyn.html


Představa obranných sil EU

Fascinující je představa, že za obranu má vždycky zaplatit někdo jiný. Ano, Evropská centrální banka tiskne Euro jak o život, ale princip je takový, že rozpočet EU tvoří příspěvky členských států. A co NATO, kde je náš závazek 2%? Na konci dne to bude o ochotě každého státu financovat armádu za své.

"Česko podle Šrámka usiluje například o zlepšení "nasaditelnosti" unijních bojových uskupení. Náměstek poznamenal, že je třeba najít mechanismus jejich financování z unijních prostředků, neboť není možné, aby náklady na operace těchto uskupení nesly pouze jednotlivé členské státy, které by vojáky do misí vyslaly."

http://zahranicni.ihned.cz/evropa-slovensko/c1-65676080-ceska-vlada-podporuje-vznik-evropskych-obrannych-sil-nesmi-ale-zdvojovat-strukturu-nato-zaznelo-v-senatu


Aktualizováno Středa, 29 Březen 2017 06:01
 
«ZačátekPředchozí31323334353637383940DalšíKonec»

Strana 31 z 47