Home Politika
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Blog
Každý den je důvod se podivit PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Sobota, 22 Říjen 2016 19:24

Každý den se člověk dozví mnoho nového. Žijeme v převratné době, podívejme se na dnešní zprávy:

Politici píší dějiny, jak se to hodí

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/418331-za-2-svetovou-valku-muze-i-sssr-odhlasovali-shodne-ukrajinci-s-polaky.html 

Ukrajinský parlament odhlasoval, že za druhou světovou válku může i Sovětský svaz, protože uzavřel s Německem pakt o neútočení Riebentrop - Molovov (23.8.1939). Pikantní je, že Ukrajina byla jeho nedílnou součástí. Ukrajinci tedy na svá bedra berou, že se podíleli na zahájení druhé světové války. Z tohoto se nepůjde vyvléknou prohlášením, že nástupnickým státem po SSSR je Rusko a za všechno tedy může Putin (kdyby na nás koukali Ufoni a sledovali média, tak budou Putina považovat za multidimenzionální osobu s nekonečnou silou). Deklaraci potvrdil i polský Sejm. No aby ne, že pro Poláky nezačala druhá světová válka např. Mnichovskou dohodou, ale až přepadením Polska. Právě po podpisu Mnichovské dohody Polsko nelenilo, přepadlo Československo a v roce 1938 ho anekovalo Těšínsko a vyhnalo Čechy (Moravany a Slezany). Když bylo výročí Mnichova, mlčelo se něm. Stejně tak se mlčí i o tom, co dělalo Polsko a Maďarsko. Zastavme se ještě u Polska, které s Německem podepsalo pakt o neútočení Hitler - Pilsudský ( https://cs.wikipedia.org/wiki/N%C4%9Bmecko-polsk%C3%BD_pakt_o_ne%C3%BAto%C4%8Den%C3%AD , 1934).

Takže, co kdyby kdybychom to vzali od základu, a řekli, že za Druhou světovou válku může Německo a všichni, kdo podpořili Mnichovskou dohodu. Že za ni mohou i západní mocnosti, které praktikovaly politiku appeasementu a válečnými reparacemi umožnily nástup Hitlera. Že za ni může i Polsko, které podobně jako Německo anektovalo kusy Československa. Neměli bychom zapomínat ani na Maďarsko, které skočilo po jižním Slovensku a kusu Podkarpatské Rusi. Takže náš milý parlamente, bylo by dobré držet krok s dobou, nebo aspoň připomenout, jak to opravdu bylo.

A bychom ten krok drželi, a naopak se mohli řítit vpřed, je potřeba zakázat spalovací motory a řítit se vpřed za pomoci jiných, zřejmě elektrických sil. To právě politici vedle psaní a vysvětlování historie přešli na diktování budoucího technického pokroku. Pevně věřím, že spalovací motor je ten hlavní problém, který EU má. Evropa nepotřebuje řešit např. migraci, koho to zajímá. Ano, v EU poručíme větru, dešti a začneme tím, že do roku 2030 zakážeme spalovací motory.https://www.novinky.cz/auto/418361-svedsko-chce-v-cele-eu-zakazat-auta-na-spalovaci-motor.html

Naštěstí je to zatím jen vlhký sen některých Zelených, ale způsob uvažován je děsivý a ze všeho nejvíce připomíná návrat totality.

Možná by bylo dobré také zakázat nemoci, špatné počasí, nezaměstanost, určitě xenofobii, a list by byl ostatně dlouhý. Věřím, že to politici dokáží.

Nechci být prudič, ale v čem se bude ta skvělá elektřina vyrábět? Z čeho se budou vyrábět baterie, které nebude třeba měnit, budou mít obrovskou kapacitu a nabijí se za pár vteřin? Určitě politicky nařídí, aby baterie nezatěžovaly životní prostředí. Nebo je budeme dovážet, a co je za hranicí EU, to není neekologické, že? Co se bude dít se všemi frakcemi ropy, protože ropu těžíme např. i pro potřeby výroby plastú . Budeme je vylévat? Nebo budeme koukat na zbytek světa, kam EU nedosáhne, jak si z toho nic nedělá? Případně přejdeme na "nefosilní" plyn, zřejmě od našich super demokratických kámošů z oblasti Perského zálivu?

Stále více lidí se začíná ptát, v čem se liší např. období komunismu a stávající Evropská unie. Najít rozdíly je pořád těžší a těžší. Horší je, že ani za komunistů nebylo možné tak řídit, špehovat a omezovat lidi, jako je možné dnes. A každým dnem je hůře.


Aktualizováno Sobota, 22 Říjen 2016 20:08
 
Potřeby společnosti a státu PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Čtvrtek, 13 Říjen 2016 14:12

Co potřebuje dnešní společnost a stát? A myslím tím potřeby, které jsou nutné pro dlouhodobé přežití společnosti jako celku?

1. Obyvatele, kteří stát, respektive státní instituce potřebují, ale kde také instituce respektují občany a jejich svobody a vůli.

Je bytostně nutné, aby státní správa nebyla tvořena extraktivními organizacemi. Pojem extraktivní lze nahradit pojmem kořistnické (viz např. http://argonaut.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=212:d-acemoglu-jarobinson-pro-staty-selhavaji&catid=24:zajimave-odkazy-a-citace&Itemid=29 , či např. v knize "Povaha změny" autorů M. Bárta, M. Kovář, O. Foltýn, 2015,  ISBN: 978-80-7429-641-3).

Opakem jsou inkluzivní instituce, které jsou naopak přátelské vůči potřebám obyvatel a pomáhají jim.

Zamyslete se nad svou zkušeností s úřady a odpovězte si, zda vám úřady pomáhaly, nebo házely klacky pod nohy s výmluvou, že je na to předpis, nařízení, nebo cokoli jiného a zda použily selský rozum, případně nejlepší cestu k cíli.

Napadají mě během vteřiny příklady, kdy se tak neděje (čest výjimkám):

  • Stohy papírů a potvrzení, vyjádření, průzkumů a kde čeho, když si chcete postavit rodinný dům; přitom bydlet musí každý a mít vlastní bydlení je historický pud. Úředníci mají pozici jednoduchou, vše hrnou na občana.
  • Inkluze ve školství, jejímž cílem je "všechny poškodit", ale samozřejmě pod bohulibým cílem humanity, viz dále bod 2.

2. Vytvářet podmínky pro to, aby inovátoři, podnikatelé, a nositelé myšlenek a strůjci pokroku mohli uspět, ale zároveň, aby měli morální odpovědnost vůči ostatním a jednali ku prospěchu všech v prostředí, kde podnikají.

Je potřeba obojí, bez morálky a etiky přejdeme rovnou ke třetímu bodu. Jak se to dá poznat? Podle mého názoru velmi jednoduše, firmy těchto menších a středních podnikatelů lokálně zaměstnávají lidi a odvádí daně. Nevyužívají spletité struktury zahraničních společností a daňových rájů. Mají reálnou společenskou odpovědnost.  Tito podnikatelé jsou zároveň velmi ohroženi vytvářením umělé konkurence dotacemi.  Ale abyste takové lidi, kteří podnik založí a budou jej hýčkat, vychovali, musíte mít jednak kvalitní instituce, které nezabijí každý nápad tunami povolení a regulací, ale také kvalitní školství.

Jenže inkludované školství nevytváří na schopné děti dostatečně velký motivační tlak a ty pak sklouzávají do průměru, který se stále snižuje. Případně děti začnou odcházet do soukromých škol. Dnes je zcela běžné, že mnoho dětí na základní a střední škole má papír s potvrzením, že dotyčné dítě je "DYS" něco a je třeba při výuce reflektovat jeho handicap a hodnotit jej mírněji. Jenže největších pokroků se dosahuje, když soutěží nejlepší s nejlepšími. Chytřejší děti na základní škole proplouvají, aniž by si vytvořily jakýkoli studijní návyk.

Co bylo běžné v období prudkého rozvoje českého průmyslu v devatenáctném století a zkraje dvacátého a bylo podstatou vandrů? Hledání inspirace a učení se novým věcem. Hledání nejlepších, od kterých se něco naučíte, vrátíte se domů a přinesete a uplatníte tyto myšlenky a postupy. Na to navazuje další bod. 3.

3. Společnost není řízena oligarchy.

Historicky evropská kultura rostla na malých a středních podnikatelích a inovátorech. I dnes většina velkých společností, byť akciových, neroste tak, že má schopnost inovovat. Naopak, skupují menší firmy, dnes populární start-upy a inovační huby, které schopnost inovace mají a získávají tak patenty, trhy, nebo produkty, které interně nikdy nedokázaly objevit, byť měly více prostředků. Dále, kolik firem využívá primárního výzkumu hrazeného státem a kolik tomuto výzkumu vrací?

Velké společnosti jsou řízeny spíše procesně a pokud je to akciová společnost na burze, platí zhusta nepsané pravidlo, že management firmu doslova a do písmene dojí a vlastníkům = akcionářům je to často jedno, dokud mají své dividendy a výnosy. Akcionář je totiž v transferu svých prostředků celosvětově poměrně mobilní. Osobně se domnívám, že je to jeden z důvodů stávajícího úpadku "západu" - viz pojem hodnota pro akcionáře, se kterým přišel J. Welch. Světové akciové trhy bohužel nevytváří u akcionářů pocit lokální odpovědnosti. Cílem je pouhý zisk a peníze se přelévají do míst, kde je větší rozdíl mezi příjmy a výdaji. To je to slavné přesuneme výrobu do zemí s levnější pracovní silou, ale prodávat budeme na stávajícím trhu a vyděláme víc.

Ono se stačí podívat na to, kolik zde vyprodukovaných prostředků opustí republiku ve formě dividend a nepodílí se na multiplikačním efektu v naší ekonomice.

Oligarchizací dojde k potlačování menších inovátorů a podnikatelů, protože ohrožují postavení oligarchů a oligopolů. Smrtelná kombinace je situace, kdy oligarchové, aby chránili svoje postavení a výhody, skupují média a vstupují do politiky. Pro příklady nemusíme chodit daleko, stačí se podívat v české kotlině na současného ministra financí. Oligarchové nemají pocit odpovědnosti vůči lidem, nakopak jsou kořistničtí. A je jedno, jak se prezentují a zda rozdávají koblihy.

Oligarchům hraje do karet horší školství a menší možnost revolty vzdělaných lidí a menší tržní konkurence. Působí i na přetváření organizací z inkluzivního na extraktivní typ. Opět, nemusíme chodit daleko - viz např. EET a prohlášení A. Babiše, že "všichni kradnú", ale tento miliardář s Čapím hnízdem z dotací je jak lilie, že? Další důležité prohlášení ilustrující jeho zařazení je odpor k malým a středním podnikům - viz např. „Malé a střední podniky – to jsou klišé a kecy. My potřebujeme podporovat velký průmysl, který tu má tradici. Že pomáháte zakládat inovátorské firmy, to je super, ale je to na prd,“ Více na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/211595/komentar-babis-hrima-z-brna-male-firmy-jsou-na-prd.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy

Co chci těmito body říci? Úspěch Evropy, jejíž jsme součástí, a nemá vůbec smysl hrát si na to, zda jsme střední, západní, nebo východní Evropa, byl dán odlukou státu od církve, ochranou individuálního majetku a možností malých a středních inovátorů/podnikatelů uspět v předvídatelném právním prostředí, které umožnilo soutěž nápadů (většinou bez dotací).

Tyto podmínky nejsou trvalé, ale naši předkové si je vybojovali a nyní Evropa své postavení a to, co ji vytáhlo na špici v rámci celého světa, ztrácí. Důkazem je EU a její všemožná regulace a co nejhůř, dotace, které likvidují inovace a podporují jenom ty, kteří jsou zdatní v dotačních pravidlech.

Mnohdy mám pocit, že státní instituce vytváří svým chováním cíleně mnoho obětí, aby je pak mohly s velkou slávou zachraňovat a obhájily svou existenci.



Aktualizováno Čtvrtek, 13 Říjen 2016 20:03
 
Je skvělé žít v zemi s předvídatelným právem PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Čtvrtek, 01 Září 2016 16:35

Na začátek uvedu, že nejsem úplně seznámen s rozsudkem skupiny Sto-hoven za krádež a rozstříhání standardy. Ale stačí to, co je v médiích, aby si člověk udělal představu o tom, jak to v tomto případě funguje.

Co mě ale zaráží,jak je možné, že řidič Smetana, který maloval tykadla na plakáty v předvolební kampani (údajně způsobil škodu 17tis. Kč) odsouzen byl a lidé, kteří vylezli na hrad, odcizili standardu, rozstříhali ji a rozeslali lidem, odsouzeni nejsou. A kus dali i soudkyni, která to ovšem nepovažuje za přiznání.

K majetkové škodě - standarda byla, už není, někdo musí jít a koupit novou. A zaplatit. Ano, zaplatí to stát, ale každý z nás je daňový poplatník, takže to zaplatíme my všichni. Nelze tedy říci, že škoda nevznikla.

Vcelku by mě zajímalo, jak tato soudkyně soudí, zřejmě v tradici českého soudnictví velmi kreativně. Ostatně předvídatelnost a rychlost českého soudnictví je pověstná a oba dva uvedené případy jsou toho ukázkou.

Kdybychom chtěli být rýpali, ale to určitě nejsme, zmínili bychom ještě případ vystrčeného zadku na vojenskou kolonu (http://brno.idnes.cz/muz-holy-zadek-americky-konvoj-soud-dbl-/brno-zpravy.aspx?c=A160830_131850_brno-zpravy_krut) . Zde dotyčný dostal podmínku za výtržnictví, a to prvně dostal 10 měsíců natvrdo.  Asi zadnice dotyčného neměla dostatečné umělecké kvality. Zatímco v průvodě leseb a gayů by to nikoho neurazilo a naopak by  to přispívalo to zdravému rozvoji a názoru mládeže.

Takže sumasumárum občane, je to jako za komunistů. Drž hubu a krok s vládnoucí linií, jinak flastr. Tu republiku si rozvracet nedáme, že soudruzi, ehm, kolegové straníci. V pojetí pravověrného demokrata, příznivce trenkové aféry, by mělo být sebráno volební právo všem, co poslali na hrad Zemana.  Půlka národa je nesvéprávná a je potřeba jí to připomínat, například podobnými rozsudky.

Před lety kolega pronesl svatá slova, kterým jsem zpočátku nerozumněl. Řekl: "k soudu si člověk chodí pro rozsudek, ne spravedlnost."

A abych nezapomněl, jsem (určitě aspoň v duchu) umělec a v rámci vyjádření svého uměleckého projevu si můžu dělat co chci:) Tohle je moje spisovatelská svoboda projevu. Rozumíme si, že?:)


Aktualizováno Pondělí, 05 Září 2016 19:05
 
Sobotka a podpora Clintonové PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Úterý, 23 Srpen 2016 18:13

Premiér Sobotka vyslovil přání, že by preferoval vítězství H. Clintonové v amerických volbách. No, pokud vyhraje Trump, uvidíme, jak moc "upřímně" mu bude blahopřát.

Kdy už si milý Bohoušek uvědomí, že pokud se nezačneme starat o sebe sami, nikdo to za nás neudělá. Proč by měli Spojené státy nasazovat lidi a prostředky pro státy, které slíbily dávat na svou obranu 2% HDP a nedávají ani 1,5 a více než skutečných vojáků mají lidí ve štábu a velení? Trump zcela správně řekl, že nevidí důvod pomáhat těm, co se jenom vezou a neplní to, co slíbili.


Aktualizováno Sobota, 24 Září 2016 21:44
 
Olympiáda PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Pondělí, 22 Srpen 2016 04:46

Bez mučení přiznávám, neviděl jsem z celých olympijských her v Rio de Janeiro snad ani 5 minut. Proto jsem si přečetl sumární medailové hodnocení, abych se alespoň trochu dostal do obrazu a zachytil tep dějin.

Takže, je super vědět, že jsme lo fous lepší než Etiopie, jeden z nejchudších států světa: "Češi naopak díky dvěma bronzům navíc porazili vytrvaleckou velmoc Etiopii." Zdroj: https://www.sport.cz/loh/ostatni/clanek/804838-cesko-v-pate-desitce-co-do-hodnoty-medaili-to-byly-nejmene-uspesne-hry-od-roku-1932-slovaci-jsou-vys.html

Když už jsme u těch srovnání, lepší byl i Irán, Kolumbie a nebo Srbsko, nebo nám bližší Maďarsko.

Pokud se politici tedy chtějí chlubit medailemi sportovců, sponzoři úspěšnými olympioniky bude potřeba nejdříve začít podporovat sport u dětí na základních školách a potom dětské sportovní kroužky a kluby. Že to tu nefunguje nejlépe se pozná právě z těchto velkým utkání, ať jsou to mistrosví světa, nebo právě Olympiské hry. A nějak si nevzpomínám, že by Češi v něčem aktuálně excelovali.

Mimochodem, velmi zajímavý je stav Finska, které historicky patří mezi lepší země, a nyní zcela propadlo. Zda je to tím, že se objevují stále nové a obskurnější sporty, těžko říci, ale sportovní milovníci by měli zpozornět, protože ČR má našlápnuto podobně.


Aktualizováno Pondělí, 22 Srpen 2016 05:01
 
«ZačátekPředchozí31323334353637383940DalšíKonec»

Strana 35 z 47