Home Politika
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Blog
Glosy 19.2.2023 PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Neděle, 19 Únor 2023 08:05

Máme tu druhou polovinu února a ministr Síkela dostává orgasmus v přímém přenosu.

Dovedla ho k tomu úspora skoro 2 miliard kubíků plynu a že už nebereme ruský, ale americký a norský plyn. Všimněte si, že ani zmínka o ceně. Přitom je tam cenový rozdíl minimálně 400% a více. Hodně lidí přestalo topit plynem, firmy zavřely energeticky náročné provozy a ta úspora je sice částečně daná zatím mírnou zimou, ale hlavně snížením životní úrovně a propadem ekonomiky.

Jak chcete potom takové tupce komentovat? Protože co ti křupani udělali? Nemají problém zaseknout sekeru státního dluhu ke 400 miliardám ročně. Jenže obsluha takového dluhu stojí desítky miliard ročně, které pak někde chybí a chybět budou. Jenže pokud jsou lidi omezení a volí představitele této vládnoucí kliky, tak to všem patří.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Ani-kubik-uz-nebereme-z-Ruska-jasa-Sikela-Zasoby-nadprumerne-A-opozice-strasila-729656


Podívejme se na skok do Turecka a Syrie. Odhady obětí už překročily 45.000 mrtvých. Izrael se toho nebojí, a sem tam vybombarduje činžák s civilisty, bez ohledu na to, že tam toho popadalo už tak dost. Na jedné straně jsou útoky na civilní cíle válečnými zločiny, jindy je přejdeme mlčením. A je asi jedno, jestli to tam spadlo náhodou, nebo ne. Lidská historie stojí na precedentech. Nelze dlouhodobě tolerovat jedno chování jedněm, a za to stejné jiné pranýřovat. Tento dvojí metr vidí i zbytek států po celém světě a důvěra k západu není veliká.

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-blizky-a-stredni-vychod-izraelska-raketa-zasahla-v-damasku-bytovy-dum-15-lidi-zahynulo-40423369


To Velká Británie je konzistentně protiruská Poslední zprávou je, že dodají Ukrajině zbraně dlouhého dosahu, aby mohla Ukrajina útočit lépe do vnitřního Ruska. Francie by naopak viděla ráda Rusko "jenom" poražené.

Obecně je na západě něco jako odstup nebo nezájem o Slovany. Nazval bych to spotřební přístup. Dokud se mlátí mezi sebou ty hordy na východě, je to skvělý business, na kterém se bude moci dát vydělat, jde se do toho. Nepodceňujme míru cynismu západních představitelů.

Západ se třepe na reparace a možnost drancovat Rusko. Ostatně i ČR je ekonomicky drancována a s tímto přístupem nikdy, opravdu nikdy, nedosáhne životní úrovně států, které mají model postavený na nějaké formě vykořisťování ostatních. Vazal má zkrátka určené své místo.

Ale kdo se na to podíval očima obyčejných Ukrajinců? Zničené hospodářství, dluhy za zbraně v desítkách miliard dolarů a desítky milionů obyvatel utekly. Pokračování války bude dále snižovat výkon hospodářství a počet ekonomicky aktivního obyvatelstva. Až válka skončí, komu bude vlastně Ukrajina patřit? Z čeho se ty dluhy a obnova zaplatí? Máte snad pocit, že tu bude nějaký altruismus? Navíc tam začínají ožívat duchové ultanacionalismu a fašismu. Z toho ještě bude bolet sousední státy hodně hlava.

Ruský pohled - boj proti NATO v zástupné válce na Ukrajině nesmí prohrát, protože by to znamenalo konec Ruska. To je už snadnější válku protáhnout a západ vyčerpat ekonomicky. Západ omezil výrobu, nemá energetické zdroje (hlavně EU) a nemá ochotu přejít na válečné hospodářství. Třeba bude příští zima tvrdá a západ padne. Navíc pokud by Rusko použilo taktické jaderné zbraně, západ neudělá nic. Pokud dá mlčky souhlas Čína a Indie, můžeme se dočkat jaderného konfliktu, který bude znamenat i konec NATO. Bude další vlna sankcí, ale ta už moc nezmůže. Žádný západní stát totiž neohrozí své území jaderným útokem na Rusko. Ano, jsou schopni tlačit před sebe "Koalici hloupých", tedy ČR, SK, Polsko a pobaltské státy. Ale pokud budou tyto státy strádat, z pohledu západní nadřazenosti je to ok. To je ta hranice. Bývalý poražený východní blok je místo určené pro exploataci.

Jinak před pár lety dezinformace se stala informací:) EU chce zakázat vyrábět auta se spalovacími motory po roce 2035. Tedy, vyrábět můžete, pokud dokážete obejít fyzikální zákony. Zákaz se nebude vztahovat na supersportovní auta, pokud jich výrobce udělá do 1000 ročně. Líbil se mi komentář p. Hoffamana v duchu, že v padesátých a šedesátých letech jsme chtěli dobývat vesmír, cestovat létacími auty a dnes se dostáváme k tomu, že budeme chodit pěšky, protože elektoauta si bude moci dovolit zase jenom malá část populace. Jinak, nenechte se zmást nějakým hlasováním v evropském parlamentu. To je divadlo pro plebs. Státy mohly na Evropské radě tyto nápady zarazit již dříve. Nestalo se.



 
Glosy 10.2.2023 PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Pátek, 10 Únor 2023 06:59

Už víme, že vládou prezentovaný fakt, že jsme "ve válce" je pouze metaforickým vyjádřením. Člověk by čekal, že vláda tedy bude mít dikci na obranu, obranný průmysl a další aktivity, které by vedly ke zvýšení obranyschopnosti ČR. Ale dělá věci přesně naopak.

Příklad za všechny - snaha zlikvidovat vojenské letiště Líně. Je to v ČR letiště s pátým největším provozem, vybavené a funkční. Cíl je změnit jej na průmyslovou zónu. Připomínám, že taková změna obnáší desítky miliard na likvidaci letiště, dráhy, spousta železa do sběru, materiálu... Triangl - bývalé nejmodernější letiště Žatec. Mladá - Milovice - tam probíhala likvidace nedávno, ale zůstala dráha.

Poznáme je podle ovoce. Této vládě nejde o obranyschopnost, je to pouze další rozkrádání státu. Jste li zastánce nákupu F-35, položte si otázku, k čemu nákup bude, když hodlají pro tato letadla upravit jedinou základnu v ČR. Jeden cíl a stovky miliard v háji...


V rámci proxykonfliktu USA vs. Rusko přituhuje. Už se otevřeně píše o tom, že cíle pro rakety  a útoky potvrzují a dodávají Američané. Přemýšlím, jaké to bude mít z dlouhodobého pohledu dopady. Jedním příjemcem této informace je Rusko, ale druhou skupinou jsou všechny státy světa, kde se USA snaží více či méně skrytě uplatňovat svůj vliv. Takže si to přeberte. Or Ruska nyní nečekám přímou vojenskou odpověď - bez ohledu na zničené NordStreamy a přímou účast v konfliktu. Čekám spíše erodování amerického vlivu a dolaru a vytváření nových světových center na půdorysu BRICS.


 
Glosy 9.2.2023 PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Čtvrtek, 09 Únor 2023 06:31

Každý den je v této době plný mnoha novinek.

Podle závažnosti je na prvním místě tvrzení, že plynovody Nord Stream vyhodili do vzduchu Američané pod krytím vojenského cvičení Baltops22. Nutno říci, že popsaná geneze, uvažování účastníků i způsob provedení je ze strany Seymoura Hersche plně uvěřitelný a zapadá do známých informací i prohlášení.

Když to vypadá jako kachna, kváká to jako kachna, bude to asi kachna... Původně jsem sice sázel na Brity s podporou Američanů, ale nemůžeme čekat, že se USA přiznají k teroristickému činu, který by byl přímo válečným aktem proti jiné jaderné mocnosti.

Mimochodem, USA již podobný útok v SSSR provedly v roce 1982 a výbuch se rozsahem rovnal menší atomovce o síle 3kt TNT. Údajně největší nejaderný výbuch na zemi. Takže to není nic nového, převratného, nebo neuvěřitelného.

Otázka tedy je, zda to Rusko mlčky přejde, a nebo se to USA v nějaké podobě vrátí. V každém případě je vidět, že ekonomický boj pokračoval bez ohledu na studenou válku a nikde v tom není nic o demokracii, svobodě, ale je to jenom o moci a penězích. A Evropa by si měla uvědomit, že pro USA cynicky představuje obchodního a politického vazala a USA dělají a udělají vše, aby to tak zůstalo.


Zavítejme do českých luhů a hájů, kde taktéž nepřekvapivě A. Babiš ohlásil setrvání v politice a lov na voliče ČSSD a SPD. Nejvíce mě pobavily staronové tváře ANO, které je budou reprezentovat. Alenka Schillerová, milovnice fotografií a účesů z Ministerstva Financí a všeuměl Havlíček, jehož jediná deviza je, že nevystupuje tak divoce jako Babiš, ale také nic nedělá. Že se nedostavuje Temelín, že jsou tu nesmyslné ceny energií, to vše se datuje od Havlíčka.

Marketéři ANO si špatně vyložili podporu Babiše v prezidentských volbách. Když už zbyli dva kandidáti, z nichž jeden se prezidentem stane, hodně lidí v zájmu alespoň teoretické naděje zpomalení vlády Pětihlavé saně s kroucením všech orgánů hodili hlas Babišovi. Vícekrát to neudělají.

ČSSD je mrtvá, tam není co lovit. SPD elektorát může slabý a chaotický Babiš těžko vykrást. Spíše je pro Okamuru otázkou, zda má na to, dostat se přes 10% a být něco jiného než malý rodinný podnik. Spíše si myslím, že ČSSD ANO už vykradlo a kolem 30% je maximum, které mohou dosáhnout. A protože zcela stranný Ústavní soud umožnil tak kreativní výklad ústavy, že se do vlády dostala Pětihlavá saň, tak je otázka, jak by mohla vypadat budoucí vláda, ve které nebude žádný subjekt ze stávající vlády. I když Lidovci jsou schopní se nacpat všude, kde je v korytu nasypáno.


Největším otazníkem dalších dní bude vývoj na Ukrajině. Osobně si myslím, že se Ruský parní válec rozjede a Ukrajině bude reálně hrozit status vnitrozemského státu. Rusko víceméně přišlo o značnou oficiální část obchodní výměny se západem. Nemá už moc co ztratit.

Takže scénář bych očekával následující:

  • do léta, maximálně podzimu se stabilizují územní zisky, kdyby to jenom trochu šlo, cílem bude Oděsa
  • západ nemá jak dramaticky navýšit dodávky použitelných zbraní a žádná zázračná zbraň na obzoru není
  • Ukrajina se bude uchylovat ke stále větším excesům, což bude stále obtížněji obhajovatelné i pro západní politiky
  • Polsko zkusí získat protektorát nad částí Ukrajiny (Lvov a podobně)
  • USA se začnou více orientovat na Čínu a Ukrajinu hodí přes palubu
    • jako memento připomínám opuštění Afghanistánu přes noc, kdy to USA zabalili a spojenci koukali
    • blíží se americké volby a USA musí vymyslet buď exit strategii, nebo vítězství, jinak to další demokrat nedá, bez ohledu na volební kreativitu
  • součástí ukončení války bude zabavení ruských rezerv v zahraničních bankách, údajně 600 miliard dolarů
  • těch se sice Rusové vzdají, ale padnou na umoření zbraní a Ukrajina z toho mnoho neuvidí
  • Evropa nebude dávat energetickou a surovinovou politiku a nejpozději od léta se začne projevovat blížící se zimní období, příští zima nemusí být tak extrémně teplá, jako tato
  • opotřebovávací konflikt bude dále stahovat Evropu do recese
  • pokud Putin vydrží, tak minimálně tento rok asi dovede ukočírovat ruské veřejné mínění, zejména ve chvíli, kdy
    • garanti Minských dohod - Německo/Merkelová a Francie /Hollande potvrdili, že dohody měly získat Ukrajině čas, a nebyl záměr je dodržovat
    • i politici EU mluví o válce s Ruskem, Ukrajina je regulerní proxykonflikt NATO vs. Rusko
Samozřejmě, do tohoto mohou spadnout různé černé labuťe, jako je například zemětřešení v Turecku, které by mohlo stát místo Erdogana.

Shrnuto a podtrženo, nečeká nás lehký rok.


 
Glosy 8.2.2023 PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Středa, 08 Únor 2023 16:43

V Turecku a Syrii nyní řádilo zemětřesení. Tisíce mrtvých a tisíce zničených domů. Akorát když člověk vidí články o škodách a pomoci, týkají se hlavně Turecka, nikoli Syrie. Čekal bych trochu větší empatii i se Syřany.

Z pohledu Turecka to může ohrozit pozici Erdogana, který vládl téměř jako Sultán a pokud to lidé vezmou jako jeho selhání, může ho to stát pozici. To zase ovlivní pozici Turecka v NATO, potažmo vztah k Rusku. Upřímně řečeno začíná být oblast kolem Ukrajiny a Malé Asie velmi nákladná oblast na rekonstrukci. Stovky miliard bude stát obnova Ukrajiny a obnova Turecka také nebude nejlevnější. Uvidíme, kdo to zaplatí a zrealizuje.

Zaujala mě i informace, že Ukrajina likviduje rusky psané knihy a ruské autory v knihovnách. Údajně již 18 milionů knih bylo zlikvidováno. Tak nějak marně pátrám, které režimy likvidují knihy. Zkrátka tam běží derusifikace. Zajímalo by mě, kdy to definičně bude směřovat ke genocidě, protože ruskojazyčného obyvatelstva tam byly desítky procent a to je teď pronásledováno, stejně jako ostatní národy na Ukrajině, mluví se hlavně o Maďarech.

Dalším zajímavým momentem je návštěva Zelenského v Británii.Citujme: Nechyběla ani vzpomínka na druhou světovou válku, při které oba národy bránily svobodu a stejné hodnoty, v tom chce Zelenskyj pokračovat. Marně přemýšlím, které Ukrajince myslí. Protože Bandera a jeho grupa, případně Ukrajinské milice podílející se na Babím Jaru určitě nebránili svobodu. A to jsou zrovna ti, které Zelenský glorifikuje. Asi je svoboda a svoboda. Pro mě je například Británie jako zahraniční partner značně nedůvěryhodný stát. Je to dáno její koloniální pýchou a despektem ke všem ostatním, hlavně Slovanům. Tedy i nám. Využít to ano, ale to je tak vše.

Představme si scénář, že Ukrajinci dostanou všechny zbraně, které požadují. Včetně letadel, raket, zkrátka všeho. Ukrajinské vedení by rádo cílově vidělo Rusko rozpadlé, ponížené a bez jaderných zbraní. Takto to oficiálně prezentují.  Takže nám tato ukrajinská armáda s masovou podporou západních dobrovolníků začne otáčet situaci. A Rusové tam jako poslední možnost šoupnou pár taktických jaderných zbraní.

Co udělá NATO? Co udělá západ?

Rozpoutá  USA/Francie/Británie s Ruskem výměnu na úrovni strategických zbraní? Nikdo jiný v NATO jaderné zbraně nemá.  Pustí se do jaderné války kvůli nějakým Slovanům na východě? No nepustí. Kdo si myslí, že ano, tak nechť si dá studenou sprchu, aby opadlo jeho válečnické nadšení a začal rozumně uvažovat. Válka na Ukrajině se vede na Ukrajině a v Rusku. Západ to stojí nějaké hmotné statky ve formě vyrobených zbraní, část z nich je již za zenitem. Navíc značná část budou půjčky. Ale v podstatě je to velmi levné a efektivné utlumování Ruska. Kdybych byl západní politik, dělal bych asi to samé. Just a business.

Jenže je na čase, aby se středoevropské a východoevropské státy začaly mezi sebou domlouvat, protože stabilita nepřijde z venku. Ukrajinci si musí uvědomit, že hrají roli mouřenína a po použití budou odhozeni. My bychom se měli začít snažit o co nejširší zahraniční politiku zaměřenou hlavně ekonomicky. Je pro nás strašlivě riskantní být ve všem navázáni na Německo. Musíme vycházet z georeálií. S kým sousedíme, kde vedou fyzické trasy a kde jsme schopní prodávat nějaké výrobky s přidanou hodnotou.







Aktualizováno Středa, 08 Únor 2023 16:56
 
Ztráty na Ukrajině PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Úterý, 07 Únor 2023 15:26

Dnes jsem na internetu našel odhady ztrát na Ukrajinské straně. Samotní Ukrajinci to neříkají, protože by to výrazně podkopalo důvěru ve vítězství a omezilo by to pomoc poskytovanou západem. Dalo by to zapravdu i těm, co říkají, že se v této proxyválce bojuje do posledního Ukrajince.

Vykopíroval jsem to, co považuji za podstatné. Nejde o zničené tanky a děla, ty si najděte na linku níže, ale hlavní jsou lidské ztráty. Voják roste min. 18 let, důstojník i 30 a více let. I kdyby se odhady ztát lišily o desítky procent, jsou to obrovské ztráty v produktivní populaci. Ztráty Rusů bych odhadoval o něco menší, ale také zřejmě v desítkách tisíc.

Zajímavé také je ticho kolem mrtvých zahraničních žoldáků (standardní pojem, bojují za žold, a je jedno, jestli čistě pro peníze, dobrodružství nebo z ideologických důvodů). Nepochybuji, že tam statisticky museli už být i nějací Češi, ale majoritu asi tvoří Poláci.

Že válka dopadá hlavně na běžné lidí je zřejmé z faktu, že ukrajinští poslanci si nakupují auta za miliony. Asi jako ukrajinský poslanec "Služebník lidu" nebudete jezdit v ničem horším, než je pořádný Mercedes... To se jinak nedá sloužit, že.

Poskytnutí tanků, případně letadel povede jenom k nárůstu ztrát a škod. Chytráci, co si myslí, že výměnou Putina by to bylo lepší, ti by si měli dát studenou sprchu a klistýr. Může totiž nastoupit někdo, kdo to vezme z gruntu a začne taktickými jadernými zbraněmi. Na ty totiž NATO neodpoví. Ano, Rusko by minimálně dočasně ztratilo kredit u zemí, které jej nyní podporují, ale nakonec by převážil business. A Ukrajině by to bylo už jedno, protože by tam nikdo nechtěl žít. Na EU se Rusku již vůbec neohlíží.

Takže rychlý, i špatný mír, je pro Ukrajinu dobrý. Zadlužená Ukrajina, Evropa v ekonomické krizi, to není kombinace, která by skýtala dobrou budoucnost. Nadějí by bylo, kdyby evropské firmy odešly na Ukrajinu a nevztahovala by se na ně evropská regulace a Green deal. Jenže EU určitě podmíní jakoukoli pomoc akceptací těchto zhovadilostí.


Celková síla Ozbrojených sil Ukrajiny je 734 000 vojáků (plus 100 000 záložníků), včetně jednotek NATO (kteří bojují v zákulisí na území Ukrajiny) a zahraničních žoldáků.

Ztráty jsou:

157 000 mrtvých.

Zraněno 234 000.

17 230 vězňů.

Mrtví vojenští instruktoři NATO (USA a Spojené království) 234. Mrtví vojáci NATO (Německo, Polsko, Litva atd.) 2 458.

Mrtví žoldáci 5 360.

Zdroj: https://www.securitymagazin.cz/security/tisice-mrtvych-ukrajinskych-vojaku-a-stovky-zabitych-vojenskych-instruktoru-nato-unikly-izraelske-zpravodajske-udaje-o-ztratach-ozbrojenych-sil-ukrajiny-1404070206.html


Aktualizováno Úterý, 07 Únor 2023 16:01
 
«ZačátekPředchozí12345678910DalšíKonec»

Strana 5 z 47