Home Politika
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Blog
Malé vánoční zamyšlení PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Pondělí, 22 Prosinec 2014 20:23

Máme tu konec roku a čas rekapitulace a často i závazků a slibů do nového roku.

Tak co, dáte si od stromečkem nějakou vhodnou muslimskou píseň pro správné multi-kulti vánoce? Doporučuje 9 z 10 německých spolkových poslanců (http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa/chvalme-allaha-na-vysostech-zapejte-o-vanocich-muslimum_328130.html). Případně si můžeme dát závazek, že  "každé rodiny alespoň jeden muslimský utečenec". EU nabízí aktuálně Syřany. Třeba k tomu dá i dotační balíček za peníze nás všech.

Již delší dobu filozofové upozorňují na blížící se zánik evropské kultury. Často je to přirovnáváno k zániku Říše římské. Podle mě jsou podobné výzvy - jak již na masivní příjem uprchlíků, tak muslimské vánoce, důkazem vyprázdněnosti západní kultury a národních hodnot. Ale také zrcadlem evropských obyvatel, chtělo by se říci evropských ovcí řipravených na porážku.

Bohužel se západ příliš upnul ke kultu neoliberalismu a svaté neviditelné ruce trhu. Spojené státy mají svůj "Americký sen", který do určité míry přetaví, či alespoň to tak zatím docela fungovalo, přistěhovalce na Američany. V budoucnu budou mít své problémy s masivním nárůstem hispánců a černochů, na které sen nebude tolik fungovat, zatím se to ale tolik neprojevuje.

Evropa své hodnoty zahodila a EU se upnula na byrokracii, to je nová víra euroúředníka a každého příjemce EU dotací.  Katolická církev se zase upnula na hmotné statky (důkazem jsou například restituce) a nemá mladým lidem co nabídnout, kromě odporu k antikoncepci. Stovky let Hommo Sapiens Sapiens potřeboval ke svému životu víru, posledních 25 tu máme díru. Lidé podvědomně hledají a budou hledat, jak ji vyplnit.

Vraťme se ale k muslimům. Ještě před barevnými revolucemi v Egyptě, rozdmýcháním Sýrie a Lybie, tyto státy možná nebyly ukázkové demokracie, ale byly poměrně bezpečné a umožňovaly svobodu vyznání. Západ pod taktovou USA importoval stávající anarchii a v Iráku umožnil vznik ISIL, která se nyní roztahuje na přes blízkovýchodní státy. Řešením situace totiž není přijímat uprchlíky. Kdo s ISIL a podobnými organizacemi bude bojovat, když ne vlastní obyvatelé?

Západ bude čelit dvěma volbám - buď

  1. vojensky zasáhnout a defacto nastolit v problematických státech diktaturu, která bude potírat jakýkoli odpor a bude to reminiscence kolonialismu. Problém této varianty je mimojiné chybějící ideologie, pod kterou by to Západ udělal. Navíc pamatujme na skutečnost, že tyto problémy si doslova "vyžere" EU, USA jsou daleko a je pro ně jednodušší zakládat ohniska, které zaměstnávají ostatní státy, takže nemohou ohrozit v ničem výsadní postavení USA.
  2. umožnit vznik silných domácích diktatur, které zajistí pořádek. Situace ale bude horší než před tím, než západ do vosího hníza píchl.
  3. nechat situaci tak jak je, chvilku podporovat jednu stranu, chvilku druhou. Někdy vzít pár uprchlíků (opět, nejvýhodnější pro USA, a nevýhodné pro evropské státy, které budou dále erodovat z pohledu národní identity), které umožní pár politikům vytvořit alibi a zdání, že se snaží situaci řešit.

Kdo je vítězem všech variant? Jsou to USA a .... Turecko. Již nyní Turecko financuje ISIL formou nákupu ropy z okupovaných území.  Kdo je poražený ve všech variantách - dotčené státy a jejich obyvatelé a státy EU.

Teď je na místě se zeptat, co obyčejný obyvatel může udělat a co musí po novém roce změnit, aby nebyl ovce čekající na porážku.

 

 
Čeká VVP Jince (Brdy) smutný osud? PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Sobota, 13 Prosinec 2014 07:24

Tak se včera dílo podařilo. Armáda ušetří 70! milionů ročně (možná) a Brdy se stanou obětí klasicky české cesty, na jejímž konci budou spekulace s pozemky a fragmentované území, které rozhodně nebude přístupné všem.

Ale popořadě.

Aktualizováno Neděle, 14 Prosinec 2014 13:09
 
Dluh USA PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Sobota, 15 Listopad 2014 17:01

V současné světové "rusofobii" by bylo zajímavé se podívat na USA, hlavního kritika a nositele praporu tažení proti Rusku. Bylo by zajímavé se podívat i na hrdinnou Kanadu, jejíž premiér nechce podat Putinovi ruku. Položme si otázku, o co vlastně jde a komu je co ku prospěchu.

Vždy platilo a stále platí, že politika a ekonomické zájmy jsou propojené. Také můžeme mít sice mnoho výhrad proti měření HDP (GDP), ale je to v současnosti obecně používaný ukazatel výkonnosti ekonomiky. A vlády na své služby musí vybrat na daních, což jde v době transferu kapitálu do daňových rájů a daňových optimalizací korporací velmi těžko. A nebo si na své služby, kam spadá i například armáda, PŮJČIT. A teď spojme dříve uvedené do jednoho a rovnou to graficky vyjádřeme (zdroj intenet: Wikipedie).

Government debt as percentage of GDP globally (September 2012).

 

Obrázek ukazuje předlužení USA z pohledu vládních výdajů. Jinými slovy ekonomika USA včetně armády žije díky "dotování" z jiných států, které odebírají dolary / americké dluhopisy a ukládají je do svých rezerv. Zjednodušeně vyjadřují důvěru v dolar a za tyto peníze většinou nic nepořizují. Takže USA žijí doslova a do písmene na dluh. Někdo situaci přirovnává k večírku, který ještě neskončil a nikomu se zatím nechce platit.

Je zřejmé, že takto to do nekonečna nepůjde. Takže co s tím? Řešením je z pohledu USA pouze zachovat dolar jako světovou rezervní měnu a jakkoli zničit jakékoli pokusy o jeho náhradu ve světovém obchodu. To jakkoli znamená opravdu jakkoli, včetně války, svrhávání vlád, či manipulací se světovým míněním.Není třeba si idealizovat Rusko. Ale o to, ani o Ukrajinu, tu primárně nejde.

Jde o to zakládat po světě ohniska konfliktů, které jednak odčerpávají vládám prostředky na jejich řešení, dále umožňují zabránit vzniku silného státu, který by USA konkuroval. Spojené státy mají cca 320 milionů obyvatel! Například Evropa má jako celek řekněme 500 milionů. Takže by v případě skutečně funkční EU měly USA problém.  Tento trh je větší a rozšířením na Ukrajinu, Rusko a postsovětský prostor by vedlo k totálnímu zničení americké ekonomiky a moci.

Je smutné si uvědomit a přiznat, že sice v současnosti má západní svět nejvyšší životní úroveň v historii, ale je to na dluh někoho jiného. Zmenšuje se totiž objem investic do reálné ekonomiky, narůstá virtuální ekonomika dluhů a závazků. Jako standard se nyní prezentuje dluhová ekonomika, kdy se vše pořizuje na dluh - jak ze strany státu, tak ze strany občanů a rodin.  Jenže na dluh musí někdo půjčit, a kdo půjčuje ať již skutečné prostředky, nebo virtuální), má potom nad dlužníkem moc.

Bohužel média nepátrají po příčinách. Omezené obyvatelstvo se lépe ovládá a velká část obyvatel vždy inklinuje k hodně jednoduchému vidění světa a stačí nepřítele vhodně předhodit. Stačí se podívat do diskuzních fór.

 
Patří dobývání kosmu podnikatelům? PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Neděle, 02 Listopad 2014 20:16

Možná začněme kouskem definice podnikání - je to činnost zaměřená na dosažení zisku. Takže není překvapivé, že soukromé společnosti se chovají tak, aby tohoto zisku maximálně dosahovaly. Nějaká zodpovědnost ať vůči společnosti či přírodě se hodí tak do PR článku, kterým se otupují lidi.

Až se ukáže a potvrdí, že Bransonova Virgin Galactic nedodržuje bezpečnostní pravidla (http://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/352315-testy-bransonovych-raketoplanu-jsou-jako-ruska-ruleta-zni-z-rad-vedcu.html) , protože by to mohlo ohrozit návratnost prostředků, začnou si někteří klást otázku, jak jsou na tom jiné společnosti, které mají za Spojené státy zajistit cesty do vesmíru.

Některé typy činností, alespoň v tuto chvíli, zkrátka soukromníkům nepatří a měl by je vykonávat pouze stát.

 

 

Aktualizováno Neděle, 02 Listopad 2014 20:25
 
Citát dne PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Čtvrtek, 30 Říjen 2014 18:21

Gándhí: "Nejdřív tě budou ignorovat. Pak se ti budou smát. Pak proti tobě budou bojovat. Potom zvítězíš."

 
«ZačátekPředchozí41424344454647DalšíKonec»

Strana 42 z 47