Home Politika
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Blog
Svět v těchto dnech 13.11.2022 PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Neděle, 13 Listopad 2022 12:41

Svět nyní sleduje dve informace. První je stav mezivoleb v USA. Zdá se, že Senát zůstane Demokratům a Sněmovna připadně Republikánům. Když  odhlédnu od faktu, že světová mocnost číslo jedna počítá volby týden... V každém případě je vidět jistá rigidita v uvažování voličů, kteří pokračují v podpoře Bidenovy politické bídy. Největším strašákem je asi změna. Protože i americká společnost je rozdělená, může to vést k dalšímu pnutí a rozkolu, protože Demokraty nic nebude omezovat v hlásání hříchu bílého muže a rozsévání své neoliebrální ideologie. Vůbec by bylo zajímavé, kdyby Rusko zákulisně tlačilo na rozkol v americké společnosti. Ono by nemuselo ani tlačit moc, protože ta společnost chudne, je rozdělená a demograficky se mění. Konflikt v USA by určitě omezil zahraniční ambice.

Druhým momentem je ruské stažení z města Cherson. Je to asi největší potvrzení toho, že jim válka vůbec nejde, jak by si představovali a připravují se na obranou válku a zřejmě na výcvik a zotavení. Ukrajina stojí a padá se zahraničí pomocí, jak v technice, tak lidech. Z logiky komplexity moderních zbraňových systémů, jejich úspěšnosti a pestrosti v ukrajinské armádě je jasné, že jsou min. z části obsluhovány zahraniční obsluhou. Z tohoto pohledu je to nevyhlášená válka NATO vs. Rusko.Teplá zima zatím bortí Rusku plán na větší pokoru Evropy s potřebou energií. Ale i tak se Rusům povedlo již prakticky zničit svornost v EU. Myslím, že tuhou zimu by EU nepřežila. Ale bude stačit suchý rok, tuhá příští zima a EU skončí. Němci ale zkusí vydělat i na tomto.

Řeč je o faktu, že celou EU Němci zavedli do Green dealu a likvidaci průmyslu. A když nyní jde do tenkých a energií není tolik a jsou drahé, Němci hodlají vzít 200 miliard EUR a dát to jako podporu svému průmyslu. To bude cenově likvidační nejenom pro český průmysl a domácnosti. Hádejte děti, kam bude ČEZ vyvážet, co to jen dráty dovolí? A hádejte, kde bude nezaměstnanost a ztráta životní úrovně větší?

Když už jsme u Německa, jeho zájmy je zajímavé sledovat i ve vztahu k požadavku Voklswagenu na likvidaci letiště v Líních. Je spousta brownfiledů, kde se dá dělat továrna na baterky. Ale Němci chtějí zničit vojenské letiště. Proč? Protože proto. Není v tom žádná jiná logika, než zase jenom oslabení Česka a ukázka podřízenosti českých politiků. A také ubohosti vedení armády, které schválí naprosto vše, co si momentální politické vedení usmyslí. Bohužel, i odboj za Druhé světové války byl věcí jednotlivců, ne armády jako celku.

Máme armádu lvů řízenou hyenami.

Všimněte si masírky v novinách - dozvídáme se o délce výrobní linky F-35, dozvíme se kde co, jenom ne to, kolik to celé bude stát a co se díky astronomickým nákladům za tuto platformu bude muset omezit. I těch pár německých leopardů, údajně zdarma, nás vyjde extrémně draho. Nová platforma, zázemí, výzbroj a hlavně očekávání, že pak to již bude za peníze....

Musím říci, že jsem z českých politků zhnusen. Žádná snaha o soběstačnost ČR v čemkoli. Jsme tu jako krmelec, do kterého si západní státy dojdou pro dividendy, energii a cokoli, co potřebují. Jsme regulerně hlupáky, ale je to stejné, jako v USA. Voliči nechtějí změnu, dokud to tak nějak funguje. Pořád to bude tak nějak, až bude pozdě. Dějiny se mění ve zlomech. Jednoho dne nějaká drobnost bude kamínkem, který uvolní lavinu změn. Není otázka zda, ale kdy. A v jakém stavu v tu dobu ČR bude.



Aktualizováno Neděle, 13 Listopad 2022 13:08
 
Tak co šmejdi, aneb slovník ministra vnitra PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Sobota, 29 Říjen 2022 16:35

Jsme jako v padesátkách. Třídní nepřítel se dnes jmenuje šmejd, nebo dezolát. Na čele pelotonu totalitismu je správně vnitro. Rakušan jako správný totalitní politik, který má samozřejmě ústa plná demokracie, ale jen té jeho, označil všechny, kdo protestují proti této vládě za ruskou pátou kolonu a za šmejdy s falešnými jistotami. To video s falešným úsměvem, mstivýma očkama a jedem v ústech by měl každý vidět. Takhle vypadají ti, co by tu rádi zavedli jeden názor, jednu pravdu a všechny ostatní pozavírali.

Ostatně Rakušan své gigantické mentální kapacity předvedl i tím, že na budovu vnitra v den české státnosti vyvěsil obrovskou ukrajinskou vlajku a vlajku mrtvého Putina v černém pytli. Pár úchylů mu za to možná zatleská, ale od politika bych čekal nějakou úroveň, což v této vládě je pojem neznámý, ale čím toto ubohé gesto přispěje ke konci konfliktu? To tedy netuším. Ale je to vytváření nepřítele za každou cenu. Jenže každá válka skončí a pak jsem zvědav, jak Rusko bude hodnotit tyto kroky české vlády. Ono nebude stačit být zavrtaný v řiti Německa a USA, pokud dojde na reálnou ekonomickou situaci, tak tato vláda nedělá nic reálného pro záchranu českého průmyslu a domácností.

Proti šmejdům a dezolátům bude ale protestovat jediný a správný demokraticky smýšlející Milion chvilek, kterému asi dochází peníze na účtě. Zcela jistě můžeme čekat plné mediální pokrytí a HLP /hluboké lidské příběhy, které chytnou každého správného kavárníka za peněženku.

Vypadá to, že Němci by mohli zadotovat svůj průmysl stovkami miliard a pak by se český, energeticky náročný průmysl začal hroutit.

Dneska se dočtete, že nejsou základní léky vč. penicilinu. Důvodem je mimojiné, že se vše vyrábí v Asii a chybí i hliník na potažení platíček. Poslední hliníkárnu v EU, na Slovensku, v létě zavřeli kvůli cenám energie. Evropa už neprodukuje ani základní léčiva. Energeticky je vydojená a pokud Němci ty dotace spustí, lehne všechna konkurence a pak si trhy schrábnou. Jak chce EU být silný hráč, když je závislá úplně ve všem na ostatních?

Dnes se zase objevila zmínka o Guantánamu. To jest americká základna na Kubě, kterou američané nechtějí opustit a Kuba nemá, jak se jich zbavit. Po 18 letech pustili vězně - nikdy nebyl obžalován, nikdy nebyl souzen. A drží další. Přijde vám v pořádku někoho držet 18 let a vůbec jej neobžalovat, ani nesoudit? Tady dostaly lidská práva a demokratický západní svět pěkně na morální frak.

A ještě pár zamyšlení k Ukrajině. Západním státům už dochází vybavení a munice, které by mohly na Ukrajinu poslat. S ohledem na pestrou ZOO techniky, kterou Ukrajinci obdrželi bych čekal, že minimálně část obsluhují "dobrovolníci" ze západu. Na prahu zimy bych od Rusů žádnou překotnou aktivitu nečekal. Zatím je hezky, ale počasí se začne brzy kazit a spíše bych čekal poziční boje. S příhodem zimy ještě mohou Rusové vypnout Ukrajinu - stačí pár rozvoden a sloupů VVN a situace Ukrajinských jednotek se prudce zhorší, navíc to postihne primárně civilisty. Pořád jsem nepochopil, jak je možné dojet  bez problémů do Kyjeva vlakem.

Bohužel zatím není vidět žádná snaha ze strany zemí mimo konflikt, přimět válčící strany k nějakému jednání o míru. USA o to evidentně zájem nemají, získaly odbytiště zbraní i plynu. Ukrajina si stále myslí, že je západ bezedný, ale dno dodávek a finanční pomoci se může brzy ukázat, stačí měsíc hlubokého mrazu, trocha sněhu a Evropa bude na pokraji blackoutu. Ne všechny země si budou na pomoc Ukrajině půjčovat, jako to dělá ČR. Navíc vysoké ceny energií budou likvidovat jak průmysl, tak domácnosti. Rusům pořád stačí hlavně vydržet. V USA se blíží další volby, není pořád jasné, co se děje ve vedení Číny a dnes obvinili Rusové Velkou Británii ze zničení Nord Streamů...

Nečekají nás žádné pěkné vyhlídky a do rozbouřeného světového moře tento stát vede banda imbecilů, kteří mají nejraději své PR a silácké řeči. Nejlépe to charakterizuje neviditelný ministr zdravotnictví Válek, který prohlásil, že pokud nebudou mít nemocnice na topení, tak odstoupí... To těm nemocnicím fakt pomůže, ale včera bylo pozdě.


 
Glosy k 22.10.2022 PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Sobota, 22 Říjen 2022 08:42

Když jsem po útoku na Kerčský most prohlásil, že Ukrajinské infrastruktuře zbývají hodiny, moc jsem se nepletl. Podle posledních odhadů je vyřazena 1/3 ukrajinských energetických zdrojů. Tolik k těm vlhkým snům o tom, jak Ukrajina v zimě dotuje západní Evropu elektřinou. Chvíli ještě Ukrajinci uráželi Muska, který sponzoroval internet Starlink pro Ukrajinskou armádu, aby se vzápětí omlouvali, když začaly výpadky a prohlásil, že už to platit nebude...  Dle mého krásná ukázka ukrajinské vděčnosti a politiky.


Dále, Česko si dále půjčuje 10 miliard na hrazení nákladů spojených s 500.000 tisíci Ukrajinci uprchlými do ČR. Jenom na úrocích to bude kolem půl miliardy ročně. V jednom článku je více zajímavých informací:

K 16.10. 2022 Česko od začátku ruské invaze na Ukrajinu udělilo běžencům z Ukrajiny 446 811 dočasných víz. Ta Ukrajincům plně otevírají dveře do tuzemského veřejného zdravotního pojištění, školství a na pracovní trh. ...S uprchlickým vízem dočasné ochrany podle Úřadu práce ČR [ÚP ČR] ke konci září pracovalo v Česku přes 88 900 lidí z Ukrajiny. Sociální a zdravotní odvody podle dat zdravotních pojišťoven platí zhruba půlka z nich. Důvod je, že se jedná především o ženy s dětmi. A ty volí zkrácené pracovní úvazky na dohodu o provedení práce [DPP] s výdělkem do deseti tisíc korun měsíčně. Což je zprošťuje od plateb do zdravotního a sociálního systému. Příjem si dorovnávají humanitární dávkou ve výši pěti tisíc korun měsíčně na osobu po dobu šesti měsíců. Následně se dávka sníží na životní minimum.

https://www.fintag.cz/2022/10/21/cesko-si-pujci-u-ceb-deset-miliard-na-pomoc-ukrajincum/


Protože už od Babiše se tu rozjíždí ekonomické perpetum mobile zvané "400miliard ročního schodku není problém". Nejde jenom o to, že dluhová služba je desítky miliard ročně, ale ekonomika jde díky sankcím na Rusko do stagflace a brzy se to projeví propadem kvality služeb nejen ve zdravotnictví. Obecně bude stát a lidé dále chudnout a chytat se do dluhové pasti. Kdyby byl stát občan, už exekutor kouká za rohem na pěkné ryto. Vysoká inflace boří důvěru v měnu. Proč mimojiné snižuje OPEC těžbu? Aby vyhnal cenu ropy, protože i dolar, byť posílil více než Euro, je inflační měna, která ztrácí hodnotu.

Vláda fialové hrůzy je esence břídiství a škůdcovství. Za dalších 10 miliard Kč chtějí také zbourat vybavené a funkční letiště v Líních, aby tam mohl Volkswagen postavit továrnu na baterie. Jednak je v severních Čechách brownflieldů a nezaměstnanosti mnohem více, druhak v dnešní byrokracii nedovede nikdo nové letiště postavit a už vůbec ne za 10 miliard. Je to čisté zlo. Česko není země příběhů, ale země blbosti a zrádcovství.

Aspoň vidíte, jak bere tahle vláda národní pohromy vážně bezpečnost ČR. Připomeňme, jak dopadlo letiště v Milovicích, Ralsku (Hradčany) a nebo průkopník likvidace letišť u německých hranic Žatec - kde je průmyslová zóna Triangl, z jedné třetiny neobsazená.

Problém je, že ekonomické sankce na Rusko nepovedou ke změně chování Ruska, ale Ukrajina jako tonoucí utopí evropské státy, které se snaží agonii prodloužit na úkor vlastního obyvatelstva. Obyvatelstvo dlouho nebude věřit pohádce o Putinovi, který zničil českou ekonomiku. Ta frustrace se jednoho dne obrátí nejen proti vládě.

Nejvíce je zajímavé, že nikdo neřeší, jak bude Ukrajina fungovat po tom, co válka v nějakých hranicích skončí. Ono nejde o pomoc v penězích, ale vizi fungování Ukrajiny vedle Evropy. Budou si moci ekonomicky zničené evropské státy dovolit udržovat a rozvíjet zpustlou Ukrajinu? Evropa není energeticky soběstačná a všudepřítomná byrokracie neumožňuje technologický pokrok. Ono ještě žádný úředník v Bruseli od stolu pokrok nevymyslel... Energie bude Evropa dovážet s brutálními přirážkami, a ty peníze budou opět někde chybět...



 
Jsme na začátku brutální eskalace PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Sobota, 08 Říjen 2022 07:10

Obávám se, že zničením Nord Streamu 1 a 2, napadení letiště na Krymu a nyní napadením Kerčského mostu se válka na Ukrajině dostala do bodu, kdy se Rusové buď stáhnou (ale co by z toho měli) a nebo brutálně přitvrdí tak, aby to pocítila Ukrajina co nejvíce. Tipl bych si, že ukrajinské infrastruktuře tikají poslední hodiny.

Připomeňme, že první, co Ukrajina udělala po anexi Krymu, že zastavila lidem vodu. Chtěli Krym vyžíznit. Neměli s tím nejmenší problém a západní společenství taky ne. Tolik k tomu, jak stáli o lidi. Rusové velmi rychle vybudovali silniční a železniční most, na české poměry rychlostí světla, a umožnili zásobování vodou. To také byl jeden z prvních úkolů po spuštění války - obnovit zásobování vodou.

Ukrajina od začátku žádala o zbraně, aby most mohla napadnout. Takže věřit na náhodu, že se rozbil Nord Stream 1 a 2, že náhodou na Krymu bouchlo letadlo, že se náhodou zřítil most,... Nějak moc náhod.

Že Rusové válku nezvládají je jasné. Ale západní společenství pod taktovkou USA a Ukrajiny chtějí zadupat do země jadernou mocnost. To se jako Rusko rozpadne a Ukrajina bude spokojená, USA taky? To, že Rusko udělalo útokem hloupost se nám zdá jasné, rozhodně nebylo připraveno. To, co předvádí ruská armáda je směšné. Sice bojuje proti Ukrajině a celému západu, ale o to více měli být připraveni.

Nikdo nedělá nic pro deeskalaci a umožnění zachování nějaké tváře Rusku a Putinovi. To je totiž racionální přístup, který by šetřil lidské životy a materiální statky. Ale všechny rusobijce nyní ovládly nejnižší primitivní pudy a nejsou schopni domýšlet svá přání. Prý s radostí umřou, pokud bude Ukrajina osvobozena. No ta první část se může začít rychle plnit.

Evropa je na tom energeticky bídně. Česká republika tragicky (pozor, státní tajemství). Takže Titanik se potápí, Fialenko tančí, průmysl v podpalubí panikaří a rusobijci v roli svazáků mávají ukrajinskými fangličkami.


Jenže zima, a hlavně pokud přijde generál Zima, ukáže, jak se kdo připravil a kde začínají a končí fyzikální zákony a kde se lámou výkřiky stávajících politruků.



 
Osud Nord Stream PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Úterý, 27 Září 2022 17:18

V posledním dni došlo k poškození obou Nord Stream (1 a 2) plynovodů. Noviny píšou o výbuchu. Je víceméně jisté, že je to záměr.

Otázka zní, kdo to provedl a komu se to hodilo.


K havárii na Nord Streamu došlo prakticky ve stejnou dobu, kdy byl zprovozněn plynovod Baltic Pipe, který se stane důležitou trasou pro přepravu plynu z Norska do Dánska a Polska a který bude schopen dodávat surovinu také odběratelům v okolních zemích. Plynovod může ročně přepravit z Norska do Polska až 10 miliard metrů krychlových plynu, z Polska do Dánska pak tři miliardy metrů krychlových. Maximální kapacita Nord Stream 1 je pro srovnání až 55 miliard metrů krychlových plynu za rok.

https://echo24.cz/a/S2CgT/zpravy-zahranici-vybuchy-na-nord-stream-ceny-plynu-rostou-nemecko-rusko


Podívejme se na hlavní podezřelé:

Rusko

Rusko bylo z velké části vlastník obou plynovodů a už od konce prázdnin provoz v NS1 zastalovilo. Německo nedovolilo NS2 spustit a to ještě před invazí. Obecně se Rusko vymlouvalo na sankce a zastavilo NS1, což z jeho pohledu byl reciproční akt vůči ekonomickým sankcím a dodávkám zbraní na Ukrajinu z Německa.

Prakticky by to Rusko provést mohlo, ale nevidím tam úplně velké benefity. Mohlo doufat v uklidnění situace a obnovení dodávek do Evropy koncem zimy. To teď nejspíše padá. Technicky to nedovede opravit bez spolupráce s evropskými státy opravit. Nejspíše nyní ani nemá důvod.

Můžeme se ještě zamyslet nad teorií zíáměrného útoku za účelem dosažení vyšší moci a tedy nemožnosti dodávat nasmlouvaný plyn. Nicméně ekonomické sankce uvalené na Rusko, zabavování majetku Ruska a Rusů, blokace peněz v zahraničí, to vše vyvolalo ekonomickou válku, jejíž narovnání bude extrémně obtížné, ať už anabáze na Ukrajině dopadne jakkoli. Nemyslím si, že v tomto kontextu museli Rusové ještě  poškozovat plynovod. Možné to je.


Německo

Zde byla patová situace - NS2 nechtěli, NS1 zastavili Rusové. Němci ale plyn potřebují a neufinancují LNG bez brutálních dopadů do hospodářství. Teoreticky by to mohla provést klika nepřející si spolupráci s Ruskem, případně extrémní zastánci Green dealu.


Ukrajina

Tady je to už zajímavé. Ukrajinu tyto plynovody přímo ohrožovaly, navíc byly stavěny proto, aby obešly právě Ukrajinu a Polsko. Ukrajina nejvíce tlačí na to, aby Evropa spáchala ekonomickou sebevraždu a nakupovala extrémně drahé energie. A ne, opravdu Ukrajině nejde o to, aby Evropa prosperovala. Ukrajině jde hlavně o sebe. Za mě je to hlavní podezřelý. Cílem je zamezit tomu, aby byly obnoveny ekonomické vztahy Ruska a Evropy. Je to hodně krátkozraké, ale odpovídá to prohlášením ukrajinských představitelů, že ti, co obchodovali s Ruskem, za to mají platit. V podstatě nevidím nic, co by Ukrajině uškodilo (z jejího jednostranného pohledu), pokud by ty plynovody přestaly fungovat. Navíc stoupne hodnota existujících plynovodů, pokud by se situace stabilizovala. Takže takové Bratrství vede přes Ukrajinu...  Z pohledu Ukrajiny samé benefity.


USA

I USA se toto hodí. Nejenom že se Biden vychloubal, že NS2 nebude nikdy spuštěn, protože to USA zajistí. Jde-li o co největší přivázání Evropy k LNG a poškození ekonomického konkurenta, je to motiv. Krátkodobě je to pro USA benefit. Dlouhodobě se jediný partner USA, tedy Evropa, dostane do ekonomických problémů a utrpí podpora USA. Nicméně technicky není problém pro USA poškodit plynovody. Motivem může být snaha zajistit, že zkrátka spuštěné nebudou a ostatní plynovody vedou přes státy, které USA politicky dostatečně ovládají - tedy přes Polsko, ČR, SR,...


Polsko

Nenávist k Rusům je silná, ale bez požehnání USA by si Polsko netrouflo to udělat.


Jiný hráč

Lze samozřejmě uvažovat i v intencích dalších hráčů. Jak producentů plynu a hlavně LNG, tak vlastně kohokoli, kdo chce co nejvíce poškodit ekonomiku států EU. Nenalhávejme si, že poškození plynovodů není primárně ekonomická sabotáž. Je to splněný sen pro reset hospodářství a snížení životní úrovně evropanů (menší spotřeba energií).

Celkově lze říci, že hra velmi přitvrzuje. Toto je útok na kritickou infrastrukturu a v podstatě válečný čin. Pokud to nebyli Rusové, mohou to vyhodnotit jako další útok a tlak a odpovědět. Taková asymetrická odpověď může být přerušení datových kabelů Evropa - USA.  Relativně snadno proveditelné a obrovské ekonomické dopady.

Navíc je otázkou, zda vůbec půjde plynovody rozumně opravit, pokud byly zaplaveny. Mořská voda je agresivní a těžko říci, co oprava a znovu naplnění plynem bude znamenat.

Pokud se bavíme o nakročení k jaderné konfrontaci, byl toto velký krok.



Aktualizováno Úterý, 27 Září 2022 18:18
 
«ZačátekPředchozí12345678910DalšíKonec»

Strana 6 z 47