Home Politika Blog Devalvace měny
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Devalvace měny PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Sobota, 23 Listopad 2013 12:01

Přemýšlel jsem, zatím neúspěšně, nad důvody ČNB devalvovat měnu. Bydlíme mimo Prahu, ale každý den do Prahy hodinu dojíždím. Cesta trvá dveře-dveře 1,5 hodiny, Tj. 3h denně na cestě, jenom pro ty, co tvrdí, že Češi odmítají jezdit do práce dále, než za humna. Jezdím vlakem a je narvaný. Dělám i pro velkou korporaci vlastněnou zahraničním vlastníkem.

 

Podívám-li se na mé okolí, i náš rodinný rozpočet, nevidím nikde žádné velké rezervy a chuť utrácet před tím, než přijde zdražení všeho. Velkou část rozpočtu již nyní pohltí jídlo a běžné výdaje. Své o tom vědí rodiče více dětí, v našem případě tří.

 

Většina firem mzdy v minulém období nevalorizovala, případně jen částečně a omezenému množství zaměstnanců. DPH s zvýšila a oproti zahraničí máme základní sazbu daně vysokou -  u nás 15% na potraviny (např. Německo 7%, Rakousko 10%).

Samostný tento stát není již ani v produkci základních potravin - tj. reálně se vše opět zdraží. Pokud již nyní není zemědělec schopný prodat svou produkci např. jablek za méně než 30% prodejní ceny v řetězci, je špatně něco jiného a devalvace nepomůže.

Stejně tak kolik zůstalo v tomto státě producentů s vysokou přidanou hodnotou, jejichž vstupy jsou pořizovány v korunách? Takovou analýzu jsem neviděl a pochybuji, že nás spasí.

Nejsem příznivce konspiračních teorií. Ale líbila se mi jedna, která říká, že zadlužení lidé se lépe ovládají. Jsou otroky splátek a hypoték. Navíc si uvědomme, že náš velký spotřebitelský vzor - USA, funguje jen díky tomu, že je dolar světová rezervní měna, kterou si žádný ze států nemůže dovolit bez velkých škod ohrozit.  Vezměte v potaz, jakým způsobem u nás fungují exekuce a velmi nepřiměřené zásahy vůči dlužníkům. Dokonce ani není stanovena hranice lichvy, což většina civilizovaných států má. Toto zdražení zase zažene do náruče chudoby a zadlužování další obyvatele.

Ve chvíli, kdy firmy patří zahraničním vlastníkům, z nichž většina chce své dividendy z firem vyvést a maximalizovat zisk, nevidím ani impulz pro zvýšení zaměstnanosti. Celosvětově je light-motivem maximalizace zisku a dolování renty manažery, tj. klesá odpovědnost managementu vůči své firmě, svému prostředí, zaměstnancům, státu, a to s tím, jak je jednoduché se sebrat, a s penězi fungovat jinde.

 

 

 

 

 

Aktualizováno Pondělí, 02 Prosinec 2013 17:13
 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit