Home Politika Blog Počátek renesance jaderné energetiky?
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Počátek renesance jaderné energetiky? PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Úterý, 08 Červenec 2014 16:13

Rusové spustili množinový reaktor (http://technet.idnes.cz/novy-rusky-reaktor-0or-/veda.aspx?c=A140708_094330_veda_mla#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=clanek-box). Je možné, že to bude renesance jádra?

Těžká otázka. Primárně by stálo za to uvědomit si, že neexistuje žádná bezeztátová obnovitelná energie. To, co považujeme za obnovitelnou energii, je transformace energie primárně generované jadernou reakcí na slunci. V našich podmínkách primárně na elektrickou energii. To platí i o větru, který vzniká nerovnoměrným zahříváním zemského povrchu:)

Když se na to podíváme takto zjednodušeným prizmatem, zjistíme, že jadernou energii používáme tak jako tak.

Z tohoto pohledu se domnívám, že jaderná energie není takový eklhaft, jak se nás snaží někteří rádoby ekologové přesvědčit.

To ovšem nesnižuje požadavky na bezpečnost zařízení. Jaderná energetika vždy před rozjezdem dostane nafrak, zejména kvůli lidským selháním (Černobyl), nebo nefungujícímu dohledu, chybám v návrhu a dalším nedomyšlenostem (Fukušima). Za celou technologií byl a je člověk, a tedy i chyby. Lidé se celý život učí a žádná technologie není bezeztrát. Důležité je se umět poučit a vyvarovat se fatálním chybám obrovského dosahu. Což je evidentní, že Japonci úplně nezvládli.

Osobně bych rád viděl koexistenci jaderných elektráren a vodíkové ekonomiky. Toto by přineslo tolik potřebný impulz do celosvětového řádu. Snížila by se produkce CO2 a zároveň by se omezil vliv ropných ekonomik, což by se týkalo hlavně arabského poloostrova a blízkého okolí. Opět by rostly znalostní ekonomiky a nebylo by možné kupovat si loyalitu obyvatel bez demokratizačních prvků jednoduše proto, protože by to nešlo zaplatit.

 

 

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit