Home Politika Blog Čeká VVP Jince (Brdy) smutný osud?
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Čeká VVP Jince (Brdy) smutný osud? PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Sobota, 13 Prosinec 2014 07:24

Tak se včera dílo podařilo. Armáda ušetří 70! milionů ročně (možná) a Brdy se stanou obětí klasicky české cesty, na jejímž konci budou spekulace s pozemky a fragmentované území, které rozhodně nebude přístupné všem.

Ale popořadě.

Armáda

V současné době probíhá v Brdech například výcvik dělostřelců a je tam i letecká střelnice. Prostor umožňuje střelbu až na vzdálenost 21 km. Dělostřelecká brigáda s prostorem bezprostředně sousedí. Takže existují jenom dvě možnosti - přestěhovat ji, nebo na střelby dojíždět. Což bude zase něco stát a ve skutečnosti armáda 70 milionů neušetří, naopak se dá předpoklát, že celá akce ještě armádě pustí žilou.

Místní obyvatelstvo

Místní obyvatelé nezískají ze zrušení prostoru nic. A pro příklady nemusíme chodit daleko - podívejme se na VVP Mladá po ochodu Sovětské armády. Vzdálenost od Prahy je cca 35 km.

V regionu Milovice je obrovská nezaměstnanost, všichni dojíždí za prací do Prahy. S pozemky se zde spekulovalo a nyní jsou majetkové poměry tak fragmentované, že se zde smysluplně nic udělat nedá. Smutný osud letiště Boží Dar / Mladá je toho důkazem. Bohužel díky nulové šanci na práci se Milovice staly noclehárnou. V lesích je minimum turistických stezek a cyklostezek, přitom lesy jsou plné asvaltek a poměrně kvalitních cest.

Mimochodem, každoročně do části Brd zavítá veřejnost na akci Bahna. Vždy se mluví o řádově 50.000 návštěvníků, zda z nich něco obce mají, nevím.

Příroda

Milovický prostor byl ještě starší, než Brdy. Z malého kousku se stalo chráněné území. Jenže aby prostor zůstal zachován v cenné podobě, je nutný režim blízký provozu armády. Takže soukromníci mají kde pořádat zábavné akce na BVP a filmaři kde natáčet válečné scény. Díky tomu tam ale zase místní nechodí a ani kolikrát nemohou, všude naleznete cedule se zákazem vstupu.  Majitelé terénních motorek a čtyřkolek lítají po loukách a lesích jak diví. Co lze oplotit, to se oplocuje. Co nelze, tam jsou cedule zákaz vstupu.

Lesy jsou plné odpadků - jak od chatařů, kteří jsou líní platit za popelnice a cestou z víkendu nechají vše v lese. Tak od místních, kteří například nábytek raději odvezou do lesa, než zdarma do sběrného dvora. Osobně si myslím, že zrušení prostoru přírodě neprospěje.

Infrastruktura

Milovice a okolí zažili ještě za armády invazi sběračů kovů. Co šlo ukrást a zničit, to se ukradlo a zničilo. Kabely uložené v zemi byly vykopány, naházeny na hromady a spáleny, aby sběrači měli čistý kov. Lesy jsou plné děr, kde někdo kopal. To samé bude čekat Brdy. Pré budou mít sběrači kovů a militárií.

Typický návštěvník?

V Milovicích je to vyznavač airsofru, paintbalu, čtyřkolkář a nebo jezdec na teréní motorce. Že z toho městu a obyvatelům nic neplyne, je zřejmé. Jistě, Brdy mají větší turistický potenciál. Jenže aby to zafungovalo, muselo by území mít tvrdý režim potírající ty, kteří chtějí území různým způsobem poškozovat. A to se nepodaří, protože to znamená náklady, které nikdo nebude chtít platit.

Pravděpodobný scénář?

Developeři a ti, kteří budou mít konexe již zkoupili, nebo zkoupí zajímavá území, kde se změnou územního plánu do pár let objeví stavební pozemky. Kusy Brd se rozprodají a dojde ke fragmentaci území. Příroda dostane zabrat a místní zjistí, že pár boháčů skoupilo široké okolí a nevyjdou si pomale ani na procházku. Rád bych se pletl, za pár let uvidíme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktualizováno Neděle, 14 Prosinec 2014 13:09
 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit