Home Politika Blog Turci sestřelili ruský Su-24
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Turci sestřelili ruský Su-24 PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Úterý, 24 Listopad 2015 16:45

Dnes Turci sestřelili na Turecko - Syrských hranicích ruský bombardér Su-24.

Shrňme si fakta, která se zdají shodná jak v západním, tak východním zpravodajství.

  1. byl sestřelen letoun Su-24 letící ve výšce cca 6000m
  2. Su-24 útočilo na pozice údajně umírněné opozice v blízkosti Tureckých hranic
  3. sestřelen byl tureckou stíhačkou F-16
  4. piloti se úspěšně vystřelili
  5. letadlo dopadlo na syrské území

Nyní body, kde se již zpravodajství liší.

  1. Turci údajně letoun 10x varovali v rozmezí 5min. Není zatím žádná informace k tomu, jak údajné varování probíhalo. Nicméně při rychlosti letounu cca 800km/h by sůčko za 5 minut uletělo kolem 60km. To je ale zdá se v přímém rozporu se záznamem pohybu letadel. Ten výběžek, přes který letadlo přeletělo, má na šířku cca 2,5-3km. Tj. přelet trval cca 14 vteřin. Takže těžko říci, jak Turci varovali ruský bombardér. Spíše to vypadá, že vyčkávali na příležitost ho sestřelit. Tj. že sestřel je především demonstrativní. Odpovídají tomu i velmi tvrdá vyjádření Turků (například CNN: "Turkey's ambassador to the United States, Serdar Kilic, was equally aggressive in his comments, tweeting: "Understand this: Turkey is a country whose warnings should be taken seriously and listened to. Don't test Turkey's patience. Try to win its friendship." Zdroj: http://edition.cnn.com/2015/11/24/middleeast/warplane-crashes-near-syria-turkey-border/index.html
    Vysvětlení může být v tom, že útoky Rusů již významně poškozují obchodování Turků s IS a IS se začíná v oblasti stahovat, případně byly ohroženy Turecké zájmy spojené s ropou, kterou nakupovali od IS.
  2. Piloti se sice úspěšně katapultovali, ale minimálně jeden byl zastřelen ještě ve vzduchu umírněnou opozicí. CNN informuje ve stejném článku ve vztahu k umírněné opozici velmi vstřícně, cituji "Abu Ibrahim al-Sheghri, the military leader in the 10th coastal brigade and part of the Turkmen Mountain Military Operation Room, told CNN that the body of one of the pilots had been found in the Nibh Almur area of Syria.The brigade is searching for the other pilot in the same area, he said. " Nicméně na videích je vidět, jak si natáčí padáky a je slyšet střelba ručních zbraní a výkřiky "Allah akbar". V ostatních médiích se již píše, že tyto Turkenské jednotky minimálně jednoho pilota ještě před dopadem zastřelili, je i video jak nad ním oslavují. Rusové podle všeho poslali záchranné vrtulníky, ale zdá se, že minimálně jeden byl poškozen či přímo sestřelen RPG.

Závěr? Turecko je člen NATO, stát se silnou a dále zesilující pozicí islámu, který jednak zabíjí Kurdy (kterým mi posíláme zbraně a munici) a dále spolupracuje či podporuje s IS. Rusové zřejmě sáhnou k omezení turismu, což poškodí tu sekulárnější část obyvatel Turecka, a zřejmě to dále posílí Erdogana v islamizaci Turecka. Dále budou Turci licitovat s EU o uprchlících, aby vyžídamali nějaké peníze, nicméně se dá předpokládat, že ze svého uzemí už ty, co potřebali, do Evropy poslali.

Jako problematickou se bude jevit další spolupráce NATO a Ruska. Nato se postaví bez ohledu na okolnosti na stranu Turecka. Nicméně incident ukázal, že žádná skutečná koalice proti IS neexistuje. Existují pouze jednotlivé zájmy a ani na staně NATO nejsou rozhodně stejné. Rusové by dále mohli pod svá křídla schovat PVO Syrie a dříve, či později mohou sestřelit Turecké letadlo. Zda sáhnou i k hospodářským sankcím se ještě uvidí.

Osobně by mě zajímalo, z jaké vzdálenosti Rusy sestřelili a jak konkrétně je varovali. Nezdá se totiž, že by se Rusové nějak aktivně bránili a útok spíše nečekali. Dokonce bych věřil tomu, že věděli i o svém zaměření a Turci zřejmě zaútočili z tak velké blízkosti, že neměli čas na protireakci.


UPDATE:

Turci v nótě OSN přiznávají vniknutí letadla do jejich vzdušeného prostoru na 17sekund v hloubce 1,36 mil v délce 1,15 mil. detaily: http://live.aljazeera.com/Event/Turkey_downs_Russian_jet/207503335


Aktualizováno Úterý, 24 Listopad 2015 19:21
 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit