Home Politika Blog Tak nám zavedli EET
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Tak nám zavedli EET PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Čtvrtek, 01 Prosinec 2016 18:46

Tak dnes nastal ten slavný den, kdy p. Babiš zavedl systém EET. Voliči ANO a zaměstnanci firem Agrofertu jistě jásají blahem, jak jejich šéf válí.

Člověk nemůže být odborník na všechno, takže vezměme např. dnešní tištěnou E15 a článek o EET vypočítávající plusy a minusy.

Zde si dovolím citovat některé minusy, z nichž, kdyby platil jen jeden, tak je to důvod nezavádět EET bez ohledu na to, kolik plusů si vymyslíte.

  • Podle NKU je jen 7% výpadku DPH zaviněno malými podnikateli a živnostníky, více kontrolovány by tedy měly být velké společnosti.
  • Obchodním řetězcům a potravinářským koncernům, jako je Agrofert, pomůže systém zlikvidovat konkurenci; v Chorvatsku skončilo 50.000 podnikatelů
  • Ministerstvo financí získá přístup k citlivým informacím, například o nákupních a prodejnách cenách nejrůznějších komodit a služeb.

Ale abych nebyl negativista - uvedu jeden údajný plus zavedení EET ze stejného článku:

  • sníží se četnost finančních kontrol, místo nahodilých budou zacílené na neplatiče daní, v Chorvatsku se údajně efektivita kontrol zvýšila pětinásobně

V jednom z předcházejících příspěvků jsem psal, že přínos EET pro státní kasu bude minimální. Očekávání v rozsahu od 4miliard na začátku po 18 miliard po plném zavedení je zkrátka příliš málo na to, aby stálo za to takto zničit podnikatelské prostředí v Čechách s tezí, že všichni kradou a je proto nutná neustálá kontrola. Ke zneužití dat dojde. Ostatně kozel, a lidé z jeho Agrofertího stáda, jsou v tomto případě zahradníkem.

Jestliže, dle NKU, je pouze 7% výpadku DPH způsobeno malými podniky (a představuje to těch 18 miliard), je tu objem cca 240 miliard ((18/7)x100 - 18), které jdou za velkými společnostmi, jako je samzřejmě čistou náhodou např. i Babišův Agrofert, což představuje desítky vzájemně provázaných společností. Tedy malý ráj pro velké optimalizace.

Kdyby byl zájem úniky DPH skutečně řešit, budou se řešit velké případy, kdy těch 18 miliard získáte mnohem dříve. Ale také to znamená šlápnout na kuří oko oligarchům, jako je Babiš. Oligarchům, kteří uplácí voliče koblihami a pak si na jejich hřbetech užívají.

Celá tato sranda slouží k perzekuci lidí.

A když už jsme u toho. Dnes pizzerie, kam chodívám na oběd, na hlavním jídle v čase oběda zdražila od 5 do 10 Kč (cca 5-7%, podle jídla). Nedaleká Čínsko/vietnamská restaurace zdražila z 85 na 95 Kč za talíř již před nějakou dobou.

Skutečnost je taková, že je třeba tuto mentalitu politiků a oligarchů rozprášit. Čím dříve, tím méně to bude všechny bolet.






Aktualizováno Čtvrtek, 01 Prosinec 2016 19:18
 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit