Home Politika Blog Doping ve sportu
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Doping ve sportu PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Pondělí, 11 Prosinec 2017 17:03

V minulém týdnu padlo o rozhodnutí o vyloučení Rusů (resp. možnosti reprezentovat Rusko) na dalších Olympiských hrách kvůli dopingu. Sport moc nesleduji, ale je rozhodně zajímavé, že někoho chytnou, jiného nechytnou a jiné vylučují paušálně. Tím nechci říci, že Rusové nedopují. Akorát si myslím, že dopují všichni a Rusům na to přišli, nebo použili jiné látky než ty, které používají ostatní. Navíc se to i politicky hodilo. Takže win-win situace:) Ono mezi vrcholnými sportovci na západě jsou spousty astmatiků a vůbec příjemců podpůrných léků, které ale jistě nemají vliv na výkonnost:)

Ono pohled na mnohé dnešní sportovce je poněkud zvláštní, zejména jde o jejich tělesnou stavbu a dlouhodobou výkonnost. Zřetelné je to u některých sportovkyň. Zaznamenal jsem případ novozélandského vzprače, který si změnil pohlaví a dnes vesele závodí mezi ženami.

Dle wikipedie (https://cs.wikipedia.org/wiki/Doping) "Jako doping se ve sportu označuje používání látek a metod uvedených v Seznamu zakázaných látek a metod vydávaném každoročně Světovou antidopingovou agenturou (WADA). " Takže jsou to položky ze seznamu, který se mění.

Položme si řečnickou otázku např. u krále sprinterů - Usaina Bolta. Na absolutním vrcholu sprintu byl 9 let. Úctyhodný výkon. V roce 2008 zaběhl stovku za 9,69 (olympijské hry). V roce 2009 již za 9,58. V roce 2016 zaběhl zase na OH 100 za 9,81s a vyhrál tak OH 3x za sebou. Můžeme si klást otázku, zda to bylo mimořádnou dávkou genů a tréninku a nebo tomu ještě něco pomohlo, byť např. z dnes povolených látek, takže se technicky nejednalo o doping.

Každopádně lidské limity bez stimulantů již není možné dále výrazně posouvat. Mimochodem, to je důvod, proč sport nesleduji. Dnes je to spíše o sportovním marketingu a o tom sypat správně, tak, aby to prošlo. Zcela jistě jsou mezi sportovci tací, kteří pílí, geny a vytrvalostí dosahují mimořáných výkonů. Věřím ale, že více bude těch, kteří své tělo "stimulují" a ti nejlépe placení si mohou dovolit lékařské týmy, které řeší, jak problém zakázaných látek vyřešit a dosáhnout stejného výsledku ideálně látkami povolenými nebo tak, aby se na to nepřišlo.



Aktualizováno Pondělí, 11 Prosinec 2017 17:36
 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit