Home Politika Blog Black-out, aneb kdo řídí rozvodnou síť
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Black-out, aneb kdo řídí rozvodnou síť PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Pondělí, 17 Červen 2019 04:54

Během víkendu, přesněji v neděli 16.6. došlo k masivnímu výpadku rozvodné elektrické sítě v Argentině a Uruguayi, postiženo bylo kolem 50 milionů lidí. Důvody tak velkého výpadku nejsou známy.

Zkusme se na to ale podívat v kontextu např. článku New York Times o tom, že USA instalují škodlivý kód do ruské rozvodné sítě (ZDE), aby ji dokázali v případě potřeby celou vyřadit. Vzpomeňme si ještě na kauzu Huawei a jejích síťových (internetových) prvků. USA tvrdily, že tyto prvky obsahují kód, který umožňuje Číně monitorovat přenášená data. Nicméně již dříve psal např. časopis Chip o tom, že všechny síťové prvky CISCO (tedy výrobek americké společnosti) jsou používány pro zpravodajskou činnost americké vlády. Tedy prvky používané masivně i u nás.

Že se nejedná o planou hrozbu ukazuje reálný případ z nedávné historie. Jedná se o mallware Stuxnet, který poškodil iránské odstředivky pro výrobu obohaceného uranu.

Jako poučení je nutné uvědomit si, že pokud daný stát nemá pod kontrolou svou infrastrukturu, je vydíratelný a v područí těch, co danou infrastrukturu mohou ovládat. A je jedno, zda drží klíče od naší infrastruktury spojenec, nebo nepřítel. Jakmile je to někdo jiný, než tento stát, je to problém.

Takže uvidíme, zda výpadky pár měsíců zpět ve Venezuele a nyní v Argentině, nebyly jenom velké testy.



Aktualizováno Pondělí, 17 Červen 2019 05:16
 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit