Home Politika Blog Konec smlouvy o likvidaci raket středního doletu
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Konec smlouvy o likvidaci raket středního doletu PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Úterý, 20 Srpen 2019 15:06

USA pouhých 16 dní po uplynutí lhůty, kdy doběhla výpověď Smlouvy o likvidaci raket středního doletu (INF), otestovaly ze země odpalovanou raketu s dosahem cca 1500 km, tedy přesně to, co INF zakazovala. Větší detail naleznete ZDE.

Smlouva INF na konci 80. let přispěla k uklidnění situace v Evropě. Mimochodem i Česká armáda měla takové rakety ve výzbroji a dobrovolně je vyřadila. Stačí se podívat do Vojenského muzea v Lešanech. Problém pozemních raket s doletem 500-5500 km bylo, že snižovaly šance na protiúder, či reakci na např. chybné vyhodnocení situace o útoku. Smlouva tak přispěla k uklidnění závodů ve zbrojení.

Velkým problémem smlouvy ale byl později fakt, že smlouvu podepsal Sovětský svaz (nyní nástupce Rusko) a Spojené státy a týkala se to pouze pozemních střel  (o smlouvě na Wikipedii). Takže např. Čína ve vývoji pokračovala a masivně tyto rakety zaváděla. Skutečnost, že se navíc smlouva vztahovala pouze na pozemní verze vedla k tomu, že stačilo vyvíjet námořní verze tak, aby bylo možné je vypouštět ze země.  Což USA svým testem předvedly, navíc z kontejneru, který je součástí protiraketového deštníku AEGIS, který údajně není namířen proti Rusku a je budován v Polsku a Rumunsku. Jinými slovy lze říci, že u hranic Ruska jsou nyní (potenciálně) umístěny pozemní rakety středního doletu. Je asi zřejmé, že za 16 dní novou raketu nevyvinete a nevyrobíte, tudíž lze oprávněně předpokládat, že Tomahawk byl by design vyvíjen pro oboje použití a obcházel tak smlouvu.

V případě Ruska zatím chybí publikovaný test, nicméně je předpokládáno, že Iskander by mohl mít větší dosah a tak to nebude ani pro Rusko problém.

Dle mého názoru se smlouva nehodila ani Rusku, ani USA a proto byla opuštěna. Obě země nyní začnou masivněji tyto zbraně zavádět tak, aby byly schopné konkurovat Číně. To v kombinaci se změnou doktríny USA a použitím jaderných zbraní jako taktických prostředků není dobrá zpráva.

Je tam ale ještě jeden aspekt, který by neměl zapadnout. Bez ohledu na smlouvu mají jak USA, tak Rusko prostředky, které ji obcházely. Když vynecháme tanečky ohledně obviňování toho, kdo ji porušil, tak ji evidentně porušovaly obě strany. Je na čase se zeptat, k čemu jsou nevymahatelné smlouvy a zda se dá vůbec mocnostem věřit. Mocnosti mají své zájmy a smlouvy platí do té chvíle, dokud je platný daný zájem.


Aktualizováno Úterý, 20 Srpen 2019 15:32
 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit