Home Politika Blog Porušování dohod a jak to dopadá
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Porušování dohod a jak to dopadá PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Pondělí, 10 Červenec 2023 16:30

Stávající válka na Ukrajině je výsledkem cíleného porušování Minských dohod I a II. Potvrdila to jak Merkelová, tak Hollande, když potvrdili, že to bylo získání času na vyzbrojení Ukrajiny. Mimochodem, hledat články to potvrzující (z mainstream) je docela fuška. Holt se to nehodí a vlastně se dnes raději nikdo neptá, proč ta válka je a co se dělo od rozpadu SSSR.

Ale byly porušeny dohody a vyústilo to ve válku. Všude velké překvapení.

Když poslali zajatce z Azovstalu do Turecka, zaručil se Erdogan, že zůstanou v Turecku do konce války. Ale ne, už jich 5 (velitelů, tedy mediálně nejvděčnější) odvezl český vládní speciál, který popovážel Zelenského za české peníze po Evropě. Holt Turecko a Ukrajina nedodrželi dohodu.

Erdogan teď ještě tlačí na Putina, nebo přesněji se mu vysmívá, když říká, že pokud nebude platit obilná dohoda, prosadí ji Tureckým námořnictvem na úkor Ruska.

Jenže k čemi tohle povede. Putinovi už dlouho oponenti vyčítají, že dochází k neustálému porušování jím vytyčených červených linií. Erdogan se cítí na koni a tak se chová řekněme nedipolmaticky a chce rychlý zisk.

Jenže Putin čelí čím dál větší otázce, jak tvrdě ukázat, že se o dohodách nežertuje a že jsou tvrdý partner. Musí proto velmi tvrdě někde ukázat, zač je toho loket. Může ještě vyčkávat, až USA kromě kazetových bomb dodají letadla, nebo dojde na další utužení sankcí. Pořád je ve vzduchu nějaká forma jaderné provokace.

Ale osobně se domnívám, že opozice v Rusku, která by přišla po Putinovi, bude spíše tvrdšího jádra a nebude se s nikým tak mazlit.

Takže Putin si posouváním svých linií vysloužil to, že jeho reakce musí být tvrdší a tvrdší, pokud nemá skončit poražený. Může samozřejmě čekat na nějaký vhodnější čas, ale ten jednak nemusí přijít, druhak to podkopává důvěru v Rusko své požadavky a dodržování dohod vynucovat.

To, že se křupani vč. české vlády porušování dohod smějí jenom potvrzuje fakt, co je to za špatné politiky a ubožáky a ukazuje jejich protivníkům, zač stojí jejich slovo (za nic).

Takže bych si tipl, že Turecko se nyní snaží využít možnosti, a nacpat se do EU a získat co nejvíce výhod. Saudská Arábie a další arabské země míří spíše do Brics a tak dostává Erdoganův sen o obnově Osmanské říše podobu velmocenského soupeření NATO vs. zbytek světa a Čína.

Číně ukrajinský konflikt velmi vyhovuje a je v jejím maximálním zájmu jeho prodlužování. Dosahuje tím toho, že USA nejsou schopny se soustředit na Pacifickou oblast a Čína tak má čas se připravit na konflikt, který asi jednou přijde. Proto Čína stojí za Ruskem jenom tak daleko, aby válka pokračovala, Rusko úplně neprohrálo, ale ani nevyhrálo. Zamrzlý konflikt je to Čínu výhrou.

Jak jsme si uvedli výše, Turecko musí co nejvíce získat do té doby, dokud má nějaké páky.

Ukrajina z mého pohledu nemá velkých perspektiv. Demograficky jsou v háji a nedodržování dohod, lhaní a přetvařování jim bude škodit i v budoucnu. Je sice pochopitelné, že v době války si realitu přetvařují tak, aby jim mediálně vyhovovala, ale dlouhodobě to bude mít negativní dopady.

Rusko teď stojí před rozhodnutím, jak potrestat překračování červených linií a porušování dohod.




Aktualizováno Pondělí, 10 Červenec 2023 16:55
 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit