Home Politika Blog Glosy 19.1.2024
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Glosy 19.1.2024 PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Pátek, 19 Leden 2024 18:45

Korespondenční volby

Bohužel svoboda a demokracie je vždy kousek od toho, aby ji někdo zkusil zničit. Stávající pětislepenec pod vedením ODS to chce zkusit korespondenčními volbami.

Cílem ale není posílení zastupitelské demokracie, ale naopak oslabení a snížení kontroly. Nejenom dle Ústavy, ale i dle logiky je třeba dělat volby tak, aby byly osobní a tajné. To znamená zvednout se z gauče, dojít do volební místnosti, vzít si paklík volebních lístků a za plentou provést svou volbu. V komisi sedí zástupci všemožných stran a většinou je do jednoho dne spočítáno. Chybovost nula nula nic, důvěryhodnost stoprocentní. Když je někdo v zahraničí, může volit na zastupitelském úřadě. Když někdo poletuje po republice, zařídí si voličský průkaz. Čisté, jednoduché, demokratické a hájící svobodnou volbu občana.

Ale ne z pohledu tragédů ve vládě. Je jim jasné, že jsou to taková netáhla, že se jim na moře let vzdálí teplo parlamentních lavic, ministerstev a dalších, na stát připojených, teplých a dobře placených míst. Takže si myslí, že když mají pokrytá média, tak bude snadné přesvědčit lidi v zahraničí, kterým je většinou ČR zcela u zádele, protože jinak mohli volit už nyní, že jediné strany pravdy a lásky jsou ve vládě a zbytek je samý dezolát a ruský šváb.

Takže z jejich pohledu je  ideální umožnit volit lidem v zahraničí a to tak, aby to nevyžadovalo žádné úsilí, odpovědnost a kontrolu. Když to půjde cestou upravit, aby to správně vyšlo, tím lépe. Takže se bavíme o tom, že tak jako v západní Evropě určité politické strany preferovaly imigraci s tím, že imigranti budou volit je, tak tato vláda doufá v podobný model, že lidé, kteří odešli z ČR, budou volit tuto vládu, přesněji strany, které jsou nyní u koryta.

Když odhlédneme od toho, že lidé v zahraničí mohou volit již nyní, tak nejvíce otevřená otázka je, proč by měl volit někdo, kdo tu dlouhodobě nežije a neplatí daně. Volby jsou výsada uplatnit své právo a zároveň mají jejich výsledky na lidi přímý dopad. A pokud by se mělo něco změnit, tak spíše odpovědnost stran, aby plnily program a nevylhávaly se z toho, že sliby jsou mimo realitu a nebo, že snad lidi nejsou tak hloupí, aby jim věřili, když něco slibovali. To stejné programové prohlášení vlády. Co tato vláda slibuje a co reálně dělá?

Jinak zkušenosti s korespondenční volbou v zahraničí jsou tragické. Zrušené prezidentské volby v Rakousku z důvodu nesrovnalostí korespondenčních hlasů a hlavně volby Biden vs. Trump. Připomeňme, že volebními podvody v USA se soudy nezabývaly z procedurálních důvodů.

Máme tu snad opravdu nezávislý Ústavní soud? Po tom, co jej Rychetský zpolitizoval a regulerně ovlivnil na poslední chvíli volby?


Ještě mě zaujalo jedno. Jak vše upadá pod silou peněz. Víte co je "ombudsosoba"? Zřejmě inkluzivní jazyk, se kterým přišla Univerzita Karlova. Takže buď někdo przní češtinu z tuposti, a nebo byla zase nějaká podmínka použít takové výrazivo kvůli dotacím a pak przní jazyk z hamižnosti pod silou peněz. K zblití.


Aktualizováno Pátek, 19 Leden 2024 18:57
 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit