Home Politika Blog
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Politika
Ta správná demokracie PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Pondělí, 05 Prosinec 2016 16:11

Jó, demokracie, to nejni to, co bejvalo. Bývaly doby, kdy demokracie byla  způsobem rozhodování, který zajišťoval spokojenost většiny. Vybrali se zástupci, to podle pravidel (nadpoloviční většina) vybrali a ostatní to respektovali a jelo se dál. Kdo chtěl něco prosadit, musel argumentovat a přesvědčovat ostatní. Vylepšování demokracie směřovalo k tomu, aby byla chráněna nezcizitelná práva menšin. Ta nezcizitelná práva měla být totiž ochrana života, majetku a projevu. Ale to menšinám nestačilo, většina spala a něco se zvrtlo.


Aktualizováno Pondělí, 05 Prosinec 2016 16:59
 
Náměty pro R.Bangu PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Neděle, 04 Prosinec 2016 06:13

Musím na úvod říci, že mě Zlatý slavík nezajímá a je mi jedno, kdo přišel, odešel, nebo co zpíval. Pár rádoby celebritek se snaží zviditelnit a usuzuje z pár tisíc hlasů na svoje kvality. Stejně nakonec vyhraje Mistr (Karel Gott), jako každoročně již desítky let. Mimochodem, lze usuzovat na kvalitu, když je vítězné kapele uděleno nějakých 20-25tis. hlasů v 10 milionovém národě? Myslím, že větší důkaz toho, že to málokoho zajímá, těžko hledat.


Aktualizováno Neděle, 04 Prosinec 2016 07:12
 
Tak nám zavedli EET PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Čtvrtek, 01 Prosinec 2016 18:46

Tak dnes nastal ten slavný den, kdy p. Babiš zavedl systém EET. Voliči ANO a zaměstnanci firem Agrofertu jistě jásají blahem, jak jejich šéf válí.

Člověk nemůže být odborník na všechno, takže vezměme např. dnešní tištěnou E15 a článek o EET vypočítávající plusy a minusy.

Zde si dovolím citovat některé minusy, z nichž, kdyby platil jen jeden, tak je to důvod nezavádět EET bez ohledu na to, kolik plusů si vymyslíte.

  • Podle NKU je jen 7% výpadku DPH zaviněno malými podnikateli a živnostníky, více kontrolovány by tedy měly být velké společnosti.
  • Obchodním řetězcům a potravinářským koncernům, jako je Agrofert, pomůže systém zlikvidovat konkurenci; v Chorvatsku skončilo 50.000 podnikatelů
  • Ministerstvo financí získá přístup k citlivým informacím, například o nákupních a prodejnách cenách nejrůznějších komodit a služeb.

Ale abych nebyl negativista - uvedu jeden údajný plus zavedení EET ze stejného článku:

  • sníží se četnost finančních kontrol, místo nahodilých budou zacílené na neplatiče daní, v Chorvatsku se údajně efektivita kontrol zvýšila pětinásobně

V jednom z předcházejících příspěvků jsem psal, že přínos EET pro státní kasu bude minimální. Očekávání v rozsahu od 4miliard na začátku po 18 miliard po plném zavedení je zkrátka příliš málo na to, aby stálo za to takto zničit podnikatelské prostředí v Čechách s tezí, že všichni kradou a je proto nutná neustálá kontrola. Ke zneužití dat dojde. Ostatně kozel, a lidé z jeho Agrofertího stáda, jsou v tomto případě zahradníkem.

Jestliže, dle NKU, je pouze 7% výpadku DPH způsobeno malými podniky (a představuje to těch 18 miliard), je tu objem cca 240 miliard ((18/7)x100 - 18), které jdou za velkými společnostmi, jako je samzřejmě čistou náhodou např. i Babišův Agrofert, což představuje desítky vzájemně provázaných společností. Tedy malý ráj pro velké optimalizace.

Kdyby byl zájem úniky DPH skutečně řešit, budou se řešit velké případy, kdy těch 18 miliard získáte mnohem dříve. Ale také to znamená šlápnout na kuří oko oligarchům, jako je Babiš. Oligarchům, kteří uplácí voliče koblihami a pak si na jejich hřbetech užívají.

Celá tato sranda slouží k perzekuci lidí.

A když už jsme u toho. Dnes pizzerie, kam chodívám na oběd, na hlavním jídle v čase oběda zdražila od 5 do 10 Kč (cca 5-7%, podle jídla). Nedaleká Čínsko/vietnamská restaurace zdražila z 85 na 95 Kč za talíř již před nějakou dobou.

Skutečnost je taková, že je třeba tuto mentalitu politiků a oligarchů rozprášit. Čím dříve, tím méně to bude všechny bolet.






Aktualizováno Čtvrtek, 01 Prosinec 2016 19:18
 
Úvaha na téma regulace PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Sobota, 26 Listopad 2016 01:35

Dopustím se zde malé úvahy.

Nikdo z nás asi nepochybuje, že stát se významnou rolí podílí na trhu práce jako zaměstnavatel, neboť zaměstnává přes 930.000 lidí a přes 420.000 je hrazeno přímo ze státního rozpočtu (http://idea.cerge-ei.cz/files/IDEA_studie_4_2014.pdf), tedy z daní. Další podmnožinu tvoří přímo "echt" úředníci.  To samé Evropská unie, která zaměstnává cca 170.000 úředníků (http://knapp.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=57579). Nicméně je důležité si to uvědomit z prostého důvodu, že "úřednická" masa potřebuje generovat smysl své existence a co dělá typicky úředník? Úředník zejména reguluje a kontroluje tak, aby dokázal smysl své existence. Někdy je regulace prospěšná, někdy vyloženě škodí. Obecně lze ale říci, že omezuje svobodu jednotlivce či např. firmy v konání. Co je důležité, že regulace prudce přibývá a zvyšuje se komplexita prostředí, ve kterém žijeme. Stát více a více vstupuje do vztahů mezi lidmi.

Aktualizováno Čtvrtek, 01 Prosinec 2016 19:24
 
Perly dneška (25.11.2016) PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Pátek, 25 Listopad 2016 16:54

Tak legrace s EET pokračuje. Nyní je zřejmé, že si při nákupu odnesete kupu účtenek a potvrzení. Občané mohou jen žasnout, jak se státní správa a Babiš odtrhávají od reality a přenáší veškeré náklady na lidi. Kydání špíny na ostatní nyní Babišovi snad již nepomůže. Je to neschopnost jím vedeného ministerstva.

Buďme ale konstruktivní a navrhněme panu Babišovi další možnosti jak systém vylepšit a získat tak lepší kontrolu nad lidmi. Např. v případě nákupu více rohlíků bude vystaveno potvrzení na každý jeden kus - jistě se zlepší skladová evidence. V případě nákupu obilnin (např. rýže) si bude možné za měsíční paušál 10.000,- (aneb kdo nemá 10.000,- ať nepodniká) koupit certifikát na hromadné prodeje zrníček po balení 1000ks. Pokuta za nedodržení počtu by mohla být třeba 50.000,- Kč. Na zboží skupiny Agrofert by se mohla aplikovat sleva, protože "všeci kradů", ale Agrofert jenom čerpá dotace. Pevně doufám, že uvedený přístup přinese do státní kasy více než plánovaných cca 18miliard korun.

Mimochodem, těch odhadovaných cca 18 miliard představuje zcela zásadní navýšení rozpočtu České republiky o 1,5%. Ano, jeden a půl procenta! A jak jistě uznáte, to za tu buzeraci stojí! Jenom pro představu, za 2,5 roku to vydělá na projekt jako je tunel Blanka, nebo ročně bude možné postavit o pár kilometrů dálnice navíc.

Samozřejmě je tu i varianta, že by stát mohl efektivněji vynakládat peníze a jeden a půl procenta výdajů by bez problému ušetřil. Ale nenechte se vysmát, takhle to nefunguje:))))

https://www.seznam.cz/zpravy/clanek/jedna-uctenka-druha-uctenka-cemu-se-divite-vzkazuji-urady-my-jsme-to-vedely-6981

http://www.mfcr.cz/cs/aktualne/aktuality/2015/poslanecka-snemovna-schvalila-statni-roz-23323




 
«ZačátekPředchozí51525354555657585960DalšíKonec»

Strana 60 z 85